Γιατί τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με γρίπη είναι πιο ανθεκτικά στο COVID-19;
Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί κατά της γρίπης προσβάλλονται με COVID-19 λιγότερο συχνά και τείνουν να έχουν λιγότερο σοβαρές επιπτώσεις.
?Αυτό συμβαίνει επειδή οι εμβολιασμένοι άνθρωποι είναι πιο προσεκτικοί ή υπάρχουν ιατρικοί λόγοι;
?Προστατεύει ο εμβολιασμός κατά της γρίπης έναντι του COVID-19; Και αν ναι, γιατί;
? Αυτές είναι οι ερωτήσεις που κάνουν οι ιατροί αφού μια ομάδα γιατρών με επικεφαλής την Άννα Κόνλον από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν κατέληξε σε κάποια εντυπωσιακά συμπεράσματα σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Infection Control.
Οι γιατροί εξέτασαν τα δεδομένα των ασθενών από 27.201 κατοίκους του Μίτσιγκαν που είχαν κάνει τεστ COVID-19 πριν από τις 15 Ιουλίου 2020. Από αυτούς, 12,997 είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί κατά της γρίπης.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων με γρίπη ατόμων που προσβλήθηκαν από κοροναϊό ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από ό, τι μεταξύ εκείνων που δεν είχαν εμβολιαστεί: 4% αντί 4,9%.
Αυτό μπορεί να μην μοιάζει πολύ με την πρώτη ματιά, αλλά σημαίνει ότι τα άτομα που είχαν υποστεί γρίπη είχαν 24% χαμηλότερες πιθανότητες να προσβληθούν από το COVID-19.
Επιπλέον, οι εμβολιασμένοι με γρίπη ασθενείς ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να απαιτήσουν νοσηλεία ή εξαερισμό για λοίμωξη από κοροναϊό και η παραμονή τους στο νοσοκομείο ήταν μικρότερη κατά μέσο όρο.
Ωστόσο, δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στη θνησιμότητα μεταξύ των δύο ομάδων σύγκρισης.
?Επηρεάζει η έμφυτη ανοσολογική άμυνα μας;
Το κρίσιμο ερώτημα για τους ειδικούς: Υπάρχει ιατρική και μικροβιολογική εξήγηση για αυτά τα αποτελέσματα;
? Αυτό θα μπορούσε, για παράδειγμα, να είναι η έμφυτη ανοσολογική άμυνα, η οποία πιθανώς ενεργοποιείται από τον εμβολιασμό της γρίπης. Η ανοσολογική άμυνα λειτουργεί ανεξάρτητα από την ειδική ανοσία αντισωμάτων που δημιουργείται στο σώμα, η οποία στοχεύει πρωτίστως στη χαρακτηριστική ακίδα πρωτεΐνης κατά την καταπολέμηση του COVID-19, καθιστώντας έτσι τον ιό ακίνδυνο.