Η Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης κατοχυρώνει το δικαίωμα έκδοσης αδειών CGT

Facebooktwitterpinterest

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι η Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης – ΕΕΚ (Hellenic Coeliac Society – HCS) εξασφάλισε το δικαίωμα έκδοσης αδειών για τη χρήση του CGT (cross grain trademark – εμπορικό σήμα με το διαγεγραμμένο στάχυ) από εταιρείες τροφίμων των οποίων τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται στην Ελλάδα.

Το CGT είναι η πιο ευρέως αναγνωρισμένη και αξιόπιστη πιστοποίηση χωρίς γλουτένη στην Ευρώπη και βασίζεται στο πρότυπο της Association of European Coeliacs Societies (AOECS), που εδρεύει στις Βρυξέλλες, της οποίας η Ελληνική Εταιρεία είναι μέλος από το 1987.
Η ΕΕΚ θα ξεκινήσει την έκδοση αδειών για προϊόντα χωρίς γλουτένη στην Ελλάδα μαζί με τους συνεργάτες της και οι άδειες θα καλύψουν όλες τις πωλήσεις που πραγματοποιούνται τόσο στη χώρα του μέλους της AOECS, εν προκειμένω την Ελλάδα, καθώς και τις πωλήσεις σε περισσότερες από τριάντα ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό θα επιτρέψει στην ΕΕΚ να βελτιώσει την προσφορά ασφαλών τροφίμων για τους πάσχοντες από Κοιλιοκάκη στην Ελλάδα, να παρέχει έγκυρες πληροφορίες στους παραγωγούς τροφίμων σχετικά με τον τρόπο παραγωγής προϊόντων «χωρίς γλουτένη» και να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση και την κατάχρηση λογότυπων χωρίς γλουτένη στην Ελλάδα.
Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε χώρες μέλη του AOECS έδειξαν ότι το 78% των πασχόντων καταναλωτών εμπιστεύονται περισσότερο ένα προϊόν χωρίς γλουτένη όταν φέρει το εμπορικό σήμα με το διαγεγραμμένο στάχυ (CGT) και όχι μόνο έναν ισχυρισμό «χωρίς γλουτένη». Μεταφέρει το μήνυμα ότι ένα προϊόν είναι ασφαλές για κατανάλωση για πάσχοντες λόγω των μέτρων που απαιτούνται για την απόκτηση άδειας. Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι τα προϊόντα με άδεια έχουν περιεκτικότητα σε γλουτένη το πολύ 20 mg/kg ή μέρη ανά εκατομμύριο (ppm).
Η γλουτένη μπορεί να βρεθεί στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη, ενώ μερικοί άνθρωποι είναι επίσης ευαίσθητοι στη βρώμη.
Η αποφυγή της γλουτένης στα τρόφιμα είναι δύσκολη, καθώς πολλά βασικά τρόφιμα στην Ευρώπη είναι φτιαγμένα από δημητριακά που περιέχουν γλουτένη όπως ψωμί, ζυμαρικά, κέικ και μπισκότα. Η γλουτένη μπορεί επίσης να υπάρχει σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα ως διογκωτικά και φορείς γεύσης, ενώ φυσικά τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη μπορεί να περιέχουν ακούσια γλουτένη λόγω επιμόλυνσης κατά την παραγωγή. Έτσι, η ταχεία και εύκολη αναγνώριση τροφίμων που έχουν πιστοποιηθεί ως ασφαλή για κατανάλωση μέσω του CGT είναι πολύ σημαντική για τους πάσχοντες από Κοιλιοκάκη.
Το CGT είναι κατοχυρωμένο από την AOECS ως ευρωπαϊκό εμπορικό σήμα υπό τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (EUIPO) καθώς και παγκοσμίως στο σύστημα εμπορικών σημάτων του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO).
Η ΕΕΚ είναι ένας πανελλήνιος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που είναι εγγεγραμμένος στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται από το 1987 και είναι αφιερωμένος στη βελτίωση της ζωής των πασχόντων από Κοιλιοκάκη μέσω της παροχής πληροφοριών, της διοργάνωσης εκδηλώσεων, ομάδων υποστήριξης ασθενών και άλλα.
Η Κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση ασθένεια. Για όσους έχουν την πάθηση, ενεργοποιείται κατά λάθος το ανοσοποιητικό σύστημα και παράγει αντισώματα που επιτίθενται στο λεπτό έντερο όταν καταναλώνεται γλουτένη, οδηγώντας σε μια ποικιλία βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προβλημάτων υγείας. Προς το παρόν η μόνη θεραπεία είναι δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης
Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Κοιλιοκάκη
Website: www.koiliokaki.com e-mail: koiliokaki@gmail.com
The Hellenic Coeliac Society secures the right to issue CGT licenses
We are very pleased to announce that the Hellenic Coeliac Society (HCS) has secured the right to issue licences for the use of the CGT (cross grain trademark) by food companies whose head offices are based in Greece.
The CGT is the most widely recognized and trusted gluten free certification in Europe, and is based upon the standard of the Brussels-based Association of European Coeliacs Societies (AOECS), of which the HCS is a member since 1987.
HCS will commence the issuing of licenses of gluten free products in Greece in cooperation with its collaborators, and the licences will cover all sales made within the country of the issuing AOECS Member society as well as sales across over thirty European countries. This will enable HCS to improve the offer of safe-for-coeliacs food in Greece, to provide authoritative information for food producers on how to go “gluten free” and to combat the misinformation around and misuse of gluten free logos in Greece.
Surveys across AOECS territory have shown that 78% of coeliac consumers trust a gluten-free product more when it bears the Crossed Grain Trademark (CGT) rather than just a “gluten-free” claim. It conveys the message that a product is safe to eat for coeliac consumers due to the food safety assurance measures required to obtain a licence. This is to ensure that licensed products have a gluten content of a maximum of 20 mg/kg or parts per million (ppm).
Gluten can be found in wheat, barley and rye, while some people are also sensitive to oats. Avoiding gluten in foods is difficult as many staple foods in Europe are made from gluten-containing cereals such as breads, pasta, cakes and biscuits. Gluten can also be present in many processed foods as thickeners and flavour carriers, while naturally gluten free foods may unintentionally contain gluten due to cross-contamination at production. So, quickly and easily identifying foods that are certified as safe to eat through the CGT is very important for coeliacs.
The CGT is registered by AOECS as a European trademark under the European Intellectual Property Organisation (EUIPO) as well as worldwide under the World Intellectual Property Organisation (WIPO) trademark system.
HCS is a pan-hellenic non-profit organization registered in Greece and active since 1987, and is dedicated to improving the lives of coeliacs through the provision of information, the organization of events, patient support groups and more.
Coeliac disease is an autoimmune disease. For those with the condition, it mistakenly triggers the immune system to produce antibodies attacking the small intestine when gluten is eaten, leading to a variety of short term and long term health problems. Currently the only treatment is a gluten free diet.
For more information on the HCS, coeliacs, the CGT or how to certify your products, please contact the HSC at koiliokaki@gmail.com. Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης || Hellenic Coeliac Society Ηλ. Ταχ/μειο || e-mail: koiliokaki@gmail.com website: http://koiliokaki.com/el/ Like us on Facebook: Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.