ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
MILES LITTLE | ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ
Το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου στις 12:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS, οι εκδόσεις Παπαζήση και οι SOS Γιατροί διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του Miles Little, με τίτλο «Ανθρώπινη Ιατρική». Το εν λόγω βιβλίο αποτελεί το πρώτο από μια σειρά βιβλίων στο πλαίσιο της εκδοτικής δραστηριότητας των SOS ΙΑΤΡΩΝ με θεματική τις Ανθρωπιστικές Ιατρικές Σπουδές, οι οποίες κατακτούν όλο και μεγαλύτερο έδαφος στα Πανεπιστήμια της Δύσης και κάνουν δειλά την εμφάνισή τους στις Ιατρικές Σχολές στην Ελλάδα. Αναδεικνύει επίσης προϋπάρχουσες έννοιες, οι οποίες δεν έχουν βρει τη σημασία που τους αναλογεί στο ιατρικό επάγγελμα.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Συγγραφέας
Αναστάσιος Ε. Γερμενής, Ομότιμος Καθηγητής Ανοσολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών
Αθανάσιος Δρίτσας MD, FESC, Καρδιολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής, Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Συνθέτης και Συγγραφέας
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.
Λόγω των υγειονομικών συνθηκών και τα ισχύοντα μέτρα η παρακολούθηση τους με φυσική παρουσία γίνεται υποχρεωτικά με ηλεκτρονική κράτηση στο ianos.gr. Η είσοδος στο χώρο εκδηλώσεων στο (Cafe IANOS) επιτρέπεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης (έως 6 μήνες) και έλεγχο ταυτοπροσωπίας .
Link προκράτησης: https://www.ianos.gr/ticket1_-_sos_giatroi_-_an%CE%B8rwpinh_iatrikh_-_ekdoseis_papazhsh_-_4-12-ekd-002144
Για την είσοδο σας είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο ianos.gr ή στο ταμείο του βιβλιοπωλείου την ημέρα της εκδήλωσης και εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις.
Μέγιστος αριθμός θεατών: 85 άτομα. Ελάχιστη κατανάλωση: 4€
Link Βιβλίου: https://www.ianos.gr/anthropini-iatriki-0519250
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Στις αρχές του εικοστού πρώτου αιώνα τα εντυπωσιακά επιτεύγματα της σύγχρονης ιατρικής είναι προφανή. Ωστόσο, η ιατρική φαίνεται να απέτυχε να ικανοποιήσει τις προσδοκίες της κοινής γνώμης. Το βιβλίο αυτό, το οποίο γράφτηκε από τον Miles Little, έναν χειρουργό και στοχαστή με πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στην κλινική ιατρική, εξετάζει την πρακτική των γιατρών αλλά και τις προσδοκίες των ασθενών από εκείνους, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι υπό το πρίσμα της αβεβαιότητας, συχνά υπάρχει απόκλιση μεταξύ προσδοκιών και πραγματικότητας. Εκκινώντας από τις δυσκολίες που ανακύπτουν κατά την επικοινωνία μεταξύ γιατρών και ασθενών, η Ανθρώπινη Ιατρική διερευνά τον ρόλο της επιστήμης, της ηθικής και των ανθρωπιστικών σπουδών στην άσκηση της ιατρικής. Ανιχνεύει το βιοηθικό κίνημα στην κανονιστική ηθική, η οποία αναζητά τους κώδικες που διέπουν την ηθική συμπεριφορά, σε ωφελιμιστικά ή δεοντολογικά ζητήματα. Υπερασπίζει σθεναρά την άποψη ότι το χάσμα δεν μπορεί να γεφυρωθεί με εναργέστερη επιστημονική ή ηθική εκπαίδευση.
Για την προώθηση της βελτίωσης της επικοινωνίας, ο συγγραφέας προτρέπει τους καθηγητές ιατρικής να αλλάξουν τη φιλοσοφία και τις μεθόδους τους έτσι ώστε τα σημαντικά ζητήματα στην κλινική ιατρική να συνυφαίνονται με την απαραίτητη επιστήμη και υποστηρίζει ότι η καλλιέργεια του φιλοσοφικού και θεωρητικού υπόβαθρου των γιατρών μέσω της εκπαίδευσής τους στις ανθρωπιστικές σπουδές και στη λογοτεχνία θα βελτιωθεί η αντίληψη αναφορικά με την ηθική βάση της ιατρικής πρακτικής και παράλληλα θα τεθούν τα θεμέλια για μια καλύτερη κοινωνία.
Λίγα λόγια από τον πρόλογο του βιβλίου
Το βιβλίο Ανθρώπινη Ιατρική πραγματεύεται την αναγνώριση των προβλημάτων που προκύπτουν στη σχέση μεταξύ γιατρών και ασθενών, και εξετάζει τον ρόλο τον οποίο θα μπορούσε να διαδραματίσει η επιστήμη, η ηθική και οι ανθρωπιστικές σπουδές στη βελτίωση αυτής της ελλιπούς μεταξύ τους επικοινωνίας. Η ουσία της άσκησης της ιατρικής και ο γενεσιουργός παράγοντας της ιατρικής έρευνας εξακολουθούν να ενυπάρχουν στη μοναδική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ ενός γιατρού και ενός ασθενούς. Η σύγχρονη τάση του διοικητισμού στην ιατρική ενδεχομένως βοηθά στην επίλυση κάποιων σημαντικών ζητημάτων που υπάρχουν στη δημόσια σφαίρα, αλλά δε συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων που εγείρονται σε διαπροσωπικό επίπεδο. Η κυρίαρχη οπτική είναι αυτή του γιατρού και όχι του ασθενούς.
Link Εκδήλωσης: https://www.ianos.gr/events/sos_giatroi_-_an%CE%B8rwpinh_iatrikh_-_ekdoseis_papazhsh_-_4-12/
Μπορείτε να δείτε όλες τις εκδηλώσεις του ΙΑΝΟΥ στο Youtube Channel: https://www.youtube.com/c/ianos/featured