«Η Υγεία ως Κινητήρια Δύναμη για την Ελληνική Οικονομία»
Επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ στην υγεία τα επόμενα 4 χρόνια
«Έχουμε μία εξαιρετική πρώτη ύλη ως χώρα σε ότι αφορά τον κλάδο και την επιχειρηματική ετοιμότητά του και παράλληλα μετά την πανδημία υπάρχουν πολλές ευκαιρίες, όπως το well-being, ή η silver economy.
Αυτές οι ευκαιρίες πρέπει να αξιοποιηθούν όπως έχει αναφερθεί σε αυτό το συνέδριο ουκ ολίγες φορές». Αυτό τόνισε ο Αλέξανδρος Χατζόπουλος, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, για το πώς μπορεί να επιτευχθεί ένα success story στην υγεία.
Παράλληλα, όπως πρόσθεσε, έχουν ήδη δρομολογηθεί για την επόμενη 4ετία αρκετές επενδύσεις, κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ, οι οποίες έρχονται και από ξένες επιχειρήσεις αλλά και από ελληνικές, οι οποίες έχουν το στοιχείο της καινοτομίας. Επίσης έχουν επενδυθεί σημαντικά ποσά στο σύστημα υγείας μέσω VC και private equity.
Όπως είπε, ο κλάδος της υγείας είναι ένας κλάδος εξωστρεφής στον οποίο αυξάνεται συνεχώς η απασχόληση. Από τους 14.000 εργαζόμενους το 2012, σήμερα απασχολούνται 23.500. Το 8% των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη προέρχεται από τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας.
Ερωτηθείς για τις επενδύσεις σε startups, απάντησε πώς είναι ένα παρά πολύ δυναμικό υποσύστημα στην υγεία και είναι ενδεικτικό στο Elevate Greece 71 από τις 530 περίπου του Εθνικού Μητρώου είναι εταιρείες που ασχολούνται με την υγεία και τις life sciences.
Από τη μεριά του, ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος ΔΣ της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Διευθύνων Σύμβουλος Eurolife FFH, θέλησε να δώσει μια άλλη οπτική, από την πλευρά των ασφαλιστικών και των επενδύσεων.
«Το 2019 με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, πληρώσαμε συνολικά 14 δισ. ευρώ ιδιώτες και κράτος σε δαπάνες κάθε είδους για την υγεία, σε μία χώρα που στο μυαλό μας θεωρούμε ότι το κράτος τα καλύπτει όλα. Από αυτά, τα 8,7 δισ. ευρώ τα πλήρωσε το κράτος, εμείς οι ασφαλιστικές πληρώσαμε 700 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 5 δισ. τα πληρώσαμε από την τσέπη μας». Όπως είπε, στην Ελλάδα ό,τι δείκτη και να δούμε είναι στο ένα τέταρτο με ένα πέμπτο του αντίστοιχου ευρωπαϊκού δείκτη. Από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ έχουμε επιλέξει ότι η ασφάλιση είναι το κράτος και ένα μικρό κομμάτι της είναι για εκείνους που επιλέγουν να ασφαλιστούν, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο που παρέθεσε ο κ. Σαρρηγεωργίου είναι ότι ο μέσος συνταξιούχος των χωρών του ΟΟΣΑ βγαίνει κατά μέσο όρο στη σύνταξη με αποταμιεύσεις έξι μηνών και ο Έλληνας με μόλις τρεις ημέρες.
Στη διάρκεια της δικής του τοποθέτησης, ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, Εντεταλμένος Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος ΤΑΙΠΕΔ, υποστήριξε ότι επιλέχθηκε και πολύ σωστά ο μηχανισμός του ΤΑΙΠΕΔ να βοηθήσει το δημόσιο και κυρίως σε τομείς που πρέπει να αξιοποιήσουν τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και να απορροφήσουν γρήγορα κονδύλια για την αναβάθμιση των υποδομών.
Οι επενδύσεις στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα στην υγεία αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ μαζί με τον μηχανολογικό εξοπλισμό και επιλέχθηκε το ΤΑΙΠΕΔ γιατί έχει μια μοναδική εμπειρία στην ωρίμανση των επενδύσεων και επειδή έχει μια μοναδική τεχνογνωσία, για αυτό ανέλαβε τις επενδύσεις στον τομέα της υγείας, ανέφερε.
Ο κ. Σταμπουλίδης εξήγησε ότι μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και με τη συμβολή της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ θα αναβαθμιστούν οι υποδομές υγείας της χώρας μας, Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες, προς όφελος των πολιτών.
Τα έργα του Υπουργείου Υγείας που έχουν χαρακτηριστεί Στρατηγικής Σημασίας και έχουν ανατεθεί ήδη στο PPF, προβλέπουν την ανακαίνιση 80 νοσοκομείων και 150 κτηρίων – Κέντρων Υγείας που χρίζουν αναβάθμισης. «Είμαστε σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο ώστε τις επόμενες εβδομάδες να καταθέσουμε τα τεχνικά δελτία και να τα εντάξουμε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να αρχίζουν να ωριμάζουν οι μελέτες τους και η προκήρυξη των διαγωνισμών σε δεύτερο χρόνο», όπως σημείωσε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ.
Η μονάδα ωρίμασης έργων του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο αξιοποιώντας την εμπειρία και την ευελιξία που έχει αποκτήσει από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, θα συμβάλει ώστε να επιτευχθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί από την ΕΕ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το 2025. «Το PPF είναι ο πιο γρήγορος και αποδοτικός οργανισμός για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταμπουλίδης.
Χορηγοί του “Athens Health Summit”:
Platinum: AstraZeneca
Silver: Elpen S.A., Eurolife FFH, Gnomon Informatics S.A., Novartis Hellas
Bronze: Βιοϊατρική Α.Ε., Genesis Pharma, Siemens Healthineers
Supporters: AbbVie Pharmaceuticals, Affidea, Demo S.A., Kalteq, Tikun
Official Air Carrier: Aegean