Ενδομητρίωση και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Οι γυναίκες με ενδομητρίωση έχουν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου σε σχέση με τις γυναίκες χωρίς ενδομητρίωση, σύμφωνα με την ανασκόπηση μελετών από τα Αρχεία Γυναικολογίας και Μαιευτικής.
Από το 1990 μέχρι το 2019 είχαν γίνει 11 μελέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, τη Δανία, τη Σουηδία, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, την Ταϊβάν και την Αίγυπτο.
Οι τρεις μελέτες που αξιολόγησαν τη συχνότητα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (σπαστικής κολίτιδας) σε γυναίκες με διάγνωση ενδομητρίωσης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έχουν περίπου διπλάσιο κίνδυνο σε σχέση που δεν έχουν διαγνωστεί με ενδομητρίωση.
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια χρόνια διαταραχή του παχέος εντέρου. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι ο πόνος στην κοιλιά, ο τυμπανισμός, η δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Πρόκειται για μία λειτουργική διαταραχή του παχέος εντέρου, χωρίς να υπάρχει κάποια παθολογική αιτία που να δικαιολογεί αυτά τα συμπτώματα.
«Όταν η ενδομητρίωση συνυπάρχει με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η ιατρική ή η χειρουργική θεραπεία μιας νόσου μπορεί να τροποποιήσει την κλινική πορεία της άλλης», αναφέρουν οι Ιταλοί ερευνητές. Η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Human Reproduction το 2005 είχε δείξει ότι η αφαίρεση εστιών ενδομητρίωσης είχε ως συνέπεια σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.
Στις ασθενείς που έπασχαν από ενδομητρίωση του εντέρου (σταδίου 1, 2 και 3) το 87,5% είχε παρουσιάσει σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα ή είχε απαλλαχθεί εντελώς από αυτά, 1 χρόνο μετά την επέμβαση. Το ποσοστό αυτό ήταν σημαντικά υψηλότερο από ό,τι σε γυναίκες με ενδομητρίωση του εντέρου σταδίου 0 και σε γυναίκες χωρίς βλάβες του εντέρου.
Μελέτη Αυστραλών ερευνητών (Australian and New Zealand Journal of Obstetrics and Gynecology 2017) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου με δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP (ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες) είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 50% βελτίωση στα συμπτώματα του εντέρου μετά από 4 εβδομάδες δίαιτας σε γυναίκες με ενδομητρίωση και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Η σύνδεση μεταξύ της ενδομητρίωσης και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου μπορεί να οφείλεται σε κοινούς παράγοντες, όπως η χρόνια φλεγμονή και η αυξημένη παρουσία μαστοκυττάρων, σύμφωνα με τους ερευνητές οι οποίοι τόνισαν ότι η φλεγμονή στην ενδομητρίωση σχεδόν αντικατοπτρίζει αυτή που παρατηρείται στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Καθώς τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου συχνά συμπίπτουν, με κυρίαρχο των πυελικό πόνο, υπάρχει ο κίνδυνος λανθασμένης διάγνωσης. Για παράδειγμα, σε γυναίκες με ενδομητρίωση γίνεται πιο σπάνια και διάγνωση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, πιθανότατα επειδή «παρερμηνεύονται» τα συμπτώματα και δεν εκτιμάται όπως θα έπρεπε η συσχέτιση των δύο ασθενειών.