Βελτιώνουν τα αντισυλληπτικά την ποιότητα της σεξουαλικής ζωής γυναικών με βαθιά διηθητική ενδομητρίωση;
Μπορούν τα αντισυλληπτικά χάπια να μειώσουν τα συμπτώματα σοβαρών μορφών ενδομητρίωσης και παράλληλα να διατηρηθεί η ποιότητα της σεξουαλικής ζωής των γυναικών; Η εύρεση ικανοποιητικής απάντησης ήταν το ζητούμενο σχετικής μελέτης.
Περίπου 6% έως 10% των γυναικών (και το 50% των υπογόνιμων γυναικών) πάσχουν από ενδομητρίωση.
Το λεγόμενο συνδυασμένο αντισυλληπτικό χάπι χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για τη θεραπεία της ενδομητρίωσης. Στόχος των ερευνητών ήταν να διαπιστώσουν την αποτελεσματικότητα του χαπιού σε γυναίκες με βαθιά διηθητική ενδομητρίωση (εν τω βάθει ενδομητρίωση).
Στις γυναίκες που πάσχουν από τη μυστηριώδη αυτή γυναικολογική ασθένεια, ιστός όμοιος με του ενδομητρίου (της φόδρας της μήτρας) αναπτύσσεται εκτός μήτρας, συνήθως στην πυελική χώρα (στη λεκάνη).
Στις περιπτώσεις βαθιά διεισδυτικής ενδομητρίωσης, αυτός ο ιστός μπορεί να εισχωρήσει στο έντερο ή στην ουροδόχο κύστη.
Στη μελέτη εξετάστηκαν περιστατικά βαθιά διεισδυτικής ενδομητρίωσης, με ή χωρίς προσβολή του τοιχώματος της μήτρας (αδενομύωση).
Τόσο η αδενομύωση όσο και η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά συμπτώματα όπως χρόνιο πυελικό πόνο, έντονο πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή και ανωμαλίες ωορρηξίας και εμμήνου ρύσεως.
Ερευνητές μελέτησαν την επίδραση των από του στόματος αντισυλληπτικών και θέλησαν να διαπιστώσουν εάν πραγματικά αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την ενδομητρίωση και μειώνουν τον πόνο. Τα αποτελέσματα της μελέτης όμως, που έγινε το 2018 ήταν ασαφή.
Ενώ οι γυναίκες που έλαβαν μέρος στη μελέτη δήλωσαν ότι μειώθηκε ο πόνος, οι ίδιοι οι ερευνητές επεσήμαναν ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα.
Τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά χάπια χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες για τη θεραπεία πολλών μορφών ενδομητρίωσης ως μέσο καταστολής της ωορρηξίας και της εμμήνου ρύσεως. Διαφορετικά είδη οιστρογόνων σε χαμηλή δόση, είναι συνήθως η πρώτη επιλογή για θεραπεία.
Πολλές μελέτες που έχουν γίνει έχουν εξετάσει την επίδραση αυτών των χαπιών μετά από εγχείρηση για την αφαίρεση εστιών της ενδομητρίωσης.
Οι ερευνητές είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά χάπια μειώνουν τον πόνο, βελτιώνουν τη σεξουαλική λειτουργία και την ποιότητα ζωής των γυναικών που έχουν κάνει χειρουργική επέμβαση για την ενδομητριώση. Δεν υπήρχαν όμως δεδομένα για τις γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση, παίρνουν τέτοιου είδους χάπια, αλλά δεν έχουν κάνει ή δεν χρειάζεται να κάνουν επέμβαση.
Ο αυξανόμενος όγκος στοιχείων από μελέτες για την επίδραση των προγεστινών τρίτης γενιάς, καθώς και η ανησυχία για το πως επηρεάζουν τα αντισυλληπτικά τη σεξουαλική ζωή της γυναίκας που πάσχει από ενδομητρίωση, οδήγησαν τους ερευνητές να μελετήσουν πώς ακριβώς επηρεάζεται μακροπρόθεσμα η σεξουαλική ζωή και η γενικότερη υγεία των γυναικών με ενδομητρίωση (με ή χωρίς αδενομύωση).
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι συμμετέχουσες δεν ανέφεραν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, παρά μόνο λίγες περιπτώσεις πονοκεφάλων, αίσθηση πρηξίματος του στήθους και αλλαγές στην έμμηνο ρήση.
Στη μελέτη κατέταξαν τις γυναίκες που έπασχαν από βαθιά διηθητική ενδομητρίωση (DIE) με αδενομύωση (AD) στην κορυφή της κλίμακας πόνου. Αμέσως μετά κατέταξαν τις γυναίκες με βαθιά διηθητική ενδομητρίωση, αλλά χωρίς αδενομύωση.
Παρακολούθησαν τις γυναίκες για ένα έτος. Οι γυναίκες και των δύο ομάδων ανέφεραν βελτίωση σε όλα τους τα συμπτώματα, στην ποιότητα της σεξουαλικής τους ζωής και σε άλλες πτυχές της σωματικής και ψυχικής υγείας.
Στο 90% των ασθενών με ενδομητρίωση, τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά αποδείχθηκαν αποτελεσματικά στη μείωση ή ακόμα και στην εξάλειψη του πόνου.
Αρκετοί τύποι προγεστινών όπως η δροσπερινόνη και η διενογέστη φάνηκε πως είναι αποτελεσματικές και καλά ανεκτές.
Στη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν συνδυασμό 2 mg διενογέστης και 30 mg αιθινυλοιστραδιόλης, λόγω του χαμηλού κόστους και της ανεκτικότητάς των ασθενών.
Η χρήση του συνδυασμένου αντισυλληπτικού χαπιού που περιέχει οιστρογόνο και προγεστερόνη αντί μόνο της θεραπείας με προγεσταγόνο είναι σημαντική, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, επειδή μπορεί να μειώσει τον πόνο διατηρώντας παράλληλα καλή ποιότητα της σεξουαλικής ζωής της γυναίκας.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης ένα ευέλικτο διευρυμένο σχήμα αντί για ένα συμβατικό πρόγραμμα, καθώς θεωρούν ότι είναι απαραίτητο οι ιατροί να προσαρμόζουν τα θεραπευτικά σχήματα ανάλογα με τις ανάγκες και την ανταπόκριση κάθε ασθενούς.
Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για τις πιο αποτελεσματικές δόσεις ώστε να μην διακυβεύεται η ποιότητα της σεξουαλικής ζωής της γυναίκας.
Ελάχιστες μελέτες έχουν γίνει για την επίδραση της συνεχούς ή ευέλικτης λήψης συνδυασμένων αντισυλληπτικών χαπιών στη σεξουαλική ζωή υγειών γυναικών, πόσο μάλλον γυναικών που πάσχουν από κάποια ασθένεια που τους δημιουργεί προβλήματα στη σεξουαλική τους δραστηριότητα.
https://www.contemporaryobgyn.net/view/quality-of-life-in-women-with-deep-infiltrating-endometriosis-and-combined-oral-contraceptives