Υγρό πόσιμο κολλαγόνο: Ένας εμπορικός διατροφικός μύθος
Από όλα τα συμπληρώματα διατροφής, ένα από τα περισσότερο «ευρηματικά» και αληθοφανώς ευεργετικά είναι το «υγρό πόσιμο κολλαγόνο».
Tο κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που αποτελεί βασικό δομικό συστατικό του συνδετικού ιστού του σώματός μας. Ο συνδετικός ιστός υπάρχει παντού μέσα μας, καθώς συνδέει τα όργανα μεταξύ τους (ώστε να κρατιούνται σταθερά στη θέση τους, μέσα στον θώρακα και την κοιλιά), συνδέει τις ίνες των ιστών μεταξύ τους μέσα στα όργανα, καθώς και τα κύτταρα μεταξύ τους μέσα στις ίνες των ιστών.
Το κολλαγόνο ως ομάδα ινωδών πρωτεϊνών βρίσκεται σε όλα τα πολυκύτταρα ζώα και προσδίδει εκτατική ισχύ στους συνδετικούς ιστούς. Στο σώμα μας υπάρχουν 28 διαφορετικά είδη κολλαγόνου. Οι βασικότεροι τύποι κολλαγόνου που εντοπίζονται στο σώμα μας είναι ο τύπος I, ο τύπος II και ο τύπος III. Το κολλαγόνο τύπου Ι απαντά στο δέρμα, στα νύχια, τα μαλλιά, τους μύες, τους τένοντες και τα οστά. Στα οστά, το κολλαγόνο ενισχύεται με ιόντα ασβεστίου ώστε να είναι ικανό να σηκώσει το βάρος του σώματος.
Το κολλαγόνο τύπου ΙΙ απαντά στους χόνδρους των αρθρώσεων. Τα επιθηλιακά κύτταρα είναι υπεύθυνα για την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης στο σώμα μας. Μετά τα 30 έτη όμως η παραγωγή κολλαγόνου αρχίζει και μειώνεται σταδιακά. Ο ρυθμός μείωσης του εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες όπως η ποιότητα ζωής, η διατροφή και τα γονίδια. Στατιστικά ο ρυθμός μείωσης του είναι περίπου 2% ποσοστιαία ανά έτος.
Διαβάζοντας τις διαφημίσεις, μαθαίνει κανείς για τις γνωστές και ευεργετικές ιδιότητες του κολλαγόνου, ότι δηλαδή μεταξύ άλλων βελτιώνει την υγεία των μαλλιών, των νυχιών, του δέρματος και των αρθρώσεων.
Οι περισσότεροι από εκείνους που προωθούν το υγρό πόσιμο κολλαγόνο φροντίζουν να αποκρύπτουν μια μικρή αλλά ουσιαστική λεπτομέρεια. Τα αναρίθμητα αγαθά που συγκαταλέγονται στα οφέλη του κολλαγόνου, αφορούν το κολλαγόνο που υπάρχει ήδη μέσα στο σώμα μας. Ωστόσο, άλλο το κολλαγόνο που υπάρχει μέσα στο σώμα μας, το οποίο έχει κατασκευάσει ο οργανισμός μας και άλλο το κολλαγόνο που παίρνουμε ως συμπλήρωμα διατροφής.
Συνεπώς άλλο πράγμα διαφημίζεται και άλλο πράγμα πωλείται! Δεν υπάρχει καμία λογική στην δαπάνη για πόσιμα Κολλαγόνα από την στιγμή που μπορείτε να πάρετε την πρωτεΐνη σας με πιο εύγευστο τρόπο όπως ξηροί καρποί, όσπρια, αυγά κλπ.
Για να καταλάβουμε τη διαφορά, υπενθυμίζουμε ότι το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη και ως πρωτεΐνη αποτελείται από αμινοξέα. Συνεπώς όταν το λαμβάνουμε μέσω του πεπτικού συστήματος ως τροφή ή συμπλήρωμα διατροφής, μεταβολίζεται όπως οι τροφές και αδυνατεί να παραμείνει αυτούσιο και αδιάσπαστο μέσα στον οργανισμό όπως το φάγαμε ή το ήπιαμε σαν κολλαγόνο.
Αυτό που συμβαίνει με την από του στόματος λήψη του κολλαγόνου είναι ότι υφίσταται πέψη κανονικότατα όπως και όλες οι άλλες τροφές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διασπάται από τα οξέα του στομάχου στα αμινοξέα από τα οποία αποτελείται και τα οποία στη συνέχεια απορροφώνται από το λεπτό έντερο.
Ο οργανισμός θα χρησιμοποιήσει κάποια από τα αμινοξέα για ενέργεια, ενώ κάποια άλλα θα τα χρησιμοποιήσει για να συνθέσει εκ νέου πρωτεΐνες και ιστούς (μεταξύ των οποίων και νέο κολλαγόνο).Ουσιαστικά το υγρό πόσιμο κολλαγόνο είναι απλά άλλη μια διατροφική πηγή πρωτεϊνών και τελικά θερμιδών.
Όσον αφορά τις αρθρώσεις, σε μία μελέτη με πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα, οι ερευνητές κατέληξαν πως:
”Η μελέτη μας δείχνει πως η αγωγή … είναι αναποτελεσματική και έχει μόνο μικρά και ασταθή οφέλη. Επιπλέον, τα αποτελέσματά μας εγείρουν την πιθανότητα πως σε μία υπο-ομάδα με ασθενείς , η πόσιμη χορήγηση κολλαγόνου, η οποία θεωρείται ασφαλής, μπορεί να αναζωπυρώσει την ασθένεια.” Ούτε στην οστεοαρθρίτιδα φαίνεται να βοηθά το κολλαγόνο, πιο συγκεκριμένα μία πρόσφατη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας κατέληξε στο εξής συμπέρασμα:” Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να προτείνουμε την γενικευμένη χρήση υδρολυμένου κολλαγόνου στους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα. “
2012 Aug;20(8):809-21. doi: 10.1016/j.joca.2012.04.008. Epub 2012 Apr 17.
Symptomatic and chondroprotective treatment with collagen derivatives in osteoarthritis: a systematic review.
Van Vijven JP1, Luijsterburg PA, Verhagen AP, van Osch GJ, Kloppenburg M, Bierma-Zeinstra SM.
Κλείνοντας λοιπόν θα ήθελα να τονίσω πως χρειάζεται μεγάλη προσοχή για προϊόντα που κάνουν πολύ εντυπωσιακούς ισχυρισμούς επικαλούμενα οφέλη που είναι δύσκολο να μετρηθούν αντικειμενικά.Ο καταναλωτής οφείλει στον εαυτό του να ενδιαφέρεται πάντα για το αν υπάρχουν αποδείξεις που να επιβεβαιώνουν τα όσα θριαμβευτικά λέγονται.