Η τέχνη επιτυγχάνει γρηγορότερη ανάρρωση

Facebooktwitterpinterest

Η κρίση της πανδημίας υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη για την δημιουργία βιώσιμων κοινωνιών ευημερίας, αφοσιωμένων στην επίτευξη προσβάσιμης υγείας για όλα τα μέλη τους. Η μεταμορφωτική δύναμη των τεχνών μπορεί να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση και στον διάλογο, αλλά και να δράσει εμπράκτως για την βελτίωση των συνθηκών περίθαλψης.

Όλοι μπορούμε πιθανώς να συμφωνήσουμε ότι το να περνάς χρόνο στο νοσοκομείο δεν είναι διασκεδαστικό.
Κανείς από εμάς δεν απολαμβάνει πραγματικά το άγχος μιας επίσκεψης στο νοσοκομείο. Για να μην αναφέρουμε την απομόνωση και την πλήξη της αναμονής, της παραμονής και του ύπνου σε ψυχρούς και αποστειρωμένους χώρους. Φυσικά, οι κλινικοί χώροι πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται εύκολα, καθώς και να είναι αρκετά ανθεκτικοί ώστε να αντέχουν τα χτυπήματα και τις γρατζουνιές από διερχόμενους ανθρώπους και φορεία. Αλλά οι εντελώς κενοί τοίχοι θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Ενώ εκατοντάδες φορείς περίθαλψης έχουν αρχίσει να ενσωματώνουν έργα τέχνης στους χώρους τους, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί άλλοι που είναι εντελώς άδειοι.

Η έρευνα έχει δείξει ότι η παρουσία τέχνης στους χώρους περίθαλψης μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την εμπειρία και τα αποτελέσματα των ασθενών. Το 1984, ξεκίνησε μια μελέτη που διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς των οποίων τα δωμάτια νοσοκομείων είχαν παράθυρο, χρειάζονταν λιγότερα φάρμακα για τον πόνο και ανάρρωσαν γρηγορότερα από εκείνους σε δωμάτια χωρίς παράθυρα. Και, από τότε, πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι τα έργα τέχνης σε χώρους που βρίσκονται ασθενείς, προσφέρουν παρόμοια οφέλη για την προώθηση της θεραπείας και την αύξηση της ευημερίας. Το 2003, μια θεμελιώδης μελέτη από την Δρ. Rosalia Staricoff στο Νοσοκομείο Chelsea and Westminster διαπίστωσε ότι η διάρκεια παραμονής των ασθενών σε θάλαμο τραυμάτων και ορθοπεδικών ήταν μια μέρα μικρότερη όταν βίωσαν παρεμβάσεις εικαστικών και μουσικής. Σκεφτείτε τις πιθανές εξοικονομήσεις για τις υπηρεσίες υγείας!

Αυτά τα ευρήματα επιβεβαίωσαν αυτό που ήδη γνωρίζαμε: η τέχνη έπαιζε πάντα σημαντικό ρόλο στην υγεία μας. “Αν μια εικαστική εγκατάσταση ή πίνακες ζωγραφικής βγάλουν έναν ασθενή από το δωμάτιό του ή απομακρύνουν το μυαλό από τον πόνο του και μειώσουν τα επίπεδα άγχους του, η τέχνη δεν είναι πλέον απλώς διακοσμητική”, δηλώνει η Δρ. Λίζα Χάρις από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα. Η εισαγωγή της τέχνης στο περιβάλλον φροντίδας δεν χρειάζεται να είναι τόσο δύσκολη ή δαπανηρή όσο πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι είναι.

 

*To Eyes of Light οραματίζεται μια κοινωνία, στην οποία όλοι οι άνθρωποι με σοβαρές ασθένειες, αντλούν δύναμη και χαρά μέσα από την τέχνη. Με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού, πραγματοποιεί το ερευνητικό έργο “Τέχνη στην Υγεία: Σύγχρονη εικαστική δημιουργία με κοινωνικό προσανατολισμό και συμμετοχικές καλλιτεχνικές πρακτικές προς όφελος των ασθενών”, διερευνώντας τις δυνατότητες ενσωμάτωσης της τέχνης στον χώρο της υγείας στην Ελληνική πραγματικότητα. Δείτε την ιδρυτική μας ομάδα εδώ.

 

Πηγή άρθρου: https://www.eyesoflight.gr/art-helps-us-get-better-quicker/

 

Αρχικό: “Art helps us get better quicker”, Paintings in Hospitals

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.