Yanzhong Huang: «Η πανδημία μοιάζει με την τέλεια καταιγίδα»

Yanzhong Huang: «Η πανδημία μοιάζει με την τέλεια καταιγίδα» Facebooktwitterpinterest

Αθήνα 06 Απριλίου 2022 – Η πανδημία αποκαλύπτει τις ελλείψεις στις υπάρχουσες παγκόσμιες δομές διακυβέρνησης ενώ, η Ουκρανική κρίση φαίνεται ότι περιπλέκει ακόμα περισσότερο τις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπισή της.

Στην τοποθέτησή του στο 7o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται 6 – 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο καθηγητής Yanzhong Huang, Senior Fellow for Global Health, του Συμβουλίου των Διεθνών Σχέσεων των ΗΠΑ επεσήμανε ότι: «Η παγκόσμια απόκριση στην πανδημία ήταν μη συντονισμένη», αν και, όπως είπε: «Η πανδημία κινητοποίησε όλο τον κόσμο απέναντι σε έναν κοινό εχθρό».

«Δύο χρόνια μετά την αρχή της πανδημίας, ακόμα βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο και δε βρήκαμε την αιτία της», επεσήμανε ο καθηγητής Huang και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η πανδημία μοιάζει με την τέλεια καταιγίδα που προετοιμαζόταν εδώ και πολύ καιρό».

Μάλιστα, ο καθηγητής εκτίμησε ότι: «Με την κρίση στην Ουκρανία, η Covid-19 θα ξεχαστεί και θα γίνει μία πανδημία του παρελθόντος, καθώς ο κόσμος έχει πολύ κοντή μνήμη», ενώ ταυτόχρονα, έκανε λόγο για την «πολιτικοποίησή» της.

Ειδικότερα, όπως είπε: «Η πανδημία έχει πολιτικοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό, καθώς έχει αναχθεί σε μία μάχη μεταξύ του αυταρχισμού και της φιλελεύθερης δημοκρατίας», και πρόσθεσε ότι: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει απορροφήσει όλο το οξυγόνο που καταφέραμε να δημιουργήσουμε, ενώ παράλληλα έχει εντείνει τα προβλήματα εμπιστοσύνης μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας από τη μία, και τις χώρες της Δύσης από την άλλη».

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στον φόβο που επικρατεί, αλλά και στα σενάρια συνωμοσίας που πολώνουν το κλίμα ενώ, ταυτόχρονα συμβάλουν στη δημιουργία ενός ψυχροπολεμικού κλίματος μεταξύ των μεγάλων χωρών.

«Η ιδεολογία έγινε μέρος της απόκρισης σε μία παγκόσμια απειλή», δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι «η πολιτικοποίηση δυσχεραίνει την απόκριση στην πανδημία μεταξύ των κρατών»

«Δεν υπάρχει σοβαρή συζήτηση μεταξύ των χωρών για το πώς θα συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αντί να προχωρήσουν σε σοβαρή συνεργασία, εντείνεται το έλλειμμα εμπιστοσύνης» τόνισε, εκφράζοντας παράλληλα την αμφιβολία του για πιθανή συνεργασία τους στο μέλλον.

Όπως εξήγησε: «Από τη στιγμή που δεν αλλάζουμε τη σχέση του ΠΟΥ και των κρατών μελών του, δε θα καταφέρουμε να λύσουμε το πρόβλημα της παγκόσμιας διακυβέρνησης και απλώς θα αντιμετωπίσουμε άλλη μία πανδημία».

Τέλος, ο καθηγητής Huang αναφέρθηκε στην «τεράστια», όπως την χαρακτήρισε, «έλλειψη συντονισμού», στην αντιμετώπιση της πανδημίας, που δημιούργησε προβλήματα μεταξύ άλλων, στο παγκόσμιο εμπόριο. Επεσήμανε τις διαφορές μεταξύ των χωρών σε σχέση με τα θεραπευτικά και προληπτικά μέσα, αλλά και τη διανομή των εμβολίων, ενώ τόνισε τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, ακόμα και μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών.

Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η δημοσιογράφος Νεκταρία Σταμούλη από το Politico και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στην ιστοσελίδα του Φόρουμ (www.delphiforum.gr) μπορείτε να δείτε τις ενότητες και όλες τις θεματικές συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο 4ήμερο Φόρουμ Απριλίου, καθώς και τις 500 και πλέον διακεκριμένες προσωπικότητες – επιβεβαιωμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.