Θωρακοχειρουργική τις ημέρες του κορωνοϊού

Θωρακοχειρουργική τις ημέρες του κορωνοϊού Facebooktwitterpinterest

Τον τελευταίο καιρό ζούμε στη χώρα, αλλά και σε όλο τον πλανήτη, πρωτόγνωρες καταστάσεις, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ενός αόρατου εχθρού που άλλαξε τις συνήθειες και την καθημερινότητά μας.
Οι νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί υπαγορεύουν και νέες προσεγγίσεις σε μια σειρά πεδίων και δη στην Ιατρική.

Ένα από αυτά είναι η θωρακοχειρουργική, μια ειδικότητα που αντιμετωπίζει σοβαρές παθήσεις του θώρακα σχετικές με τον καρκίνο, αλλά και παθήσεις της καρδιάς, όπως είναι η στεφανιαία νόσος ή τα ανευρύσματα.

Στη σκιά του κορωνοϊού ο κόσμος συνεχίζει δυστυχώς να ασθενεί και από άλλες ασθένειες, οι οποίες δεν μπορούν να μείνουν χωρίς μέριμνα και φροντίδα, αφού η σοβαρότητά τους επιβάλλει την άμεση αντιμετώπισή τους. Εδώ και λίγο καιρό, μετά από απόφαση του υπουργείου Υγείας, τα τακτικά προγραμματισμένα χειρουργεία έχουν αναβληθεί επ’ αόριστον, ώστε το σύστημα Υγείας να επικεντρώσει όλες τις δυνάμεις του στην αντιμετώπιση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα όμως τα επείγοντα και έκτακτα χειρουργεία συνεχίζονται κανονικά, με τη λήψη αυστηρών μέτρων και προφυλάξεων για την διαφύλαξη της υγείας τόσο των ασθενών όσο και των γιατρών. Τα περιστατικά που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης συνεχίζουν να λαμβάνουν την απαιτούμενη ιατρική φροντίδα, ενώ οι ασθενείς που υποψιάζονται κάποιο σοβαρό πρόβλημα, όπως πχ την ανακάλυψη ενός όγκου ή συμπτωματολογία στηθάγχης, μπορούν να έχουν πρόσβαση στη διάγνωση, ώστε εγκαίρως να κινηθούν στο θεραπευτικό κομμάτι.

Δυστυχώς, παρόλο που υπάρχει αυτή η δυνατότητα, διεθνώς διαπιστώνεται πως οι ασθενείς, ειδικά αυτοί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αποθαρρύνονται από το να επισκέπτονται τις δομές υγείας για άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν –είτε για να θεραπεύσουν μια πάθηση είτε για να τη διαγνώσουν- ενώ και μια μεγάλη μερίδα των επαγγελματιών υγείας που ασχολούνταν για παράδειγμα με καρδιολογικούς ασθενείς αξιοποιείται για τις ανάγκες αντιμετώπισης του Covid-19.

Μάλιστα, άρθρο που δημοσιεύθηκε πριν από λίγο καιρό αναφέρει πως παγκοσμίως έχουν μειωθεί σημαντικά οι προσελεύσεις-εισαγωγές ασθενών με έμφραγμα του μυοκαρδίου με ανάσπαση του ST-διαστήματος (STEMI) σε σχέση με τα επίπεδα προ της πανδημίας, κάτι που φανερώνει μια ιδιαίτερα ανησυχητική τάση που μας προβληματίζει. Ο κίνδυνος να υποβαθμιστεί η ποιότητα περίθαλψης ασθενών όπως οι καρδιολογικοί ή να οδηγηθούμε σε υποδιάγνωση ελλοχεύει και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξουμε.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να λαμβάνονται όλα εκείνα τα μέτρα, με βάση και το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, ώστε οι επείγουσες καταστάσεις να αντιμετωπίζονται και οι ασθενείς να μην κινδυνεύουν. Δεν αμελούμε την υγεία μας επειδή πρέπει να μείνουμε σπίτι. Ο κίνδυνος να νοσήσουμε από τις υπόλοιπες ασθένειες (πχ. καρκίνος, έμφραγμα) είναι υπαρκτός και δεν έχει μειωθεί λόγω της παραμονής στο σπίτι.
Επικοινωνούμε με τους γιατρούς μας, ενημερωνόμαστε για τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και για την πορεία της ασθένειάς μας και της θεραπευτικής της αντιμετώπισης, είτε αυτή αφορά φαρμακευτική αγωγή είτε χειρουργική προσέγγιση.

Η περίοδος που διανύουμε δεν έχει προηγούμενο για όλους μας, αλλά κυρίως για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας. Παραμένουμε στο πλευρό των ασθενών μας και είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τις επείγουσες περιπτώσεις και να καθησυχάσουμε τις ανησυχίες.

Dr Κοσμάς Τσακιρίδης, MD, PhD, FEBTS, Καρδιο-Θωρακοχειρουργός, Διευθυντής ΚαρδιοΘωρακοχειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο

Dr Κοσμάς Τσακιρίδης, MD, PhD, FEBTS,
Καρδιο-Θωρακοχειρουργός, Διευθυντής ΚαρδιοΘωρακοχειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.