Πολυκυστικές Ωοθήκες
Τι είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;
Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι μια κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει την περίοδό σας, τη γονιμότητα, τις ορμόνες και την εμφάνισής σας. Αυτό μπορεί να επηρεάσει επίσης, μακροπρόθεσμα την υγεία σας. Οι εκτιμήσεις για το πόσες γυναίκες εμφανίζουν το σύνδρομο ποικίλλουν ευρέως από 2 έως 26 σε κάθε 100 γυναίκες.
Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι ελαφρώς μεγαλύτερες από το κανονικό μέγεθος που έχουν οι ωοθήκες με διπλάσιο αριθμό των ωοθυλακίων (κύστεις γεμάτες με υγρό εντός της ωοθήκης που απελευθερώνουν τα αυγά όταν έχετε ωορρηξία). Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι πολύ συχνές και εμφανίζονται σε 20 κάθε 100 (20%) των γυναικών. Έχοντας πολυκυστικές ωοθήκες δεν σημαίνει ότι πάσχετε από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Περίπου 6 ή 7 σε 100 (6-7%) των γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Οι γυναίκες με ΣΠΩ έχουν συμπτώματα, καθώς και πολυκυστικές ωοθήκες.
Ποια είναι τα συμπτώματα του Συνδρόμου;
Τα συμπτώματα του συνδρόμου μπορεί να περιλαμβάνουν:
- ακανόνιστες περιόδους ή πλήρης απουσία τους
- εμφάνιση τριχοφυΐας σε περιοχές που εμφανίζουν μόνο οι άνδρες (μουστάκι, παρειές, υπογένειο, θώρακα, κάτω από τον ομφαλό στην μέση γραμμή, στις μηρογεννητικές περιοχές και στην πλάτη)
- απώλεια των μαλλιών στο κεφάλι
- υπερβολικό βάρος, όπου παρατηρείται ταχεία αύξηση του ή δυσκολία απώλειας του
- λιπαρό δέρμα, ακμή
- δυσκολία σύλληψης (μειωμένη γονιμότητα)
- η κατάθλιψη και τα ψυχολογικά προβλήματα μπορεί επίσης να είναι συμπτώματα του συνδρόμου.
Τα συμπτώματα διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Μερικές γυναίκες έχουν πολύ ήπια συμπτώματα, ενώ σε άλλες είναι πιο σοβαρά.
Τι προκαλεί το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;
Η αιτία του συνδρόμου δεν είναι ακόμα γνωστή, αλλά συχνά είναι οικογενής. Εάν κάποιος από τους συγγενείς σας (μητέρα, θείες, αδερφές) εμφάνισαν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ο κίνδυνος εμφάνισης συνδρόμου σε εσάς μπορεί να αυξηθεί.
Τα συμπτώματα που σχετίζονται με τα μη φυσιολογικά επίπεδα ορμονών στο αίμα:
- Η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη που παράγεται σε μικρές ποσότητες από τις ωοθήκες σε όλες τις γυναίκες. Γυναίκες με ΣΠΩ έχουν ελαφρώς υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης και αυτό συνδέεται με πολλά από τα συμπτώματα της πάθησης.
- Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που ελέγχει τα επίπεδα της γλυκόζης (ένα είδος σακχάρου) στο αίμα.
Εάν έχετε Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το σώμα σας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην ινσουλίνη (αυτό είναι γνωστό ως αντίσταση στην ινσουλίνη), έτσι ώστε το επίπεδο της γλυκόζης να είναι υψηλότερο.
Στην προσπάθεια ο οργανισμός να μειώσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα παράγει ακόμα περισσότερη ινσουλίνη από ότι θα παρήγαγε κάποιος άλλος οργανισμός. Τα υψηλά επίπεδα της ινσουλίνης μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους, ακανόνιστες περιόδους, προβλήματα γονιμότητας και υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης.
Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου;
Έχοντας πολυκυστικές ωοθήκες στην υπερηχογραφική σας εξέταση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Οι γυναίκες με το σύνδρομο έχουν συχνά συμπτώματα που έρχονται και παρέρχονται, ιδιαίτερα εάν το βάρος τους αυξομειώνεται. Αυτό μπορεί να δυσκολεύει τη διάγνωση, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να πάρει λίγο χρόνο για να έχετε τελική διάγνωση.
Η διάγνωση γίνεται όταν έχετε δύο από τα ακόλουθα:
- ακανόνιστες, σπάνιες περιόδους ή δεν έχετε καθόλου περιόδους
- δασυτριχισμό/ή εξετάσεις αίματος που δείχνουν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης ή ανδρογόνων από το φυσιολογικό
- υπερηχογράφημα που δείχνει πολυκυστικές ωοθήκες
Τι θα μπορούσε να σημαίνει το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μακροπρόθεσμα για την υγεία μου;
Αν έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε τα μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας που συζητούνται παρακάτω.
-
Αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη.
Αν η γλυκόζη στο αίμα σας δεν κινείται στα φυσιολογικά επίπεδα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη.
Μια ή δύο στις δέκα γυναίκες με ΣΠΩ θα αναπτύξουν διαβήτη κάποια στιγμή. Αν ο διαβήτης δεν αντιμετωπιστεί, αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε όργανα του σώματος.Αν έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη αυξάνεται περαιτέρω, εάν:
- είστε άνω των 40 ετών
- έχετε συγγενείς με σακχαρώδη διαβήτη
- αναπτύξατε διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (γνωστό ως διαβήτης της κύησης)
- είστε παχύσαρκες (δείκτης μάζας σώματος (ΒΜΙ) πάνω από 30)
Εάν διαγνωστείτε με διαβήτη, θα σας δοθούν συμβουλές για τη διατροφή σας και μπορούν να συνταγογραφηθούν δισκία ή ενέσεις ινσουλίνης.
-
Υψηλή πίεση του αίματος
Οι γυναίκες με ΣΠΩ τείνουν να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία είναι πιθανόν να σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη και με το υπερβολικό βάρος και όχι με το ίδιο το σύνδρομο. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται.
-
Καρκίνος
Αν έχετε λιγότερες από τρεις περιόδους ετησίως, το εσωτερικό της μήτρας (ενδομήτριο) μπορεί να παχύνει και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του ενδομητρίου σε ένα μικρό αριθμό των γυναικών. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να προστατευθεί το ενδομήτριο της μήτρας όπως χρησιμοποιώντας την ορμόνη προγεστερόνη.
Ο γιατρός σας θα συζητήσει τις επιλογές μαζί σας. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν πέντε ημερών θεραπεία δισκίων προγεσταγόνου που χρησιμοποιείται κάθε τρείς ή τέσσερις μήνες, λαμβάνοντας ένα αντισυλληπτικό χάπι ημερησίως ή χρησιμοποιώντας το ενδομήτριο αντισυλληπτικό σύστημα (Mirena). Οι επιλογές θα εξαρτηθούν από το αν προσπαθείτε για μωρό. Το ΣΠΩ δεν αυξάνει τις πιθανότητές σας για καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών. -
Η κατάθλιψη και οι εναλλαγές της διάθεσης
Τα συμπτώματα του συνδρόμου μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο που βλέπετε τον εαυτό σας και πώς νομίζετε ότι οι άλλοι σας βλέπουν. Αυτό μπορεί να μειώσει την αυτοεκτίμησή σας.
-
Το ροχαλητό και η ημερήσια υπνηλία
Το ΣΠΩ μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση ή υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Τι μπορώ να κάνω για να μειώσω τους μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία;
- έχετε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά, τρόφιμα ολικής αλέσεως (όπως ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά ολικής αλέσεως, καφέ ρύζι και ολικής αλέσεως ζυμαρικά), άπαχο κρέας, ψάρια και κοτόπουλο. Θα πρέπει να μειώσετε την ποσότητα της ζάχαρης, αλατιού και καφεΐνης που τρώτε και πίνετε. Δεν πρέπει να πίνετε περισσότερο αλκοόλ από ό, τι συνιστάται (14 μονάδες την εβδομάδα για τις γυναίκες).
- τρώτε γεύματα τακτικά, ειδικά το πρωινό
- να γυμνάζεστε τακτικά (30 λεπτά τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα). Ως στόχος θα πρέπει να διατηρήσετε το βάρος σας σε ένα επίπεδο που είναι φυσιολογικό με δείκτη μάζας σώματος μεταξύ 19 και 25.
Αν είστε υπέρβαρες, θα ήταν χρήσιμο να χάσετε βάρος και να διατηρήσετε το βάρος σας σε αυτό το νέο επίπεδο.
Τα οφέλη της απώλειας βάρους περιλαμβάνουν:
- χαμηλότερο κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη και την ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη
- χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων
- χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου της μήτρας
- πιο τακτικά χρονικά διαστήματα εμμήνου ρύσεως
- αυξημένη πιθανότητα να μείνετε έγκυος
- μείωση της ακμής και μείωση της υπερβολικής τριχοφυΐας με την πάροδο του χρόνου
- τη βελτίωση της διάθεσης και της αυτοεκτίμησης
Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να χάσετε μια μικρή ποσότητα βάρους για να κάνει τη διαφορά για τα συμπτώματά σας και την υγεία σας.
Δεν υπάρχει ισχυρή απόδειξη ότι το ΣΠΩ από μόνο του μπορεί να σας προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους ή καθιστά δύσκολη την απώλεια βάρους.
Έχετε τακτικούς ελέγχους για την υγεία