Covid & Brain Fog

Covid & Brain Fog Facebooktwitterpinterest

Η «ομίχλη του εγκεφάλου» (brain fog) δεν αποτελεί έναν αυστηρά ιατρικό ή επιστημονικό όρο. Αναφέρεται σε άτομα που έχουν προβλήματα σκέψης και συγκέντρωσης, που συχνά οδηγούν σε σύγχυση, αίσθημα αποδιοργάνωσης και προβλήματα μνήμης.

Υπάρχουν πολλές αιτίες brain fog, όπως άγχος, κατάθλιψη, έλλειψη ύπνου, εμμηνόπαυση και ορμονικές αλλαγές, υποθυρεοειδισμός, καθώς και λήψη ορισμένων φαρμάκων και ανεπάρκειες βιταμινών (όπως η βιταμίνη Β12). Επιπλέον, ορισμένες ασθένειες μπορεί να οδηγήσουν σε brain fog, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η ινομυαλγία. Το τελευταίο έτος κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναγνωρίζονται όλο και περισσότεροι ασθενείς οι οποίοι εμφανίζουν το παραπάνω σύνδρομο μετά από λοίμωξη με COVID19.

Βrain fog και COVID-19

Αν και η COVID-19 είναι κυρίως αναπνευστική νόσος, μπορεί να έχει σημαντικές νευρολογικές επιπτώσεις, όπως απώλεια της αίσθησης της γεύσης και της οσμής, τους συχνούς πονοκεφάλους, τη διαταραχή της μνήμης και της προσοχής. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, η υποξυγοναιμία μπορεί να έχει μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα.

Ποιο σοβαρές νευρολογικές επιπλοκές της COVID-19 είναι η εγκεφαλίτιδα, τα εγκεφαλικά επεισόδια και η υποξαιμική εγκεφαλοπάθεια. Επιπλέον, μια μικρή αλλά σημαντική ομάδα ασθενών εμφανίζει άλλα παρατεταμένα συμπτώματα όπως κόπωση, πόνους στο σώμα, μυϊκή αδυναμία και δυσκολία στον ύπνο. Μερικά από αυτά τα προβλήματα μπορεί να οφείλονται σε μόνιμη βλάβη στους πνεύμονες, στην καρδιά, στα νεφρά ή σε άλλα όργανα. Η βλάβη σε αυτά τα όργανα – ή ακόμα και τα συμπτώματα από μόνα τους – μπορούν να επηρεάσουν τις νοητικές λειτουργίες, όπως η προσοχή και η συγκέντρωση και να προκαλέσουν brain fog. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό γιατί κάποιοι ασθενείς εμφανίζουν το σύνδρομο και άλλοι όχι.

Η συχνότητα του brain fog στους ασθενείς που νόσησαν από COVID-19 είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, καθώς δεν είναι το σημαντικότερο σύμπτωμα, και πολλοί ασθενείς μπορεί να μην το αναφέρουν. Ακόμη, τα περισσότερα ευρήματα προέρχονται μόνο από νοσοκομειακούς και όχι από τη μεγάλη πλειονότητα των ασθενών, που αφορά τους μη νοσηλευόμενους συμπτωματικούς. Σύμφωνα με μια γαλλική μελέτη, το 28-34% των ασθενών που είχαν νοσήσει με COVID-19 είχαν παρατεταμένα προβλήματα με προβλήματα συγκέντρωσης και διαταραχές μνήμης. Πρόκειται όμως για μια μικρή ομάδα νοσοκομειακών ασθενών, και ενδεχομένως αυτοί οι αριθμοί να μην αντικατοπτρίζουν την παγκόσμια εικόνα σχετικά με το brain fog στην COVID-19.

Τι μπορεί να βοηθήσει στο covid brain fog;

· Αερόβια άσκηση. Αρχικά μόνο λίγα λεπτά άσκηση λίγες φορές την ημέρα. Αν και δεν υπάρχει καθορισμένη «δόση» άσκησης για τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου, συνιστάται γενικά η γυμναστική για 30 λεπτά την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα.

· Η μεσογειακή διατροφή. Μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, φασόλια και δημητριακά ολικής αλέσεως έχει βρεθεί ότι βελτιώνει τη σκέψη, τη μνήμη και την υγεία του εγκεφάλου.

· Αποφυγή του αλκοόλ και του καπνίσματος.

· Τακτικό ωράριο στον ύπνο. Ο ύπνος είναι μια από τις διεργασίες που ο εγκέφαλος και το σώμα χρησιμοποιούν για να καθαρίσουν τις τοξίνες και να εργαστούν για την επούλωση.

· Συμμετοχή σε ευχάριστες κοινωνικές δραστηριότητες, οι οποίες έχει βρεθεί ότι βοηθούν τη συγκέντρωση και τη μνήμη.

Σε περιπτώσεις ασθενών με σοβαρά συμπτώματα ή με παρατεταμένη διάρκεια συμπτωμάτων για διάστημα μεγαλύτερο ολίγων εβδομάδων, κρίνεται σκόπιμη η εξειδικευμένη παρέμβαση νευρολόγου.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.