Τι είναι τo Τεστ Παπ Μαστού

Τι είναι τo Τεστ Παπ Μαστού Facebooktwitterpinterest

Μία στις 8 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της, ωστόσο εφόσον διαγνωστεί σε πρώιμα στάδια, είναι μία ιάσιμη νόσος. Το Τεστ Παπ Mαστού (γνωστό και ως HALLO) είναι από τα πιο ισχυρά εργαλεία για την πρόληψη του.

Μέχρι σήμερα είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί ποιες γυναίκες βρίσκονται σε κίνδυνο. Το Τεστ Παπ Μαστού, μπορεί να δώσει ανώδυνα τη λύση για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Παρόλο που μέχρι σήμερα είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί ποιες γυναίκες βρίσκονται σε κίνδυνο, το Τεστ Παπ Μαστού αποτελεί μία προσιτή και ανώδυνη λύση για την πρόληψη και την μετέπειτα θεραπεία του καρκίνου του μαστού.
Πως διενεργείται

Οι βασικές αρχές της εξέτασης είναι κοινές με εκείνες του Τεστ Παπ, της εξέτασης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Το HALLO Τεστ Παπ Μαστού, είναι μια συσκευή συλλογής, που χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό θερμότητας, μασάζ και αναρρόφησης, για να αποσπά υγρό από τους γαλακτοφόρους πόρους του μαστού.

Το υγρό αυτό στη συνέχεια υφίσταται κυτταρολογική ανάλυση, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το έκκριμα του τραχήλου της μήτρας στο τεστ ΠΑΠ. Η εξέταση διαρκεί περίπου πέντε λεπτά, δεν είναι επεμβατική, δεν προκαλεί πόνο και δεν έχει καμία παρενέργεια.

Τα αποτελέσματα της εξέτασης βγαίνουν σε 5-8 ημέρες.
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΣΕ ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΣΑΣ!

Ποιες γυναίκες πρέπει να κάνουν Τεστ-Παπ Μαστού HALO και πόσο συχνά;

Το Τέστ Πάπ Μαστού δεν είναι διαγνωστικό τεστ. Ένα διαγνωστικό τεστ επιβεβαιώνει αν οι ασθενείς έχουν πραγματικά μια ασθένεια.

Το HALO είναι ένα τεστ αξιολόγησης κινδύνου, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθά να γίνει ο διαχωρισμός ανάμεσα σε γυναίκες που έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στο μέλλον και σε εκείνες που δεν έχουν κίνδυνο.

Συνεπώς μπορούν να το κάνουν σε ετήσια βάση όλες οι γυναίκες ηλικίας άνω των 25 -εκτός από την περίοδο του θηλασμού και για τους επόμενους έξι μήνες από τη διακοπή του.

Επίσης, πρέπει να υποβάλλονται στο τεστ οι γυναίκες ηλικίας άνω των 55 που έχουν παραγωγή υγρού από τη θηλή -σε όσες γυναίκες τείνει να ελαττώνεται η εκροή υγρού από τις θηλές, οι μαστογραφίες τείνουν να γίνουν πιο αποτελεσματικές σε αυτό το στάδιο.

Ιδιαίτερη κατηγορία αποτελούν οι γυναίκες με εμφυτεύματα -για την ακρίβεια εξαρτάται από το είδος του εμφυτεύματος. Εάν η τομή δεν είναι γύρω από τη θηλή μπορεί να γίνει η εξέταση.

Πόσες γυναίκες από αυτές που κάνουν το τεστ παράγουν υγρό;

Περίπου οι μισές γυναίκες θα παράγουν υγρό από τη θηλή. Στο υγρό αυτό θα ανιχνευτούν τυχόν άτυπα κύτταρα πριν αυτά μετατραπούν σε καρκινικά.

Αν δεν παραχθεί υγρό, θεωρείται φυσιολογικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες αυτές δεν θα έχουν υγρό μετά από ένα χρόνο, αφού τα κύτταρα του σώματος αλλάζουν συνεχώς.

Ως εκ τούτου το Τεστ-Παπ Μαστού HALO θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, όπως και το τεστ-Παπ τραχήλου μήτρας

Αν βρεθούν άτυπα κύτταρα, αυτό σημαίνει ότι η γυναίκα έχει καρκίνο του μαστού;

Όχι. Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη γυναίκα έχει υψηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με κάποια άλλη γυναίκα χωρίς ατυπία.

Από τα διαθέσιμα αποτελέσματα της εξέτασης προκύπτει ότι το 1% με 2% των γυναικών που ελέγχονται, θα βρεθούν με ατυπία.

Τι γίνεται στην περίπτωση που το αποτέλεσμα δείξει ατυπία;

Η διάγνωση της ατυπίας θα οδηγήσει τη γυναίκα σε ειδικό μαστολόγο, ο οποίος θα κάνει πλήρη αξιολόγηση του κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού ιστορικού.

Ο ειδικός θα συστήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως διακοπή καπνίσματος, άθληση, υγιεινή διατροφή, λιγότερο αλκοόλ, καθώς και αυξημένη παρακολούθηση.

Επιπλέον, ανάλογα με την εκτίμηση, μπορεί να είναι σκόπιμο να πραγματοποιηθεί επιπλέον εξειδικευμένος διαγνωστικός έλεγχος που μπορεί να περιλαμβάνει μαστογραφία, υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία μαστών.

Σε κάποιες, λίγες περιπτώσεις, μπορεί να χορηγηθούν χημειοπροφυλακτικά φάρμακα.

Το τεστ-Παπ Μαστού αντικαθιστά την Μαστογραφία;

Όχι, είναι ένα συμπληρωματικό τεστ στη μαστογραφία. Η μαστογραφία αναζητά βλάβες (καρκίνος) και είναι πιο αποτελεσματική διαγνωστικά, όσο οι γυναίκες μεγαλώνουν σε ηλικία, ειδικά σε ηλικίες άνω των 55.

Το Τέστ Παπ Μαστού ψάχνει για τα ανώμαλα κύτταρα, χρόνια πριν αυτά γίνουν καρκινικά, και το πολύ σημαντικό είναι ότι αυτό το τεστ μπορεί να γίνει σε γυναίκες από την ηλικία των 25 ετών και άνω.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η εκτίμηση κινδύνου καρκίνου του μαστού;

Μία στις 8 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής της.

Όταν διαγνωστεί σε πρώιμα στάδια είναι μια ιάσιμη νόσο. Μέχρι σήμερα, είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί ποια γυναίκα είναι σε κίνδυνο.

Γυναίκες κάτω των 40 ετών συνήθως δεν κάνουν τακτικές μαστογραφίες. Για τις γυναίκες άνω των 40 ετών, οι μαστογραφίες συχνά δεν ανιχνεύουν ανώμαλες αλλαγές των κυττάρων.

Ένα μικρό ογκίδιο στο μέγεθος φακής για να μπορέσει να γίνει ψηλαφητό ή ορατό στη μαστογραφία ή στο υπερηχογράφημα, μπορεί να χρειαστεί να περάσουν από πέντε έως δέκα χρόνια.

Δηλαδή ένα ογκίδιο που φαίνεται σήμερα στη μαστογραφία μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που έχει ξεκινήσει έως και δέκα χρόνια νωρίτερα.

Το τεστ-Παπ Μαστού μπορεί να εντοπίσει αυτά τα ύποπτα κύτταρα πριν αυτά εξελιχθούν σε ογκίδιο ή καρκίνο.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού;

Ηλικία (ο κίνδυνος μεγαλώνει όσο μεγαλώνει η ηλικία της γυναίκας)

Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού. Οι γυναίκες που έχουν μητέρα, αδελφή ή κόρη με καρκίνο του μαστού έχουν 2 έως 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο.

Όσες όμως, βρεθεί από το τεστ-Παπ Μαστού ότι έχουν ατυπία, έχουν 4 έως 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.

Ατεκνία, ή πρώτη εγκυμοσύνη μετά την ηλικία των 30 ετών

Ατομικό ιστορικό με προβλήματα μαστών

Μικρή ηλικία πρώτης εμμήνου ρύσεως (<12) Καθυστερημένη εμμηνόπαυση (>55)

Γυναίκες που δεν θήλασαν τα παιδιά τους

Μακροχρόνια χρήση ορμονών υποκατάστασης μετά την εμμηνόπαυση

«Πυκνοί μαστοί» σε μαστογραφία

Υψηλό σωματικό βάρος – Παχυσαρκία

Υπάρχουσες καλοήθεις παθήσεις μαστού (π.χ. ινοκυστική μαστοπάθεια, ινοαδενώματα κ.α.)

Καθημερινή χρήση αλκοόλ

Κάπνισμα

Έλλειψη σωματικής άσκησης

Μαρίνα Τοσουνίδου,Χειρουργός Γυναικολόγος Μαιευτήρας,

Μαρίνα Τοσουνίδου,
Χειρουργός Γυναικολόγος Μαιευτήρας,

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.