Υπέρταση
Η υπέρταση για τα καρδιαγγειακά και νεφρικά νοσήματα είναι κυρίαρχος παράγοντας κινδύνου. Η συχνότητα εμφάνισης είναι εξαιρετικά συχνή και την κάνει πρόβλημα δημόσιας υγείας πρωταρχικής σημασίας. Το 2000 υπολογίστηκε ότι το 1/4 του παγκόσμιου πληθυσμού έπασχε από υπέρταση ενώ το 2025 αναμένεται το ποσοστό αυτό να φτάσει το 29%.
Η ανίχνευση των υπερτασικών ατόμων στην κοινότητα είναι δυσχερής διότι η αύξηση της πίεσης δεν γίνεται αισθητή και δεν προκαλέι συμπτώματα μέχρι να εκδηλωθούν οι επιπλοκές της. Έχουν γίνει πολλές μελέτες μεγάλης κλίμακας στο πληθυσμό ώστε να προσδιοριστεί ο επιπολασμός της υπέρτασης. Μια από τις πιο αξιόπιστες η “ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ” στις ΗΠΑ γνωστή με τα αρχικά NHANES που αφορούν τα έτη 2005-2006 έδειξε οτι το 29% όλων των Αμερικανών άνω των 18 ετών είχαν υπερταση με κριτήρια τιμές άνω του 140mmHg συστολική πίεση ή άνω του 90 mmHg διαστολική πίεση. Από αυτούς το 78% είχαν επίγνωση του προβλήματος τους, ενώ μόνο το 68% ήταν σε αγωγή με αντιυπερτασικά και μόνο το 64%.από αυτούς σε αγωγή είχαν καλή ρύθμιση. Η κύρια δυσκολία στην αξιολόγηση της αρτηριακής πίεσης είναι η μεγάλη διακύμανση της κατά την διάρκεια του 24ωρου. Γι’ αυτό η 24ωρη καταγραφή της αυξάνει την αξιοπιστία της αξιολόγησης της και βελτιώνει την ακρίβεια πρόβλεψης του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Οι πιο πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες που ανακοινώθηκαν από το American College of Physicians στις 17 Ιανουαρίου 2017 στο Annals of Internal Medicine έχουν την ισχυρή σύσταση ειδικά για τους ενήλικες των 60 ετών και άνω με συστολική πίεση μεγαλύτερη από 150mmHg να χορηγείται αντιυπερτασική αγωγή ώστε να επιτευχθεί μείωση της συστολικής πίεσης μικρότερη απο 150mmHg ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακού συμβάματος και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Ο προηγούμενος στόχος ήταν η συστολική πίεση να είναι μικρότερη από 160mmHg. Επίσης έχουν την σύσταση σε ασθενείς 60 ετών και μεγαλύτερους που έχουν ιστορικό αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου ή παροδικού ισχαιμικού ο στόχος μείωσης της συστολική πίεσης να είναι μικρότερη από 140mmHg.
Στο ιατρείο μας υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης καταγραφέα 24ωρης μέτρησης αρτηριακής πίεσης με αποτέλεσμα την αξιόπιστη αντιυπερτασική αγωγή εξατομικευμένα στις ανάγκες του κάθε ασθενή.
Πηγές:
– “ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ” Ν Β ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Mendor
– www.annals.org Ann Intern Med. don:10.7326/M16-1785