Διάγνωση καρωτιδικής νόσου
Η καρωτιδική νόσος δεν παρουσιάζει συμπτώματα μέχρι την εμφάνιση παροδικου ισχαιμικού ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
Aνάλογα με το ιατρικό σας ιστορικό ο γιατρός θα σας εξετάσει και θα σας συστήσει απεικονιστικό έλεγχο των καρωτιδικών αρτηριών ώστε να επιβεβαιώσει, ή να αποκλείσει, την καρωτιδική νόσο.
Στη περίπτωση βέβαια ενός πρόσφατου παροδικού ισχαιμικού ή ενός εγκεφαλικού επεισοδίου εν εξελίξει ο απεικονιστικός έλεγχος των καρωτιδικών αρτηριών διενεργείται άμεσα.
Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει επίσης το στηθοσκόπιο προκειμένου να ακροαστεί τις καρωτιδικές αρτηρίες στο λαιμό σας.
Ενδεικτικό της καρωτιδικής στένωσης είναι η παρουσία ενός ήχου που ονομάζεται «φύσημα» και αντανακλά την στροβιλώδη ροή του αίματος μέσα από το στενωμένο αυλό του αγγείου.
Η αναζήτηση και εύρεση φυσήματος πολλές φορές μπορεί να είναι αναξιόπιστη, καθώς φύσημα μπορεί να υπάρχει ακόμη και σε μικρού βαθμού στένωση, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί μεγάλου βαθμού στένωση να μη συνοδεύεται από ακροαστικά ευρήματα.
Για το λόγο αυτό βεβαιωθείτε ότι έχετε πάντα ενημερώσει το γιατρό σας για την εμφάνιση οποιουδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα (Συμπτώματα Καρωτιδικής Νόσου).
Οι απεικονιστικές εξετάσεις περιλαμβάνουν:
Υπερηχογράφημα καρωτίδων
Το Υπερηχογράφημα καρωτίδων είναι μια απλή γρήγορη, μη επεμβατική εξέταση και αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την αρχική διάγνωση.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προληπτικό έλεγχο και για την παρακολούθηση καρωτιδικής νόσου.
Αξονική Τομογραφία – Αγγειογραφία (CTA)
Η Αξονική Τομογραφία – Αγγειογραφία (CTA) είναι η πλέον ακριβής εξέταση για τη διάγνωση καρωτιδικής νόσου.
Παρέχει υψηλής ανάλυσης 3D εικόνες των καρωτιδικών αρτηριών και περισσότερες πληροφορίες τόσο για τα ενδοκρανιακά τους τμήματα όσο και για τον εγκέφαλο, με αντίτιμο όμως τη χρήση ακτινοβολίας και ενδοφλέβιου σκιαγραφικού (ιωδιούχο σκιαστικό) που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά, ειδικά σε ασθενείς με προϋπάρχουσα νεφρική ανεπάρκεια.
Η Αξονική Τομογραφία, δεν χρησιμοποιείται τακτικά, παρά μόνο εαν έχει ήδη διαγνωσθεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή προκειμένου να συλλέξει ο Αγγειοχειρουργός ανατομικές πληροφορίες για τον προεγχειρητικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της καρωτιδικής νόσου (καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή ή αγγειοπλαστική καρωτίδος με τοποθέτηση ενδονάρθηκα (stent)).
Μαγνητική Τομογραφία – Αγγειογραφία (MRA)
Η Μαγνητική Τομογραφία – Αγγειογραφία (MRA) έχει παρόμοια διαγνωστική ακρίβεια με την αξονική τομογραφία, δεν απαιτείται η χρήση ακτινοβολίας και στην περίπτωση που κριθεί σκόπιμη η χορήγηση ενδοφλέβιου σκιαγραφικου (γαδολίνιο), είναι λιγότερο επιβλαβές για τα νεφρά.
Η Μαγνητική Τομογραφία έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει ακόμη και πολύ μικρά εγκεφαλικά.
Τα μειονεκτήματα αυτής της εξέτασης έγκεινται στο ότι είναι χρονοβόρα, δαπανηρή και αντενδείκνυται σε κλειστοφοβικούς ασθενείς ή ασθενείς με μεταλλικές προθέσεις ή μοσχεύματα.
Κλασική Αγγειογραφία
Η Κλασική Αγγειογραφία αποτελεί έναν επεμβατικό απεικονιστικό έλεγχο, που διενεργείται σε χειρουργική αίθουσα, καθώς απαιτείται διαδερμική αρτηριακή προσπέλαση με παρακέντηση στη βουβωνική χώρα.
Η εξέταση αυτή απαιτεί ακτινοβολία, χορήγηση ιωδιούχου ενδοφλέβιου σκιαγραφικού και μπορεί να χρησιμεύσει ως βοήθημα στον Αγγειοχειρουργό για το χειρουργικό του πλάνο.
Στις μέρες μας, λόγω της υψηλής διαγνωστικής ακρίβειας της αξονικής τομογραφίας, δεν συνιστάται η κλασική αγγειογραφία ως διάγνωστικό μέσο ρουτίνας.
Θα χρησιμοποιηθεί ωστόσο σαν μέρος της αντιμετώπισης της καρωτιδικής νόσου εάν αποφασισθεί η αγγειοπλαστική με τοποθέτηση ενδονάρθηκα (stent).