Πληροφορίες: Διαιτολόγος - Διατροφολόγος,
Αγίας Τριάδος 70, Αττική, Παιανία, 19002 ,
210 6028402,
697 68 62 519Προβολή άρθρων του συγγραφέα Γράφτηκε στις ,
Τα φρούτα αποτελούν απαραίτητο και βασικό συμπλήρωμα στη διατροφή μας. Η σύστασή τους παρόμοια με αυτή των λαχανικών, αλλά υπερέχουν σε θρεπτικότητα εξαιτίας του ότι τρώγονται ωμά, η χρησιμοποίηση των βιταμινών είναι πληρέστερη, αλλά και στην ποσότητα του ζαχάρου που περιέχουν.
Δεν περιέχουν καθόλου λίπος, χοληστερίνη και νάτριο. Το 5-20% της σύστασής τους είναι υδατάνθρακες και περιέχουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό νερό.
Τα φρούτα έχουν μεγάλη θρεπτική αξία, γιατί:
είναι πλούσια σε βιταμίνη C (φραγκοστάφυλα, φράουλες, εσπεριδοειδή, χυμοί φρούτων)
περιέχουν άφθονη φυτική ίνα (όλα τα φρέσκα φρούτα και ιδιαίτερα αυτά που μπορούμε να φάμε την φλούδα τους)
είναι σημαντική πηγή καροτένιων και βιταμίνης Α (δαμάσκηνα, βερίκοκα)
περιέχουν στην σύστασή τους πολλά μέταλλα, ιχνοστοιχεία
Τα φρούτα μπορούν να χρησιμοποιηθούν :
για την αντιμετώπιση της διάρροιας (κυδώνια, μήλα, μούσμουλα)
για την αποφυγή της δυσκοιλιότητας (ροδάκινα, δαμάσκηνα, ακτινίδια, κεράσια)
σαν διουρητικό και για την καλή λειτουργία των νεφρών (καρπούζι, κεράσια)
Από τα φρούτα τα εσπεριδοειδή (γκρέιπφρουτ, λεμόνια, μανταρίνια, νεράντζια, πορτοκάλια κ.ά.) κατέχουν εξαιρετική θέση, ιδιαίτερα στην Ελλάδα και καλλιεργούνται στις θερμές, εύκρατες και τροπικές περιοχές, οι δε καρποί τους εκτιμώνται ιδιαίτερα για τη χυμώδη σάρκα τους και είναι πλούσια σε Βιταμίνη C, περισσότερο σε ποσοστό από αυτή περιέχει ο φλοιός. Έχουν επίσης βιταμίνες Α και Β, είναι χωνευτικά και δροσιστικά.
Το πιο θρεπτικό φρούτο από όλα είναι η μπανάνα που περιέχει λεύκωμα υψηλής ποιότητας και διαθέτει μεγάλη θερμιδική αξία.
Είναι εξαιρετικά εύπεπτη, γι' αυτό δίνεται άφοβα μετά τον πρώτο μήνα στα βρέφη.
Χρησιμοποιούνται επίσης σε ευρεία κλίμακα στο πρωινό γεύμα αλλά και στα ενδιάμεσα γεύματα της ημέρας ως σνακ.
Χρησιμοποιούνται και στη μαγειρική και σερβίρονται σαν γαρνιτούρες ή ορεκτικά (μήλα γεμιστά)κλπ.
Με τα φρούτα παρασκευάζονται οι κομπόστες (σερβίρονται σαν επιδόρπια ή χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική).
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΌροι Χρήσης