Κάστανο, Διατροφική Αξία και οι Ευεργετικές ιδιότητες του
Τα κάστανα ανήκουν στην κατηγορία ξηρών καρπών με υψηλή θρεπτική αξία, τα απολαμβάνουμε βραστά ή ψημένα τους χειμερινούς μήνες.
Γιατί τα κάστανα αποτελούν ένα θρεπτικότατο snack;
- Αποδίδουν λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς.
- Έχουν ελάχιστα λιπαρά, τα οποία προέρχονται από τα ‘’καλά’’ μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά ω-3 και ω-6, προστατεύουν όπως και όλοι οι ωμοί ξηροί καρποί το καρδιαγγειακό μας σύστημα και συμβάλλουν στην μείωση της κακής LDL χοληστερόλης και στην αύξηση της ‘’καλής’’ HDL χοληστερόλης. Δεν περιέχουν χοληστερόλη.
- Έχουν Υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη καθώς περιέχουν τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό.
- Είναι καλή πηγή φυτικών ινών, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου
Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά:
- Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, βοηθώντας στην πρόληψη και αντιμετώπιση υπέρτασης
- Είναι καλή πηγή βιτ C που θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλλά και άλλων αντιοξειδωτικών βιταμινών όπως Βιτ Ε, που βοηθά στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, προφυλάσσει από τις ελεύθερες ρίζες, καρκίνο
- Αποτελεί επίσης καλή πηγή βιταμινών συμπλέγματος Β (εξαιρετική πηγή για νηστεία και χορτοφάγους), απαραίτητα για τον μεταβολισμό και τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Όπως Β1 απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, Β2 και Β6, βοηθούν στον μεταβολισμό θρεπτικών ουσιών.
- είναι εξαιρετική πηγή μετάλλων όπως , το μαγνήσιο, ο σίδηρος, το ασβέστιο, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές βιοχημικές αντιδράσεις στον οργανισμό, έχουν ρυθμιστικό ρόλο στον κυτταρικό μεταβολισμό και στην οξεοβασική ισορροπία του οργανισμού, αποτελούν τμήμα ενζύμων και ορμονών, είναι δομικά στοιχεία οστών και δοντιών κ.α.
Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε την θρεπτική αξία ανά μερίδα ψημένων κάστανων:
Θρεπτική αξία/100γρ (~5κάστανα) | Κάστανα ψημένα |
Θρεπτικά Συστατικά | |
Νερό | 40,48gr |
Ενέργεια/θερμίδες | 245kcal |
Υδατάνθρακες | 52.96gr |
Πρωτεΐνη | 3.17gr |
Ολικό Λίπος | 2.20gr |
Κορεσμένα λιπαρά | 0,414gr |
Μονοακόρεστα λιπαρά | 0.759gr |
Πολυακόρεστα λιπαρά | 0.869gr |
Χοληστερόλη | 0mg |
Βιταμίνες | |
Βιτ C | 26mg |
B1 | 0.243mg |
B2 | 0.175mg |
B3 | 1.342mg |
Β6 | 0.497mg |
Φολικό οξύ | 70μg |
Βιτ Ε | 0,50mg |
Βιτ Κ | 7,8μg |
Μέταλλα | |
Ψευδάργυρος | 0,57mg |
Ασβέστιο | 29mg |
Σίδηρος | 0.91mg |
Μαγνήσιο | 33mg |
Φώσφορος | 107mg |
Ηλεκτρολύτες | |
Κάλιο | 592mg |
Νάτριο | 2mg |
U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. 2014. USDA National Nutrient Database for Standard Reference – roasted chestnuts
www.usda.gov