Στρες και Διατροφή – Stress Eating
Τι συμβαίνει άραγε με το στρες και την διατροφή μας..
Αρχικά, θα ήταν καλό να καταλάβουμε τι είναι το άγχος. Το άγχος είναι ένας όρος που αρχικά χρησιμοποιήθηκε στην ψυχολογία και τη βιολογία, επινοήθηκε σε βιολογικό πλαίσιο στη δεκαετία του 1930, και τελικά παρέμεινε ως λαϊκή έκφραση στις επόμενες δεκαετίες.
Αναφέρεται ως συνέπεια της αποτυχίας ενός οργανισμού – ανθρώπου ή ζώων – να αντιδρά κατάλληλα σε συναισθηματική ή σωματική απειλή, πραγματική ή φανταστική.
Το άγχος είναι δύσκολο από τους επιστήμονες να καθοριστεί,δεν υπάρχει ορισμός του άγχους, διότι είναι ένα πολύ υποκειμενικό φαινόμενο που διαφέρει για κάθε ένα από εμάς καθώς όλοι αντιδρούν στο στρες με διαφορετικό τρόπο. Πράγματα που είναι στενάχωρα για κάποια άτομα μπορεί να είναι ευχάριστα για άλλα, γι αυτό ακριβώς αντιδρούμε διαφορετικά στο stress, μερικοί άνθρωποι κοκκινίζουν, άλλοι τρώνε περισσότερο, ενώ άλλοι γίνονται ωχροί ή τρώνε λιγότερο. Υπάρχουν πολυάριθμες φυσικές όσο και συναισθηματικές αντιδράσεις.
Οι Φυσιολόγοι ορίζουν το stress ανάλογα με το πώς το σώμα αντιδρά σε ένα στρεσογόνο παράγοντα, πραγματικό ή φανταστικό.
Τι γίνεται όμως με τις επιδράσεις του στρες και ειδικότερα όσον αφορά την πρόσληψη τροφής..
Οι λειτουργικές προσαρμογές που είναι υπεύθυνες για τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα είναι:
- Η εκτροπή του αίματος από λιγότερο ζωτικής σημασίας όργανα στα πιο ζωτικά όργανα.
- Αύξηση του καρδιακού ρυθμού για την παροχή περισσότερου αίματος γρηγορότερα.
- Αύξηση της πίεσης του αίματος για να παρέχει αίμα αποτελεσματικά.
- Αύξηση του ρυθμού αναπνοής για παροχή περισσότερου οξυγόνου από την ατμόσφαιρα.
- Διάσπαση γλυκογόνου από τις αποθήκες του ήπατος και των μυών για παροχή γλυκόζης
- Σχηματισμός περισσότερης γλυκόζης από μη υδατανθρακούχες ουσίες
- Αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
- Απώλεια της όρεξης και
- Μείωση των αποθηκών της ενέργειας
Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του στρες μπορεί να είναι:
- Η απώλεια βάρους ή η αύξηση βάρους, καθώς παρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι τρώνε μηχανικά περισσότερο κατά τα πρώτα σημάδια του στρες, άλλοι αποφεύγουν την λήψη τροφής κατά τη διάρκεια στρεσογόνου περιόδου. Ωστόσο, στα άτομα που αναφέρθηκαν τελευταία, μετά από κάποια αρχική απώλεια βάρους που οφείλεται στη μείωση της πρόσληψης τροφής, περίπου το 40% αυτών των ατόμων συνήθως αρχίζουν να τρώνε υπερβολικά περίπου 6 εβδομάδες αργότερα και τελικά ζυγίζουν πάνω από το αρχικό βάρος τους.