Όζοι του θυρεοειδούς αδένα
Τι είναι οι όζοι θυρεοειδούς;
Οι όζοι θυρεοειδούς είναι ευδιάκριτες μάζες μέσα στον θυρεοειδή αδένα. Οι όζοι μπορεί να είναι ψηλαφητοί (4% -7%) ή μη ψηλαφητοί (19%-67%).
Όζοι θυρεοειδούς: Συχνότητα εμφάνισης
Σε πολλούς ασθενείς, ειδικά οι μικροί σε μέγεθος, δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Η ανεύρεση γίνεται τυχαία, είτε σε φυσική εξέταση ρουτίνας, είτε σε απεικονιστική μελέτη στον τράχηλο για άλλους λόγους (Υπέρηχο, Αξονική ή Μαγνητική Τομογραφία). Όταν είναι μεγαλύτεροι και ανάλογα με το πού ακριβώς βρίσκονται, γίνονται εμφανείς σαν εξόγκωμα ή πρήξιμο στον λαιμό.
Όζοι θυρεοειδούς & Συμπτώματα
Αν πιέζουν τον οισοφάγο ή την τραχεία, ενδέχεται να υπάρξουν τα εξής συμπτώματα:
- δυσκολία στην αναπνοή
- δυσκολία στην κατάποση
Τέλος, αν οι όζοι θυρεοειδούς λειτουργούν αυτόνομα και οδηγήσουν σε υπερθυρεοειδισμό, προκαλούνται συμπτώματα όπως:
- απώλεια βάρους
- αρρυθμίες
- ταχυκαρδία
- αίσθηση άγχους/πανικού
- εφίδρωση
- ευαισθησία στη ζέστη
- διαταραχές στην έμμηνο ρύση
- τρεμούλιασμα δακτύλων
Πού οφείλονται οι όζοι θυρεοειδούς;
Η εμφάνισή τους μπορεί να οφείλεται σε κάποιον από τους παρακάτω παράγοντες:
- Απλή υπερανάπτυξη του “φυσιολογικού” θυρεοειδικού ιστού
- Κύστεις που περιέχουν υγρό
- Φλεγμονές (θυρεοειδίτιδα Hashimoto)
- Ύπαρξη καλοήθους ή κακοήθους μάζας
Όζοι θυρεοειδούς και εξετάσεις
Οι όζοι διερευνώνται μέσω εργαστηριακών εξετάσεων όπως:
- μέτρηση TSH
- υψηλής ευκρίνειας υπέρηχο τραχήλου
- σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς (για να διερευνηθεί αν οι όζοι θυρεοειδούς είναι «ψυχροί» ή «θερμοί»)
- FNA (βιοψία του όζου με βελόνι) υπό την καθοδήγηση υπερήχου
Στην πλειονότητά τους είναι καλοήθεις, αλλά σε ποσοστό 5% ίσως είναι κακοήθεις. Σπουδαίο ρόλο στην ιατρική εκτίμηση παίζουν το ιστορικό, τα τυχόν συμπτώματα και η κλινική εξέταση του τραχήλου.
Όζοι θυρεοειδούς και αυτοδιάγνωση
Οι όζοι θυρεοειδούς είναι ευδιάκριτοι, κυρίως όταν είναι μεγάλοι σε μέγεθος. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων όμως, ο ασθενής δεν ξέρει καν πως υπάρχουν. Ωστόσο, αν πιστεύετε πως είναι πιθανό να έχετε κάποιον όζο μπορείτε να κάνετε μόνοι σας μια αυτοδιάγνωση. Η ψηλάφηση δεν θα είναι επιτυχής αν οι όζοι θυρεοειδούς είναι πολύ μικροί, αλλά μπορείτε να κάνετε το εξής: Καταπίνοντας μία γουλιά νερό μπροστά στον καθρέφτη, παρατηρήστε αν εμφανιστεί κάποιο εξόγκωμα στη βάση του λαιμού, στον θυρεοειδή αδένα. Αν εμφανιστεί, είναι πιθανό να υπάρχουν όζοι θυρεοειδούς.
Πότε πρέπει να επισκεφθώ τον χειρουργό;
Οι συνηθέστεροι λόγοι που συστήνεται από τους ενδοκρινολόγους επέμβαση μετά από διερεύνηση ενός θυρεοειδικού όζου είναι:
- Σε περιπτώσεις κακοήθειας: μετά από FNA
- Σε περιπτώσεις καλοήθειας: η χειρουργική επέμβαση προτείνεται εάν οι όζοι θυρεοειδούς είναι μεγάλοι, εάν εξακολουθούν να μεγαλώνουν σε μέγεθος ή εάν προκαλούν συμπτώματα (πόνο, δυσκαταποσία κ.λπ.).
Θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού
Αν οι όζοι έχουν προκαλέσει υπερθυρεοειδισμό και η συντηρητική θεραπεία έχει αποτύχει(μονήρες τοξικό αδένωμα) ή υπάρχουν μεγάλες πολυοζώδεις βρογχοκήλες που καταδύονται στον θώρακα ή είναι συμπτωματικές, η λύση βρίσκεται στο χειρουργείο. Η συνηθέστερη χειρουργική επιλογή είναι η ολική θυρεοειδεκτομή, η οποία θα λύσει το πρόβλημα του υπερθυρεοειδισμού και θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του ασθενή.
Πιθανές επιπλοκές ολικής θυρεοειδεκτομής
Ωστόσο, σε μία χειρουργική επέμβαση μπορεί πάντα να σημειωθούν κάποιες επιπλοκές. Οι συχνότερες που έχουν σημειωθεί στην ολική θυρεοειδεκτομή είναι:
- η αιμορραγία, που μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική δυσχέρεια
- ο τραυματισμός του παλίνδρομου λαρυγγικού, που μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βραχνάδα
- ο τραυματισμός των παραθυρεοειδών αδένων προκαλώντας υποπαραθυρεοειδισμό. Η πάθηση αυτή προκαλεί πτώση του ασβεστίου στο αίμα και ανάγκη προσωρινής ή μόνιμης αγωγής με ασβέστιο από το στόμα.
Πώς επιλέγω τον χειρουργό ενδοκρινών αδένων μου;
Διεθνώς έχει αποδειχτεί ότι, όταν η επέμβαση θυρεοειδούς πραγματοποιείται από έμπειρο χειρουργό θυρεοειδούς, εξειδικευμένο στη χειρουργική ενδοκρινών αδένων, ελαχιστοποιούνται οι επιπλοκές της και εξασφαλίζεται το καλύτερο αποτέλεσμα.
O ασθενής θα πρέπει να συζητήσει με τον χειρουργό ποια επέμβαση ακριβώς απαιτούν οι όζοι θυρεοειδούς και τους λόγους που συστήνεται η επέμβαση αυτή. Ένας έμπειρος χειρουργός ενδοκρινών αδένων είναι σε θέση να εκτιμήσει προεγχειρητικά και διεγχειρητικά όλες τις παραμέτρους, ώστε να εξασφαλιστεί η ορθότητα και η ριζικότητα της επέμβασης για έναν συγκεκριμένο ασθενή.
Η επιτυχία μιας εγχείρησης θυρεοειδούς για κακοήθεια εξαρτάται από το υπόλειμμα θυρεοειδικού ιστού. Τα διεθνώς αποδεκτά όρια που διασφαλίζουν τη ριζικότητα της εκτομής του θυρεοειδικού ιστού είναι <3%. Ο Κος Γιάλβαλης επιτυγχάνει υπολείμματα από 0-3% και αυτό πρακτικά σημαίνει ίαση για τον ασθενή.
Όζοι θυρεοειδούς και μετεγχειρητική θεραπεία
Μετά από ολική θυρεοειδεκτομή, θα πρέπει να ακολουθείται δια βίου θεραπεία με λεβοθυροξίνη. Επίσης, ο θεράπων ιατρός μπορεί να ακολουθήσει θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο,εάν βρεθεί θηλώδες καρκίνωμα την Ιστολογική, πριν ξεκινήσει την αγωγή υποκατάστασης της θυρεοειδικής ορμόνης.
Ποιο είναι το κόστος της χειρουργικής επέμβασης για όζους θυρεοειδή;
Το κόστος εξαρτάται κάθε φορά από τους εξής βασικούς παράγοντες:
- Τύπος χειρουργικής επέμβασης
- Μέρες νοσηλείας μετά το χειρουργείο
- Χρήση ειδικών υλικών (π.χ. Νευροδιεγέρτης)
- Κλινική που θα γίνει η επέμβαση
- Είδος της ασφάλειας υγείας (ιδιωτική ασφάλιση, δημόσια ή ΕΟΠΥΥ)
Οι συνεργαζόμενες κλινικές σε Αττική και Μεσσηνία για συγκεκριμένο τύπο επεμβάσεων, όπως είναι και η ολική θυρεοειδεκτομή, έχουν εξαιρετικά χαμηλά έξοδα για ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ ή άλλου δημόσιου ταμείου. Ενημερωθείτε για τα οικονομικά πακέτα που καλύπτουν το συνολικό κόστος μιας τέτοιας επέμβασης ή για τις επιλογές που έχετε αν δεν διαθέτετε καθόλου ασφάλεια. Εάν έχετε ιδιωτική ασφάλιση, συνήθως όλα τα έξοδα καλύπτονται από αυτήν.
Σημειώνεται, τέλος, πως το τελικό κόστος της επέμβασης, εκτός από τα έξοδα της κλινικής, περιλαμβάνει και τις αμοιβές του χειρουργού, των συνεργατών και του αναισθησιολόγου.