Ιατρικός Βελονισμός
Αντιμετώπιση του πόνου και διαφόρων νοσημάτων φυσικά, με μία πολύτιμη θεραπευτική τεχνική 3.000 ετών.
Ο βελονισμός βασίζεται στην πεποίθηση ότι το σώμα μπορεί να θεραπευτεί διεγείροντας ορισμένα σημεία του σώματος. Η παραδοσιακή κινεζική φιλοσοφία πίσω από τον βελονισμό είναι πιο περίπλοκη από ό,τι πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται, καθώς η πρακτική δεν βασίζεται σε σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους.
Οι αρχαίοι Κινέζοι πίστευαν ότι το ανθρώπινο σώμα ήταν γεμάτο με μια αόρατη ζωογόνο ενέργεια που την ονόμαζαν qi (προφέρεται “chee”). Όταν το τσι έρεε καλά και πήγαινε σε όλα τα σωστά μέρη, τότε το άτομο θα είχε καλή ψυχική και σωματική υγεία. Όταν το qi έρεε λανθασμένα (μπλοκαρισμένο ή ανεπαρκές), οδηγούσε σε ασθένεια, λέει ο Kempisty. Η έννοια του chi δεν είναι τόσο ξένη για εμάς όσο νομίζουμε – σκεφτείτε το ως τη φυσική ενέργεια που ρέει μέσα από το σώμα μας. Η κυκλοφορία της ενέργειας γίνεται διαμέσου συγκεκριμένων «καναλιών» που ονομάζονται μεσημβρινοί. Όταν η κυκλοφορία αυτή διαταραχθεί από κάποιον παράγοντα εξωτερικό ή εσωτερικό, τότε παρουσιάζεται κάποια ασθένεια. Όταν αισθάνεστε στρές ή άγχος, είναι πιο πιθανό να αρρωστήσετε. Όταν είστε χαλαροί και υγιείς, το σώμα σας το αντικατοπτρίζει και σωματικά. Η διάθεσή σας, η ψυχική σας υγεία και η γενική ευεξία είναι σημαντικοί παράγοντες για τη σωματική σας υγεία.
Ως εκ τούτου, ο βελονισμός στοχεύει να βοηθήσει τους ανθρώπους να επιτύχουν ισορροπία, ή τσι, και, ως αποτέλεσμα, να ανακουφίσει από πολλές παθήσεις.
Ενδείκνυται σε:
1) Μυοσκελετικούς πόνους
2) Αρθρίτιδες
3) Αναπνευστικές παθήσεις
4) Γαστρεντερολογικές διαταραχές
5) Γυναικολογικά προβλήματα
6) Ψυχοσωματικές δυσκολίες
7) Δερματικές παθήσεις
Τα τελευταία χρόνια έπειτα από μελέτες έχει αποδειχθεί η σημαντική βοήθεια του βελονισμού στην διακοπή καπνίσματος, στη μείωση του σωματικού βάρους, στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας αλλά και στην αναζωογόνηση του προσώπου.
Ο τρόπος δράσης του ιατρικού βελονισμού είναι τριπλός:
1) Τοπική αντίδραση: η είσοδος της βελόνας στο δέρμα προκαλεί την παραγωγή ρεύματος μικρής έντασης με αποτέλεσμα την διέγερση των αισθητικών υποδοχέων της περιοχής
2) Περιοχική αντίδραση: ερεθισμός αισθητικού υποδοχέα που με τη σειρά του μεταφέρει το ερέθισμα στο νωτιαίο μυελό και από εκεί στα αντανακλαστικά τόξα
3) Γενικευμένη αντίδραση: η είσοδος της βελόνας στο δέρμα προκαλέι την έκκριση ουσιών όπως ενδορφίνες, σεροτονίνη, νορεπινεφρίνη, κορτιζόλη και προσταγλαδίνες που συμμετέχουν στο θεραπευτικό αποτέλεσμα μέσω αναλγησίας, χαλάρωσης και συναισθηματικής πλήρωσης και ευεξίας.