Διατροφή & σωματικό βάρος στην εγκυμοσύνη

Διατροφή και εγκυμοσύνη Facebooktwitterpinterest

Η διατροφή στην κύηση επιβάλλει στην μέλλουσα μητέρα ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα. Η μέλλουσα μητέρα πρέπει να γνωρίζει τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της κατά την εξέλιξη της κύησης έτσι ώστε να ακολουθεί το διαιτολόγιο που θα της παρέχει τα απαραίτητα συστατικά για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.

Οι πραγματικές ανάγκες της εγκύου δεν διαφέρουν κατά πολύ από αυτές που πρέπει να ακολουθούνται ως πάγιες διατροφικές συνήθειες για όλους. Ίσως στο μόνο σημείο που θα πρέπει να εστιάσετε περισσότερο είναι στην φυσική λήψη ασβεστίου, πηγή του οποίου είναι κυρίως το γάλα και όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Σημαντικό επίσης μέρος της διατροφής σας πρέπει να αποτελεί και η καθημερινή λήψη πρωτεϊνών και βιταμινών.

  • Αντικαταστήστε το λευκό ψωμί με μαύρο, το πλήρες γάλα με εκείνο με μειωμένα λιπαρά, τα τσιγαριστά φαγητά με βραστά, τις κομπόστες με φρέσκα φρούτα, τα οινοπνευματώδη με φρέσκους χυμούς, τις τηγανητές πατάτες με βραστές, προτιμάτε το αγνό ελαιόλαδο.
  • Να αποφεύγετε τις πολλές σάλτσες, τα καρυκεύματα, τα τηγανητά, τα αλλαντικά, τα εντόσθια, το κυνήγι και τα παχιά ψάρια (πέστροφα, σολομός, παλαμίδα).
  • Να αποφεύγετε τροφές που περιέχουν πολλή ζάχαρη (γλυκά, κέικ, κρέμες, σοκολάτες).
  • Κατά την εγκυμοσύνη καλό θα είναι να περιορίσετε το αλάτι το οποίο είναι υπεύθυνο για την υπέρταση και την εμφάνιση οιδημάτων λόγω της κατακράτησης υγρών που προκαλεί. Η ελάττωση του αλατιού είναι σημαντική τους τελευταίους κυρίως μήνες για να μειωθεί ο κίνδυνος της εμφάνισης λευκώματος στα ούρα. Αυξημένη ποσότητα αλατιού περιέχουν τα αλλαντικά, τα τυριά, τα τσιπς, η μαγιονέζα, οι σάλτσες, τα τουρσιά, τα καπνιστά.
  • Το νερό είναι το κύριο συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού. Στην εγκυμοσύνη είναι χρήσιμο να πίνετε 8 ποτήρια νερό την ημέρα.

Ουσίες που βλάπτουν το έμβρυο

Καφεΐνη: παρόλο που δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία σχετικά με την βλαπτική δράση της καφεΐνης στην εγκυμοσύνη καλό θα είναι ο περιορισμός της σε 2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Καφεΐνη επίσης υπάρχει στο τσάι και στην κόκα-κόλα.

Οινόπνευμα: Το αλκοόλ στην διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με πλήθος προβλημάτων στα παιδιά διότι περνάει στην κυκλοφορία του εμβρύου στις ίδιες περίπου συγκεντρώσεις που βρίσκεται και στο αίμα της μητέρας αλλά στο έμβρυο χρειάζεται διπλάσιο χρόνο αποβολής της ουσίας.

Κάπνισμα και ναρκωτικά: συνήθειες με εξαιρετικά αρνητικές επιδράσεις στο έμβρυο ώστε η διακοπή και των δύο είναι απαραίτητη στην εγκυμοσύνη. Το κάπνισμα επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη του εμβρύου λόγω κακής προγεννητικής θρέψης. Βάση μιας μελέτης παιδιά καπνιστριών κατά την εγκυμοσύνη τους, όταν φτάσουν 14 ετών τείνουν να είναι πιο επιρρεπή στις αναπνευστικές παθήσεις, να είναι κοντύτερα από τα παιδιά γυναικών που δεν κάπνιζαν κατά την εγκυμοσύνη τους και με λιγότερο καλές επιδόσεις στο σχολείο. Το κάπνισμα πριν την κύηση δεν έχει αποδειχθεί να έχει βλαπτική επίδραση στο έμβρυο εφόσον αυτό διακοπεί κατά τη διάρκεια της.

Σωματικό βάρος κατά την εγκυμοσύνη

Η πρόσληψη βάρους στην εγκυμοσύνη ξεκινά τον τέταρτο μήνα. Μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή είναι δυνατόν η έγκυος ακόμη και να χάνει βάρος λόγω των μεγάλων ορμονικών αλλαγών στο σώμα της αλλά και της συχνά εμφανιζόμενης ναυτίας τους πρώτους μήνες χωρίς αυτό να είναι κάτι το ανησυχητικό.

Πολλές γυναίκες θα πρέπει να προσέχουν το βάρος τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ώστε να μην υπερβαίνουν τα αναμενόμενα και λογικά όρια, διότι αυτό μπορεί να κάνει κακό στο έμβρυο. Θα πρέπει να γνωρίζουν ποιο είναι το σωστό βάρος που πρέπει να έχουν κατά την κύηση και να μην αναπαράγουν καταστάσεις, όπως η έγκυος πρέπει να τρώει για δύο ή πρέπει να είναι σε ακινησία εννέα μήνες.

Η εγκυμοσύνη μιας υπέρβαρης μητέρας χαρακτηρίζεται ως κύηση υψηλού κινδύνου μιας και το αυξημένο σωματικό βάρος σχετίζεται με μια σειρά προβλημάτων:

  • Επιβαρύνει το έργο της καρδιάς που είναι ήδη πιεσμένη λόγω της αύξησης του όγκου του αίματος με αποτέλεσμα να προκαλείται δύσπνοια, λαχάνιασμα, ταχυκαρδία.
  • Η υπερβολική αύξηση του βάρους στην εγκυμοσύνη δεν σημαίνει μεγαλύτερο και υγιέστερο μωρό.
  • Αυξημένη πιθανότητα πρόωρου τοκετού.
  • Λευκωματουρία, οιδήματα των κάτω άκρων και αιμορροΐδες.
  • Δημιουργία κιρσών λόγω κακής λειτουργίας του κυκλοφορικού συστήματος.
  • Αυξημένος κίνδυνος υπέρτασης (προεκλαμψία, εκλαμψία).
  • Διαβήτη κύησης.
  • Αυξημένη πιθανότητα γέννησης υπέρβαρου μωρού ως αποτέλεσμα διαβήτη κύησης.
  • Δυσκολία στη διενέργεια του τοκετού.
  • Καταπόνηση του μυοσκελετικού συστήματος που οδηγεί σε πόνους στη μέση, στα πόδια και αίσθημα κόπωσης.
  • Προκαλείται διάταση των κοιλιακών τοιχωμάτων και δημιουργούνται ραγάδες και ραβδώσεις που υποχωρούν δύσκολα μετά τον τοκετό.
  • Η μεγάλη αύξηση του σωματικού βάρους της εγκύου αφήνει μετά τον τοκετό κιλά που χάνονται δυσκολότερα.
  • Αυξημένη περιγεννητική θνησιμότητα σε παχύσαρκες γυναίκες.
Θεόδωρος Ζαμπέτογλου, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Θεόδωρος Ζαμπέτογλου,
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.