Τα οφέλη της άσκησης στη φύση
Οι υποχρεώσεις και το πρόγραμμα εργασίας μας, συχνά οδηγούν σε περιορισμένη άσκηση λόγω χρόνου, κούρασης και έλλειψης κινήτρου για άσκηση. Πολλές δουλειές μάλιστα απαιτούν μεγάλες περιόδους ακινισίας σε μια καρέκλα, συμβάλλοντας σε έναν καθιστικό τρόπο ζωής, και έτσι παραγκωνίζουμε την ανάγκη μας για καθημερινή σωματική δραστηριότητα.
Ανάλογα με το πού ζούμε, η πρόσβαση σε πάρκα, γυμναστήρια ή άλλες εγκαταστάσεις άσκησης μπορεί να είναι επίσης περιορισμένη, γεγονός που μπορεί να μας δυσκολέψει περισσότερο.
Για να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια και να αφιερώσουμε χρόνο για άσκηση, είναι σημαντικό να δίνουμε προτεραιότητα στη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινή μας ρουτίνα: αφιέρωση συγκεκριμένου χρόνου για άσκηση, ενσωμάτωση της σωματικής δραστηριότητας στην ημέρα μας και εύρεση τρόπων για να κάνουμε την άσκηση πιο ευχάριστη και λιγότερο αγχωτική όπως για παράδειγμα το περπάτημα στη φύση.
Οφέλη της άσκησης στη φύση
Το περπάτημα στη φύση είναι ένας σημαντικός τρόπος για να συνδεθούμε με το φυσικό περιβάλλον και έχει μια σειρά από οφέλη για τη σωματική και ψυχική μας υγεία:
Καλύτερη διάθεση: Το φυσικό τοπίο σου δημιουργεί ένα αίσθημα χαλάρωσης και ηρεμίας και μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη.
Αυξημένη σωματική δραστηριότητα: θα βελτιώσεις την υγεία σου με το να διατηρήσεις το βάρος, να δυναμώσεις τους μυς σου και να προστατέψεις την υγεία της καρδιάς σου.
Καλύτερη πνευματική διαύγεια και εστίαση: σε βοηθά στο να έχεις καθαρό μυαλό και να συγκεντρώνεσαι με μεγαλύτερη ευκολία. Ενισχύει τη μνήμη και τη δημιουργικότητα.
Ενισχυμένη ανοσοποιητική λειτουργία: Ο χρόνος στη φύση ενισχύει το ανοσοποιητικό σου, καθώς τα δέντρα και τα φυτά απελευθερώνουν τις αντί-μικροβιακές και ανοσο-ενισχυτικές τους ιδιότητες.
Καλύτερες κοινωνικές σχέσεις: μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για να συνδεθείς με άλλους ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα και προβληματισμούς.
Εκτίμηση της φύσης: Το να περνάς χρόνο στη φύση σου δημιουργεί το αίσθημα της εκτίμησης προς το περιβάλλον, όπως την προστασία και τη διατήρηση του για τις επόμενες γενιές.
Πως να εντάξεις στην καθημερινότητά σου την άσκηση στη φύση
Η ενσωμάτωση της άσκησης στη φύση στην καθημερινή σου ζωή δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη ή χρονοβόρα. Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που θα σε βοηθήσουν να απολάυσεις τα πολλά οφέλη της άσκησης στη φύση σε τακτική βάση:
Προγραμμάτισε εκ των προτέρων: Φτιάξε το πλάνο σου και προσδιόρισε τις ώρες που μπορείς να πας μια βόλτα περπατώντας ή με ποδήλατο σε ένα κοντινό πάρκο ή βουνό.
Βάλε προτεραιότητα: Αντιμετώπισε την άσκηση στη φύση ως προτεραιότητα και κάντην αδιαπραγμάτευτο μέρος της καθημερινότητάς σου. Προγραμμάτισε το χρόνο άσκησης στο ημερολόγιό σου και φρόντισε να το ακολουθήσεις.
Βρες ένα κοντινό πάρκο ή βουνό: επισκέψου τακτικά το πάρκο της γειτονιάς σου, κοντά στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας σου. Θα σε βοηθήσει να αισθανθείς πιο συνδεδεμένος με τη φύση και θα σου προσφέρει ένα ήρεμο περιβάλλον για άσκηση και χαλάρωση.
Αλλάξε τη ρουτίνα άσκησης: δοκίμασε διαφορετικά μονοπάτια και διαδρομές, ώστε να παραμείνεις παρακινημένος και αφοσιωμένος στην άσκηση στη φύση.
Κοινωνικοποιήσου: προσκάλεσε φίλους ή μέλη της οικογένειάς σου να συμμετέχουν στην άσκησή σου στη φύση. Σίγουρα η εμπειρία θα είναι πιο ευχάριστη με καλή παρέα.
Κάνε χρήση της τεχνολογίας: παρακολούθησε την πρόοδό σου και αύξησε το κίνητρο σου με εφαρμογές ή προγράμματα παρακολούθησης φυσικής κατάστασης, οδηγούς πεζοπορίας, διαδρομές πεζοπορίας και άλλα προγράμματα υπαίθριας δραστηριότητας.
Πάρκα ιδανικά για περπάτημα
Εθνικός Κήπος Αθηνών: Στο κέντρο της Αθήνας, ο Εθνικός Κήπος είναι ένα πάρκο που προσφέρει μια γαλήνια απόδραση από την πολύβουη πόλη. Είναι ανοιχτός για το κοινό από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου. Το πάρκο διαθέτει μονοπάτια πεζοπορίας, μια λίμνη με πάπιες, έναν μικρό ζωολογικό κήπο, παιδική χαρά και πολλά φυτά και δέντρα.
Δάσος Καισαριανής στον Υμηττό:δημοφιλές και προσεγμένο δάσος 10 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας. Διαθέτει πηγές με νερό, πολλά μονοπάτια για περιπατητές και ποδηλάτες, και πολλά είδη φυτών, πουλιών και ζώων. Αν φτάσεις στην κορυφή θα θαυμάσεις την εκπληκτική θέα της πόλης.
Διομήδειος Βοτανικός Κήπος: ο μεγαλύτερος βοτανικός κήπος της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, βρίσκεται στο Χαϊδάρι, στα Δυτικά προάστια της Αθήνας. Έχει εντυπωσιακή βλάστηση με 2.500 είδη φυτών από όλο τον κόσμο, που σπάνια συναντά κανείς στην Ελλάδα. Ιδανικός για όσους αγαπούν τη φύση και το περπάτημα, αλλά και όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για τα είδη δέντρων και φυτών που υπάρχουν στον κόσμο.
Άλσος Βεΐκου: αστικό άλσος στα βόρεια προάστια της Αθήνας, στο δήμο Γαλατσίου που προσφέρει ένα ήσυχο περιβάλλον για περπάτημα και ποδήλατο. Διαθέτει μονοπάτια πεζοπορίας, παιδική χαρά, υπαίθρια όργανα γυμναστικής και γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις, πίστες skateboard, 2 πισίνες και κλειστό γυμναστήριο.
Πάρκο Τρίτση: ένα μεγάλο πάρκο στα δυτικά προάστεια της Αθήνας στο δήμο Ιλίου με πλούσια χλωρίδα και πανίδα στις τεχνητές λίμνες του. Είναι ιδανικό μέρος για περπάτημα δίπλα στις λίμνες και το κανάλι που τις ενώνει, ποδηλασία, γυμναστική και άλλες υπαίθριες δραστηριότητες.
Άλσος Συγγρού: μία όμορφη διαδρομή μέσα στο δασόκτημα, ιδανική για όσους θέλουν να αποφύγουν τον πολύ κόσμο. Διαθέτει ποδοσφαιρικές εγκαταστάσεις, γήπεδο μπάσκετ, 2 λίμνες και κυκλικές διαδρομές καθώς και αρκετά μονοπάτια για τρέξιμο και ποδηλασία στο καταπράσινο τοπίο.
Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας: πάρκο στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής που θα συναντήσεις πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας, μονοπάτια, ποδηλατόδρομους και χώρους άθλησης. Θα βρεις επίσης τη λίμνη με τον χαρακτηριστικό ανεμόμυλο και τα σιντριβάνια.
Πάρνηθα: ένα βουνό της Αττικής στα βόρεια, ένας δημοφιλής προορισμός για όσους θέλουν να περπατήσουν στη φύση, με μοναδικά μονοπάτια πεζοπορίας και έντονο ορειβατικό και αναρριχητικό ενδιαφέρον. Καλύπτεται από πεύκα στα χαμηλότερα και έλατα στα υψηλότερα σημεία της. Αποτελεί σημαντική περιοχή για τα πουλιά, θα συναντήσεις τα φιλικά κόκκινα ελάφια στο δρόμο σου και έχει ανακηρυχθεί τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Στην περιοχή λειτουργούν τα ορειβατικά καταφύγια Μπάφι και Φλαμπούρι για να ξεκουραστείς, να φας αλλά και να διανυκτερεύσεις.
Ποικίλο Όρος: ένα χαμηλό και μικρό βουνό που βρίσκεται πάνω από το Χαϊδάρι και την Πετρούπολη και προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες πεζοπορίας και ποδηλασίας στη φύση, καθώς και γήπεδο ποδοσφαίρου και αθλοπαιδιών στη μεριά της Πετρούπολης.
Λεωφόρος Ποσειδώνος: βρίσκεται κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Αθήνας. Έχει πεζόδρομο, ποδηλατόδρομο, εστιατόρια, καφετέριες και πάρκα. Όλα αυτά με θέα τη θάλασσα.
Παραλία Καβούρι: μια μικρή χερσόνησος λίγο πριν την Βουλιαγμένη, προσφέρεται για περιπάτους αλλά και για τρέξιμο λόγω του επιπέδου του εδάφους, αλλά και για ποδήλατο. Την καλοκαιρινή περίοδο έχει περισσότερο κόσμο που πάει για μπάνιο. Διαθέτει αναψυκτήρια και παιδική χάρα.
Το παρκάκι της Παύλιανης: μια ιδέα κατοίκων-εθελοντών του χωριού πριν από πολλά χρόνια, μετέτρεψε το γραφικό χωριό της Παύλιανης σε κορυφαίο προορισμό 2,5 ώρες περίπου μακριά από την Αθήνα, στη Φθιώτιδα. Θα περπατήσεις δίπλα το ποτάμι, μέσα στα δέντρα, θα περάσεις γέφυρες, κούνιες, κρεμαστή γέφυρα με μουσική, μικρούς καταρράκτες, δραστηριότητες και πρωτότυπες αθλοπαιδιές, που θα σε ξαφνιάσουν ευχάριστα.
Ranch Sofiko: θεματικό πάρκο στο Σοφικό στην Κόρινθο που προσφέρει μια ποικιλία δραστηριοτήτων (γήπεδα μπάσκετ, βόλευ, ποδοσφαίρου, τένις, πισίνα, τοξοβολία, paintball, αναρρίχιση, ποδήλατο) μέσα στο φυσικό περιβάλλον, για επισκέπτες όλων των ηλικιών και με δυνατότητα σίτισης και διανυκτέρευσης.
Πηγές:
Berman, M. G., Jonides, J., & Kaplan, S. (2008). The cognitive benefits of interacting with nature. Psychological Science, 19(12), 1207-1212.
Bowler, D. E., Buyung-Ali, L. M., Knight, T. M., & Pullin, A. S. (2010). A systematic review of evidence for the added benefits to health of exposure to natural environments. BMC Public Health, 10(1), 456.
Li, Q., Morimoto, K., Kobayashi, M., Inagaki, H., Katsumata, M., Hirata, Y., … & Miyazaki, Y. (2008). Visiting a forest, but not a city, increases human natural killer activity and expression of anti-cancer proteins. International Journal of Immunopathology and Pharmacology, 21(1_suppl), 117-127.
Ohly, H., White, M. P., Wheeler, B. W., Bethel, A., Ukoumunne, O. C., Nikolaou, V., & Garside, R. (2016). Attention restoration theory: A systematic review of the attention restoration potential of exposure to natural environments. Journal of Toxicology and Environmental Health, Part B, 19(7), 305-343.
Pretty, J., Griffin, M., Sellens, M., & Pretty, C. (2003). Green exercise: Complementary roles of nature, exercise and diet in physical and emotional well-being and implications for public health policy. University of Essex.