Χοληστερόλη LDL Ομοκυστεΐνη και Λιποπρωτεΐνη Α:

Χοληστερόλη LDL Ομοκυστεΐνη και Λιποπρωτεΐνη Α: Facebooktwitterpinterest

τρείς χημικές ουσίες του αίματος που πρέπει να μετρώνται σε υγιείς άντρες όταν η στυτική δυσλειτουργία πρωτοεμφανίζεται στην ηλικία των 40 ετών και άνω.

Το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας απασχολεί ένα αυξανόμενο ποσοστό των ανδρών σήμερα.

Η παθογένεια του προβλήματος της στυτικής δυσλειτουργίας ωστόσο δεν είναι ενιαία. Ενώ στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αποτελεί αποτέλεσμα σύνθετων ψυχολογικών και οργανικών παραγόντων, στις νεαρές ηλικίες προεξάρχουν τα ψυχογενή αίτια ενώ μετά την ηλικία των σαράντα ετών οι οργανικοί παράγοντες αρχίζουν να προσβάλλουν αυξανόμενα τον ανδρικό πληθυσμό. Η στυτική δυσλειτουργία που προσβάλλει τον άντρα στην ηλικία των σαράντα ετών ή μεταγενέστερα, αποτελεί πολλές φορές προάγγελο σοβαρότερων οργανικών προβλημάτων όπως καρδιακής στεφανιαίας νόσου, καρωτιδικής εγκεφαλικής νόσου, ανευρυσμάτων. Αυτό συμβαίνει διότι η διατάραξη του ενδοθηλίου των αγγείων αποτελεί τον κοινό παράγοντα που διαταράσσεται σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις.

Η ομαλή λειτουργία του ενδοθηλίου είναι πολύ σημαντική για την καλή στύση. Προϋπόθεση της επαρκούς στύσης είναι η αύξηση της ροής του αίματος, φαινόμενο που εγκαθίσταται μετά την πλήρη χάλαση των αρτηριών και των λείων μυϊκών ινών των σωμάτων του πέους. Το μονοξείδιο του αζώτου ΝΟ, ουσία που εκκρίνεται από το άθικτο ενδοθήλιο συντελεί στο φαινόμενο αυτό της χάλασης, ενώ η επάρκεια της ελαστικότητας και διασταλτικής ικανότητας του αγγείου επιτυγχάνεται με την διατήρηση της ακεραιότητας της ανατομικής δομής του ενδοθηλίου. Το άθικτο ενδοθήλιο εκκρίνει επιπρόσθετα ένα σύνολο ουσιών (π.χ. ενδοθηλίνη), που έχουν κεντρικό ρόλο στην τοπική διατήρηση της ευαίσθητης βιοχημικής ισορροπίας. Το κάπνισμα, η υπέρταση, ο διαβήτης αυξάνουν την ευαισθησία του ενδοθηλίου και προάγουν την διατάραξη της αρχιτεκτονικής του δομής.  Τρεις χημικές ουσίες του αίματος η ldl χοληστερόλη η ομοκυστείνη και η λιποπρωτείνη Α, όταν ευρίσκονται σε αυξημένα επίπεδα στον οργανισμό προάγουν σιωπηλά την παθολογική κατάσταση της δυσλειτουργίας του ενδοθηλίου, δρουν συνεργικά με το κάπνισμα, την υπέρταση και τον διαβήτη και ευρίσκονται πολλές φορές στην ρίζα του πρωτοεμφανιζόμενου στυτικού προβλήματος στο σαραντάρη άντρα. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται από την προοδευτική ανάπτυξη μιας ιδιότυπης φλεγμονώδους αντίδρασης στην περιοχή του ενδοθηλίου. Λιποπρωτεΐνες LDL, παράγοντες φλεγμονής αυξητικοί παράγοντες λευκά αιμοσφαίρια λεία μυϊκά κύτταρα και ινώδη στοιχεία συρρέουν συρρέουν τοπικά. Ενεργές μορφές οξυγόνου (ρίζες οξυγόνου) που παράγονται, εξουδετερώνουν το φυσιολογικά παραγόμενο από το ενδοθήλιο μονοξείδιο του αζώτου που έχει κομβικό ρόλο στην ομαλή στύση. Επιπρόσθετα, χημικές ουσίες που παράγονται με την φλεγμονή, καταστρέφουν πλειάδα ενδοθηλιακών κυττάρων.  Η μέτρηση της LDL χοληστερόλης, της oμοκυστεΐνης και της LPA μπορεί να είναι αναγκαία και σε πιο νεαρές ηλικίες, η μέτρησή τους ωστόσο είναι επιβαλλόμενη όταν η στυτική δυσλειτουργία εμφανίζεται όψιμα χωρίς εμφανές ψυχολογικό ή οργανικό παράγοντα που να την πυροδοτεί σε αμιγή βάση.

Α. LDL ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ

Η χοληστερόλη είναι μια ουσία που βρίσκεται φυσιολογικά στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού. Υπάρχουν δύο τύποι χοληστερόλης: αυτή που βρίσκεται στις λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDL) και αυτή που βρίσκεται στις λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας (HDL). Η LDL χοληστερόλη, που συχνά αναφέρεται ως «κακή» χοληστερόλη, έχει ως κύριο ρόλο τη μεταφορά του λίπους σε όλο το σώμα.

Κοινοί παράγοντες και νοσήματα που προκαλούν αυξημένα επίπεδα LDL είναι η κακή διατροφή, κληρονομικοί παράγοντες, ορμονικές διαταραχές (π.χ. υποθυρεοειδισμός), νεφρωσικό σύνδρομο, παθήσεις ήπατος, χοληφόρων, η νευρική ανορεξία, φάρμακα, μεταβολικές διαταραχές (π.χ. διαβήτης).

Β. LPA

Οι λιποπρωτεΐνες είναι συμπλέγματα πρωτεϊνών και λιπιδίων, τα οποία είναι απαραίτητα για τη μεταφορά της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και λιποδιαλυτών βιταμινών προς και από τους ιστούς, μέσω των υγρών του σώματος (αίμα, λέμφος, διάμεσο υγρό). Η πυκνότητα της λιποπρωτεΐνης καθορίζεται από την ποσότητα των λιπιδίων ανά σωμάτιο. Η λιποπρωτεΐνη Α, LpA, είναι μια χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη του αίματος που περιέχει μια ειδική πρωτεΐνη, την απολιποπρωτεΐνη A (αpoA).H αpoA συντίθεται στο ήπαρ, το οποίο αποτελεί θέση κάθαρσης της LpA. Αίτια αύξησης της LpA είναι νοσήματα νεφρών, ορμονικές διαταραχές, μεταβολικά προβλήματα (π.χ. διαβήτης), φλεγμονές (π.χ. λοιμώξεις), λήψη ορισμένων φαρμάκων (π.χ. αυξητική ορμόνη), ο αλκοολισμός, η δυσμενής κληρονομικότητα.

Γ. ΟΜΟΚΥΣΤΕΙΝΗ

Η ομοκυστεΐνη είναι αμινοξύ του σώματος. Ο ομαλός μεταβολισμός της ομοκυστεΐνης συγκρατεί το αμινοξύ σε χαμηλά επίπεδα.

Η άθροιση του αμινοξέος στους ιστούς και στο αίμα μπορεί να είναι αποτέλεσμα κληρονομικών παραμέτρων, νοσημάτων που προκαλούν ανεπαρκή πρόσληψη ή κακή απορρόφηση βιταμινών (π.χ. φυλλικού και βιταμινών συμπλέγματος) υπερπαραγωγή αμινοξέος (π.χ. ορισμένες λευχαιμίες) διαταραχή της απεκκριτικής λειτουργίας του νεφρού (π.χ. νεφρική ανεπάρκεια), αλλοίωση του μεταβολισμού του αμινοξέος (π.χ. αλκοολισμός).

Photo by Road Trip with Raj on Unsplash

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.