Παχυσαρκία, Υπέρταση & Διαβήτης: η κετογονική δίαιτα είναι η ιδανική διατροφή
Πάσχετε από Παχυσαρκία, Αρτηριακή Υπέρταση ή Σακχαρώδη Διαβήτη και ψάχνετε να βρείτε την ιδανική διατροφή, που θα μπορέσει να σας βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων της νόσου σας; Παρά το ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η κατηγορία ατόμων πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένη διατροφή, δεν έχει ακόμη διεξαχθεί κάποιο συμπέρασμα για το ποια είναι η ιδανική διατροφή.
Βάσει μίας καινούργιας μελέτης, στην οποία συμμετείχαν 94 υπέρβαροι ενήλικες με αρτηριακή υπέρταση και υψηλά επίπεδα σακχάρου, συγκρίθηκαν τα οφέλη που έχει η κετογονική δίαιτα με τα οφέλη της δίαιτας DASH (διατροφική προσέγγιση για τη διακοπή της υπέρτασης).
Διαπιστώθηκε ότι, χάρη στην κετογονική δίαιτα, μπόρεσε να επιτευχθεί καλύτερη διαχείριση της μέσης συστολικής αρτηριακής πίεσης, βελτιώθηκαν οι τιμές γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και παρατηρήθηκε μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σχέση με τη δίαιτα DASH. Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι η κετογονική δίαιτα συνετέλεσε στη βελτίωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης, του γλυκαιμικού ελέγχου και του σωματικού βάρους σε ασθενείς με Αρτηριακή Υπέρταση, Προδιαβήτη ή Διαβήτη Τύπου ΙΙ, οι οποίοι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Family Medicine.
Τι είναι η Κετογονική Δίαιτα;
Η κετογονική δίαιτα είναι ήδη γνωστή από το 1920 ως αντιεπιληπτική θεραπεία, προτού ακόμη ανακαλυφθούν τα αντιεπιληπτικά φάρμακα. Τα τελευταία έτη, έχει αποτελέσει μία από τις πιο προβεβλημένες στρατηγικές απώλειας βάρους.
Πρόκειται για ένα είδος διατροφής που βασίζεται στην αυξημένη κατανάλωση κυρίως λιπαρών και πρωτεϊνών και στη μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων. Τα κύτταρα του σώματος χρησιμοποιούν τη γλυκόζη ως βασική πηγή ενέργειας, η οποία παράγεται από την κατανάλωση των υδατανθράκων.
Όταν η πρόσληψη υδατανθράκων είναι περιορισμένη, τότε το λίπος, μέσω μίας φυσικής μεταβολικής διαδικασίας που είναι γνωστή ως κέτωση, μετατρέπεται σε κετονογόνα σώματα. Αυτά, πλέον, αποτελούν το κύριο καύσιμο για τα κύτταρα μας.
Αυτό που επιτυγχάνεται είναι η μείωση των αποθεμάτων γλυκογόνου στον οργανισμό όπως και του νερού. Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών, μειώνεται το βάρος, εξαιτίας της απώλειας νερού/υγρών. Έπειτα από αυτό το στάδιο, αρχίζει η καύση λίπους μέσω του σχηματισμού κετονικών σωμάτων, προκειμένου να παραχθεί ενέργεια.
H Κετογονική Δίαιτα έχει πολλά οφέλη
Η κετογονική δίαιτα αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας. Επιτείνει το αίσθημα του κορεσμού, καθώς συμβάλλει στη μείωση των ορμονών που διεγείρουν την όρεξη, όπως η ινσουλίνη και η γκρελίνη.
Η κετογονική δίαιτα βοηθάει, μεταξύ άλλων, και στη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, λόγω της αποφυγής κατανάλωσης υδατανθράκων, το σώμα μας δεν έχει μεγάλη ανάγκη να παράγει ινσουλίνη.
Η Κετογονική Δίαιτα ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση
Οι κετόνες μεταβάλλουν το μικροβίωμα του γαστρεντερικού συστήματος. Μέσω αυτής της διαδικασίας, ενεργοποιείται ένας μηχανισμός αντιφλεγμονώδους προστασίας. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της κετογονικής δίαιτας οφείλονται στη μειωμένη παραγωγή ελευθέρων ριζών, που παρατηρείται κατά την καύση κετονών αντί γλυκόζης.
Έχει αποδειχθεί επίσης ότι η κετογονική διατροφή προωθεί την ανάπτυξη νέων κυττάρων, κάτι που οδηγεί στην ενίσχυση του σχηματισμού νέων μιτοχονδρίων. Έτσι, η παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό μας καθίσταται υψηλότερη, εφόσον τα μιτοχόνδρια λειτουργούν ως «μικρά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας».
Η εμφάνιση πολλών χρόνιων παθήσεων οφείλεται σε χρόνιες φλεγμονές και σε δυσλειτουργίες των μιτοχονδρίων. Επομένως, ο συνδυασμός της μειωμένης φλεγμονής και της αυξημένης παραγωγής μιτοχονδρίων καθιστά την κετογονική δίαιτα μία θεμελιώδη στρατηγική μείωσης του κινδύνου ανάπτυξης διαφόρων χρόνιων νοσημάτων.
Η Κετογονική Δίαιτα, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει κάποιες παρενέργειες και αντενδείξεις
Η κετογονική διατροφή είναι ωφέλιμη για οργανισμό μας, όταν εφαρμόζεται προσωρινά ως στρατηγική απώλειας σωματικού βάρους. Ωστόσο, επιβάλλει αρκετούς περιορισμούς και προϋποθέτει παραλείψεις βασικών θρεπτικών συστατικών.
Γι’ αυτούς τους λόγους, όσοι ακολουθούν μία κετογονική δίαιτα είναι απαραίτητο να καθοδηγούνται από ιατρό, προκειμένου να διασφαλιστεί η παροχή όλων των απαραίτητων βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Ειδικότερα, οι πάσχοντες από Παχυσαρκία, Αρτηριακή Υπέρταση, Σακχαρώδη Διαβήτη ή από κάποια Καρδιαγγειακή Νόσο δεν πρέπει να εφαρμόσουν κετογονική διατροφή, δίχως ιατρική επίβλεψη.
Η Κετογονική Δίαιτα καθορίζεται προσωποποιημένα βάσει γονιδιώματος
Πλέον, Εξετάσεις Υψηλής Ακριβείας εντοπίζουν, σε κυτταρικό και σε γονιδιακό επίπεδο, τις ελλείψεις του οργανισμού σε μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά, καθώς και τη διατροφή που εξυπηρετεί καλύτερα τη βιοχημεία του κάθε οργανισμού.
Η Διατροφή Ακριβείας αποτελεί ένα εξατομικευμένο είδος διατροφολογικής προσέγγισης που προκύπτει κατόπιν Εξετάσεων Υψηλής Ακριβείας, βάσει των οποίων διαφαίνεται το ακριβές μεταβολικό και γονιδιακό προφίλ κάθε ατόμου.
Κατόπιν της ανάλυσης του γονιδίου, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την προδιάθεση που έχει το κάθε άτομο να αναπτύξει ασθένειες που συσχετίζονται με τη διατροφή (π.χ. Διαβήτης, η Παχυσαρκία, κ.λ.π.). Έτσι, οι διατροφικές ανάγκες των ατόμων εξατομικεύονται πλήρως βάσει των πραγματικών αναγκών τους.
Στο αυστηρά εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα, προτείνεται μία λίστα τροφών που πρέπει να αποφεύγονται ή να συμπεριλαμβάνονται στην καθημερινή διατροφή του καθενός, ενώ επιλέγονται και τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής.
Σταδιακά, με τις μεθόδους αυτές, επανέρχεται η ισορροπία ορμονικού συστήματος, συμπληρώνονται οι κυτταρικές ελλείψεις, καταστέλλεται η φλεγμονώδης αντίδραση του οργανισμού, μειώνονται τα επίπεδα του οξειδωτικού stress, επιτυγχάνεται το ιδανικό βάρος και ενδυναμώνεται η υγεία του εντερικού μικροβιώματος. Η βιοχημεία του σώματος εξισορροπείται, ενισχύονται τα επίπεδα ενέργειας μπορεί να επιβραδυνθεί έως και να αναχαιτιστεί η εξέλιξη Χρόνιων και Αυτοάνοσων Νοσημάτων.
Photo by Diana Polekhina on Unsplash