Η συμβολή της ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ στη θεραπεία του πυρετού στα παιδιά.
Ως πυρετός, καλείται η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πέραν των φυσιολογικών τιμών. Οι φυσιολογικές τιμές, έχουν ορισθεί στους 36,5 βαθμούς Κελσίου με όριο +0,5 βαθμών Κελσίου. Μέχρι, την τιμή των 37,4 βαθμών Κελσίου δεν θεωρείται ανησυχητικό.
Κατά τη φάση του πυρετού, ο οργανισμός μεταβαίνει σε ένα νέο στάδιο συμπτωμάτων τα οποία αν και επίπονα, είναι ανεκτά. Τα συμπτώματα απο την εμφάνιση του πυρετού, είναι τα εξής:
Κούραση, αδυναμία, ζαλάδα, ατονία, τρεμούλο, ανορεξία, δίψα,
απώλεια βάρους,δυσκοιλιότητα, ξηρή γλώσσα και ξηρά χείλη.
Κατα την εμφάνιση, των ανωτέρω συμπτωμάτων, δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος διατροφικής σύστασης πέραν της φαρμακευτικής αγωγής.
Όταν δοθεί η πρώτη δόση της αντιπυρετικής αγωγής και το παιδί ηρεμήσει απο τη κρίση των συμπτωμάτων, τότε θα πρέπει να ελέγξουμε τη διατροφή του, ώστε να μην ταλαιπωρείται αλλά και να μην “αναγκάσουμε” τον οργανισμό να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματος.
Πιο συγκεκριμένα, συστήνεται ελαφριά διατροφή με άφθονα υγρά. Θα πρέπει να αποκλησθούν οι λιπαρές και τηγανητές τροφές. Επίσης, δεν θα πρέπει να καταναλώσει οποιοδήποτε τρόφιμο με συστατικό τη σοκολάτα. Τροφές, όπως πατατάκια, γαριδάκια, σάντουιτς, μπισκότα, κρουασάν, κονσέρβες, αναψυκτικά και τρόφιμα με καρυκεύματα αποκλείονται διότι αναγκάζουν τον οργανισμό να αυξήσει την θερμοκρασία του.
Λόγω της εμφάνισης της ατονίας και της δυσκοιλιότητας, θα πρέπει να χορηγήσουμε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Τέτοιου είδους τρόφιμα, είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Όμως, ιδιαίτερη προσοχή στο είδος τους, διότι λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, ορισμένα θα ενοχλήσουν το γαστρεντερικό σύστημα, πράγμα το οποίο πρέπει να αποφευχθεί για ενδεχόμενη ταλαιπωρία του παιδιού απο την αύξηση της θερμοκρασίας.
Απο τα φρούτα, μπορεί να καταναλώσει μπανάνα-πορτοκάλι-αχλάδι-μανταρίνι-καρπούζι-πεπόνι και απο λαχανικά, αγγούρι-ντομάτα. Ο συνδυασμός των συγκεκριμένων τροφίμων με νερό, θεωρείται σημαντικό βήμα ως προς την πλήρη ενυδάτωση του οργανισμού.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι αν και εμφανίζεται μυϊκή ατονία, κατα την φάση του πυρετού θα πρέπει να ελέγξουμε να μην δοθεί υπερβολική ποσότητα πρωτεϊνών διότι κατακρατούν μεγάλη ποσότητα νερού και αζώτου. To σημαντικό είναι να δοθούν καλής ποιότητας πρωτεΐνες, ώστε να προστατευθεί ο μυϊκός ιστός, ο οποίος εξασθενεί.
Δεν θα πρέπει να βράζουμε ή να ψήνουμε για μεγάλη χρονική διάρκεια τα τρόφιμα, διότι αποβάλλουν την υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και έτσι δεν ενυδάτωνουν τον οργανισμό, μειώνοντας ταυτοχρόνως την υγιή κινητικότητα του εντέρου.
Στη φάση της ανάρρωσης, θα πρέπει να τονισθεί ότι παρατηρείται μειωμένη παρουσία φωσφόρου, σιδήρου, ψευδαργύρου, γλυκόζης και πρωτεϊνών. Σύμφωνα με την προαναφερθείσα παρατήρηση, θα πρέπει να δοθεί διατροφική αγωγή η οποία θα περιλαμβάνει λευκό κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά, δημητριακά (αν κ τα όσπρια είναι πλούσια σε φώσφορο και ψευδάργυρο, δεν συστήνονται διότι θα επιβαρύνουν το ήδη ταλαιπωρημένο γαστρεντερικό σύστημα) και φρούτα όπου θα αυξήσουν την μειωμένη τιμή της γλυκόζης και θα προστατεύσουν την δράση των πρωτεϊνών. Τέλος, κατα την 3η ημέρα ανάρρωσης να δοθεί κόκκινο κρέας με αποφυγή του λίπους.
Σημαντική Σημείωση: Προτείνεται η αποφυγή του συνδυασμού γαλακτοκομικών με τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C, παραδείγματος χάριν γάλα με πορτοκάλια, διότι ενδέχεται να εμφανίσουν αύξηση θερμοκρασίας στο πρόσωπο και δύσπνοια. Τέλος, αξίζει να γνωρίζουμε, ότι για κάθε 1βαθμό Κελσίου που αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος μας, αυξάνεται και ο βασικός μεταβολισμός κατα 13%.
Photo by Vitolda Klein on Unsplash