Εμβόλιο Κορονοϊού και αλλεργίες- ΝΕOΤΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Το Αμερικανικό Κολλέγιο Αλλεργιολογίας (η επαγγελματική θα μπορούσαμε να πούμε ένωση των Αλλεργιολόγων στις ΗΠΑ, το οποίο ασχολείται με πολύ πιο πρακτικά ζητήματα της καθημερινής αλλεργιολογικής κλινικής πράξης), εξέδωσε σήμερα οδηγίες για το το πρόσφατο θέμα που προέκυψε για τη χορήγηση του νέου εμβολίου κατά του covid 19.
Συνοψίζοντας αυτές τις οδηγίες, καταλήγουμε στα παρακάτω συμπεράσματα:
α) Τα άτομα που θα πρέπει να αποφύγουν τον εμβολιασμό με το νέο εμβόλιο της εταιρείας Phizer είναι μόνο εκείνα με ιστορικό αλλεργίας στην Πολυαιθυλενική Γλυκόλη (PEG), η οποία όπως είχα αναφέρει σε προηγούμενη δημοσίευσή μου, περιέχεται ως έκδοχο.
β) Τα άτομα τα οποία πάσχουν από Συστηματική Μαστοκυττάρωση, Ιδιοπαθή Αναφυλαξία ή έχουν υποστεί σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε προηγούμενη χορήγηση εμβολίου κάθε είδους, θα πρέπει, πριν προβούν σε εμβολιασμό να συμβουλευτούν ειδικό Αλλεργιολόγο.
γ) Κατά συνέπεια, άτομα με αναπνευστική αλλεργία, τροφική αλλεργία, αλλεργία σε μέλισσα και σφήκα, ατοπική δερματίτιδα, φαρμακευτική αλλεργία, κνίδωση, κ.ά, εμβολιάζονται κανονικά.
δ) Μετά τη διενέργεια του εμβολιασμού, πρέπει να παραμείνετε 20 με 30 λεπτά στο χώρο για παρακολούθηση.
Κλείνοντας, θα ήθελα να πω λίγα λόγια για την αλλεργία στην Πολυαιθυλενική Γλυκόλη (PEG). Είναι μία χημική ένωση, η οποία περιέχεται κυρίως στα σκευάσματα προετοιμασίας του εντέρου για τη διενέργεια κολονοσκόπησης, σκευάσματα κορτικοστεροειδών παρατεταμένης δράσης που χορηγούνται με ένεση, σκευάσματα βιταμινών, σε παστίλιες για τον φάρυγγα, στο gel που χρησιμοποιείται στα υπερηχοτομογραφήματα, στα απολυμαντικά. στα αντιεμετικά, αντιεπιληπτικά, αντιπηκτικά, αντιβιοτικά, αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη, στις οδοντόκρεμες, στα οδοντικά διαλύματα, στα καλλυντικά.
Δηλαδή περιέχεται σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό φαρμάκων και προιόντων καθημερινής χρήσης, αλλά η αλλεργία στην PEG είναι εξαιρετικά σπάνια. Aπό τα μέχρι τώρα βιβλιογραφικά δεδομένα φαίνεται ότι μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργίας στην PEG έχουν: οι
χρήστες σκευασμάτων προετοιμασίας εντέρου, λιγότερο οι χρήστες ενέσεων στεροειδών παρατεταμένης διάρκειας και αυτοί που χρησιμοποιούν σκευάσματα που περιέχουν PEG από το στόμα ή παρεντερικά και όχι σε τοπική μορφή.
Προχωράμε λοιπόν στον εμβολιασμό, σωστά πληροφορημένοι, χωρίς φόβο και πανικό και σε περίπτωση ιστορικού σοβαρής φαρμακευτικής αλλεργίας, συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας.