Οκτώβριος ο μήνας πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού
Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΣΤΟ ΦΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΤΗΣΙΟ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ
Καμία δικαιολογία για τις γυναίκες να αναβάλλουν τη μαστογραφία τους
Η παγκόσμια ευαισθητοποίηση για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, έχει φέρει τα αποτελέσματά της με όλο και περισσότερες γυναίκες να έχουν συνειδητοποιήσει τη σημασία του ετήσιου προληπτικού τους ελέγχου υπογραμμίζει ο Πέτρος Μαλακάσης, Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού.
Ενισχυτική της άποψης ότι καμία γυναίκα δεν πρέπει να αμελεί την ετήσια μαστογραφία της είναι και αυτό που τονίζει ο κ. Μαλακάσης πως «ο καρκίνος του μαστού δεν σέβεται τις ηλικίες και απότα περιστατικά που προσέρχονται για απεικονιστικό έλεγχο και υπάρχει ήδη κάποιο ψηλαφητό εύρημα, με τη διάγνωση να είναι επιβαρυντική για κακοήθεια, ένα ποσοστό της τάξης του 35-40% αφορά πλέον γυναίκες μικρότερες των 45 ετών».
Οι γυναίκες δεν πρέπει να αμελούν τις εξετάσεις τους από φόβο για το αποτέλεσμα, γιατί ακόμα και αν παρατηρήσουν το οποιοδήποτε ογκίδιο στο στήθος και ο νους τους θα πάει στο…κακό, πρέπει να γνωρίζουν ότι κάθε τέτοιο ογκίδιο δεν είναι πάντα καρκίνος και αυτό αποδεικνύεται πολύ εύκολα με τον υπέρηχο με ελαστογραφία, που θα καταδείξει άμεσα αν αυτό το ογκίδιο είναι επικίνδυνο ή πρέπει απλά να τίθεται υπό παρακολούθηση.
Με την τελευταία εξέλιξη της ψηφιακής μαστογραφίας, την Ψηφιακή Μαστογραφία με Τομοσύνθεση, που είναι μια καινούργια τρισδιάστατη (3D) τεχνολογία απεικόνισης με υψηλότερη διαγνωστική ακρίβεια στη διάγνωση των παθήσεων του μαστού, αυτός απεικονίζεται με πολλαπλές λεπτές τομές του ενός χιλιοστού, στοιχείο που δεν επιτρέπει σε τίποτα να διαφύγει του ελέγχου. Επίσης ο υπερηχογραφικός έλεγχος με τρισδιάστατη απεικόνιση και ελαστογραφία σήμερα μας δίνει πληροφορίες εάν ένα εύρημα είναι ύποπτο ή όχι.
Η προληπτική μαστογραφική «διερεύνηση» σύμφωνα με τον γνωστό ως αλγόριθμο πρόληψης, περιλαμβάνει κλινική εξέταση, κατά προτίμηση ψηφιακή μαστογραφία με τομοσύνθεσηκαι πιθανά υπέρηχο και μαγνητική μαστογραφία, εάν η γυναίκα διαθέτει πυκνούς μαστούς και επιβαρυμένη κληρονομικότητα, ή έχει κάνει εξωσωματική.
Όπως αναφέρει ο κ. Μαλακάσης«Σε περίπτωση που το οποιοδήποτε εύρημα χαρακτηριστεί ύποπτο και πρέπει να σταλεί για βιοψία, η γυναίκα δεν χρειάζεται να υποστεί την ταλαιπωρία μιας χειρουργικής διαδικασίας, γιατί σήμερα υπάρχει η δυνατότητα της στερεοτακτικής βιοψίας η οποία καθοδηγείται μαστογραφικά. Πρόκειται για μία ιατρική πράξη τελείως ανώδυνη, που πραγματοποιείται με απλή τοπική αναισθησία, μέσω μιας μικρής τομής στο δέρμα, χωρίς ράμματα και χωρίς καμία παραμονή στην κλινική. Από το εύρημα λαμβάνεται δείγμα που αποστέλλεται για βιοψία, ενώ στο σημείο τοποθετείται ειδικό κλιπ για την περίπτωση κακοήθειας, προκειμένου να καθοδηγηθεί ο χειρουργός ακριβώς στο σημείο της βλάβης».