Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Ήπατος – Πολύπλευρες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τον Καρκίνο του Ήπατος

Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Ήπατος – Πολύπλευρες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τον Καρκίνο του Ήπατος Facebooktwitterpinterest

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για τον Καρκίνο του Ήπατος;

Ποια είναι τα ποιο κοινά συμπτώματα;

Ποια είναι η αποτελεσματικότερη θεραπευτική αντιμετώπιση;

Γιατί ο Καρκίνος του Ήπατος θεωρείται από τους πιο θανατηφόρους;

Σε αυτά και σε άλλα βασικά ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Ήπατος (Ε.Ε.Μ.Η.), η οποία συνεχίζει να επενδύει στην προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και στην αφύπνιση και συσπείρωση των εμπλεκομένων στον αγώνα για τον Καρκίνο του Ήπατος.

Στο πλαίσιο του μήνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο, όπως έχει οριστεί ο Οκτώβριος, η Ε.Ε.Μ.Η. προχώρησε σε πολύπλευρες δράσεις χρησιμοποιώντας τα πιο σύγχρονα μέσα.

Ειδικότερα, καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου «τρέχει» στα social media της Εταιρείας καμπάνια ενημέρωσης μέσω medical infographics με σημαντικές πληροφορίες.

Δείτε την καμπάνια:

Παράλληλα, δημιουργήθηκε podcast για τον Καρκίνο του Ήπατος με τον Ιωάννη Βλαχογιαννάκο, Καθηγητή Γαστρεντερολογίας Ε.Κ.Π.Α. και Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της Ε.Ε.Μ.Η., το οποίο δίνει σημαντικές πληροφορίες.

Ακούστε το podcastΕΔΩ

Την ίδια στιγμή προβάλλεται και φέτος το «δυνατό» σποτ που δημιουργήθηκε το 2022.

Δημόσια πρόσωπα, όπως ο ηθοποιός Θανάσης Βισκαδουράκης, ο σεφ – συγγραφέας Ηλίας Μαμαλάκης και ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας, αλλά και διακεκριμένοι αθλητές, όπως ο παγκόσμιος πρωταθλητής κωπηλασίας Θανάσης Παλαιοπάνος και η παραολυμπιονίκης σφαιροβολίας Ανθή Λιάγκου συμμετέχουν στην  προσπάθεια για ευαισθητοποίηση στέλνοντας ηχηρά μηνύματα.

Δείτε το σποτ ΕΔΩ

Ο Καρκίνος του Ήπατος ή Ηπατοκυτταρικός Καρκίνος (ΗΚΚ) αποτελεί σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα τον έβδομο συχνότερο καρκίνο και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Υπολογίζεται ότι τα περιστατικά ΗΚΚ αποτελούν περίπου το 7% όλων των περιπτώσεων καρκίνου παγκοσμίως. Στόχος της πρωτοβουλίας της Ε.Ε.Μ.Η., είναι η, όσο το δυνατόν, ευρύτερη ενημέρωση της κοινωνίας για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της συγκεκριμένης νόσου, που μπορούν να οδηγήσουν τους ασθενείς σε θεραπευτικές παρεμβάσεις, που υπόσχονται ενίοτε και την ίαση αυτού του εξαιρετικά επικίνδυνου νεοπλάσματος.

Τονίζεται ότι η πρόληψη μέσα από συγκεκριμένες εξετάσεις, έγκυρη ενημέρωση για τους παράγοντες κινδύνου, ορθό τρόπο ζωής και τακτική επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό, αποτελούν διαχρονικά την κατάλληλη «ασπίδα» προστασίας απέναντι και στον καρκίνο του ήπατος. Εξάλλου, κατά τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει μεγάλη πρόοδος σε διαγνωστικό όσο και σε θεραπευτικό επίπεδο.

Το 90% των περιπτώσεων ΗΚΚ εμφανίζεται σε υπόβαθρο κάποιας ηπατοπάθειας προχωρημένου σταδίου. Σε παγκόσμιο επίπεδο περίπου το 1/3 των περιπτώσεων ΗΚΚ εμφανίζεται σε ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα Β. Άλλες συχνές παθήσεις, που προδιαθέτουν στην εμφάνισή του είναι η αιθανολική ηπατοπάθεια, αλλά και η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος. Η εξέλιξη όλων αυτών των παθήσεων σε κίρρωση πολλαπλασιάζει την πιθανότητα εμφάνισης ΗΚΚ. Κρίνεται λοιπόν αναγκαία η ενημέρωση του πληθυσμού για τη σημασία του εμβολιασμού κατά της ηπατίτιδας Β και την εξαιρετικά ασφαλή και αποτελεσματική αγωγή για την ηπατίτιδα C αλλά και για τα μεγάλα οφέλη από τη μείωση της παχυσαρκίας και του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Απαιτούνται επίσης σημαντικές προσπάθειες για τη διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλης από όσους κάνουν κατάχρηση.

 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Ήπατος έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη βάσης καταγραφής του νεοπλάσματος σε πανελλήνιο επίπεδο συλλέγοντας στοιχεία αρκετών εκατοντάδων ασθενών, που πάσχουν από καρκίνο του ήπατος.

 

Οι δράσεις υποστηρίζονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες:

  • AstraZeneca
  • Ipsen

 

 

 

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.