Η δίαιτα Κέτο βελτιώνει τη γονιμότητα γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες, σύμφωνα με νέα μελέτη
Υπολογίζεται ότι το 70%-80% των γυναικών που πάσxoυν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας. Όπως έδειξαν τα στοιχεία που συγκέντρωσαν ερευνητές, η διατροφή φαίνεται ότι μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητά τους.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι στις γυναίκες που πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και ακολουθούν τη δίαιτα Κέτρο (κετογονική δίαιτα)βελτιώνεται η γονιμότητά τους, χάνουν βάρος και έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης.
Η δίαιτα Κέτο, είναι μια διατροφή με χαμηλά ποσοστά υδατανθράκων και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι το 8-13% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία παγκοσμίως έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μία χρόνια πάθηση που προκαλεί ορμονικές διαταραχές και πολλές φορές υπογονιμότητα.
Θεραπεία για το σύνδρομο πολυκυστικών δεν υπάρχει. Τα συμπτώματα του συνδρόμου μπορεί να αντιμετωπιστούν με φάρμακα, ορισμένες θεραπείες γονιμότητας, χειρουργικές επεμβάσεις και αλλαγές στον τρόπο ζωής της, όπως διατροφή και άσκηση.
Πως επηρεάζει το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών τις ορμόνες
Toσύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών προκαλεί ορμονικές διαταραχές που έχουν ως συνέπεια προβλήματα γονιμότητας. Στις γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο, οι ωοθήκες τους υπερεκκρίνουν τεστοστερόνη και άλλες ανδρικές ορμόνες φύλου, οι οποίες ονομάζονται ανδρογόνα.
Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών δεν παράγουν αρκετές από τις ορμόνες που απαιτούνται για την ωορρηξία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστες περιόδους και υπογονιμότητα. Κάποιες αναπτύσσουν μικρές κύστεις στις ωοθήκες τους, που παίζουν ρόλο στα ορμονικά προβλήματα που εμφανίζονται.
Συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών
Τα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών περιλαμβάνουν:
- υψηλά επίπεδα ανδρογόνων
- ακανόνιστες περιόδους
- υπογονιμότητα
- λιπαρό δέρμα με τάση ακμής
- τριχοφυΐα στο σώμα
- αύξηση βάρους και/ή μεγάλη απώλεια βάρους
- αραίωση μαλλιών
- χαμηλή λίμπιντο
- κόπωση
- πυελικό πόνο (στην περιοχή της λεκάνης)
Πως επηρεάζει η δίαιτα Κέτο τις αναπαραγωγικές ορμόνες
Οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα επιστημονικά στοιχεία από 7 κλινικές δοκιμές που έχουν γίνει σχετικά με την επίδραση της δίαιτας Κέτο στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών που ακολούθησαν τη δίαιτα Κέτο για τουλάχιστον 45 ημέρες, παρουσίασαν σημαντική απώλεια βάρους, βελτίωση των επιπέδων των αναπαραγωγικών ορμονών τους και μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης.
Όπως είπε η επικεφαλής της μελέτης «Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια πολύπλοκη ορμονική πάθηση. Η υπερανδρογοναιμία και η μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη είναι από τα κύρια ενδοκρινολογικά χαρακτηριστικά της. Η δίαιτα Κέτο συμβάλλει στην αυξημένη κατανάλωση λίπους από τον οργανισμό. Αποτέλεσμα αυτού είναι να μειώνονται τα επίπεδα της ινσουλίνης και των ανδρογόνων που κυκλοφορούν στο αίμα.
Πώς βοηθά η δίαιτα Κέτο τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;
Όταν καταναλώνει ένας άνθρωπος υδατάνθρακες, το πεπτικό του σύστημα τους διασπά σε σάκχαρο, που ονομάζεται γλυκόζη.
Καθώς η γλυκόζη μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του σώματος αυξάνονται, αναγκάζοντας το πάγκρεας να παράγει ινσουλίνη. Η ινσουλίνη βοηθά στην απομάκρυνση της γλυκόζης από την κυκλοφορία του αίματος, τροφοδοτώντας τα κύτταρα του οργανισμού.
Όταν κάποιος, που παρουσιάζει αντίσταση στην ινσουλίνη, τρώει υδατάνθρακες, η ινσουλίνη που παράγει το πάγκρεας δεν επιτελεί το έργο της. Έτσι, παραμένει στο αίμα υπερβολική ποσότητα γλυκόζης και τα κύτταρα δεν παίρνουν ενέργεια που χρειάζονται.
Χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή επηρεάζει θετικά
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, που ακολουθούν μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες, μπορεί να δουν βελτίωση στα εξής:
- αντίσταση στην ινσουλίνη
- επίπεδα τεστοστερόνης
- απώλεια βάρους
Υπάρχει μια ποικιλία από δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων. Η δίαιτα Κέτο είναι μια από τις πιο γνωστές.
Στην Κέτο, καταναλώνεις πολλές πρωτεϊνες και υγιεινά λιπαρά, αλλά λίγους υδατάνθρακες. Η έλλειψη υδατανθράκων έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώνει ο οργανισμός τα αποθέματα σακχάρου, με αποτέλεσμα να αρχίσει να διασπά το σωματικό λίπος για να έχει ενέργεια.
Μελέτες που έχουν γίνει στο παρελθόν έχουν δείξει ότι η δίαιτα Κέτο είναι μία «πολύτιμη μη-φαρμακευτική θεραπεία» για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Ερευνητές κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι μία δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες που έχουν θέμα υπογονιμότητας, το οποίο σχετίζεται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρσι, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διατροφή Κέτο με πολύ λίγες θερμίδες, μπορεί να βελτιώσει τη τον μεταβολισμό και την ωορρηξία γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Τι σχέση έχει το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών με την αντίσταση στην ινσουλίνη;
Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι το 35-80% των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη, που σημαίνει ότι ο οργανισμός τους χρησιμοποιεί επαρκώς την ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει τη γλυκόζη.
Η αντίσταση στην ινσουλίνη επηρεάζει τη γονιμότητα
Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα καθώς προκαλεί υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στο σώμα, γεγονός που εμποδίζει την τακτική ωορρηξία.
Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που «λέει» στον οργανισμό πότε πρέπει να αποθηκεύει λίπος. Τα υψηλά επίπεδα οδηγούν σε αύξηση βάρους, προκαλώντας προβλήματα γονιμότητας.
Η αντίσταση στην ινσουλίνη αυξάνει τις πιθανότητες των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών να εμφανίσουν διαβήτη, ο οποίος μπορεί επίσης να επηρεάσει τη γονιμότητα.
Εάν πέσουν τα επίπεδα ινσουλίνης σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, είναι πιθανό να αρχίσουν να έχουν κανονική ωορρηξία και να αρχίσουν να αντιστρέφονται οι αλλαγές που συμβαίνουν λόγω υπερινσουλιναιμίας και να μειωθούν τα επίπεδα τεστοστερόνης.
Ποιος πρέπει να αποφεύγει τη δίαιτα Κέτο
Η δίαιτα Κέτο δεν είναι κατάλληλη για όλους και ειδικά για:
- τις εγκύους
- όσους πάσχουν από ασθένειες όπως ο υποθυρεοειδισμός
- άτομα με διατροφική διαταραχή
Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος, η κατάσταση της υγείας, η ύπαρξη νεφρικών και ηπατικών βλαβών και υγεία του εντέρου.
Οι γυναίκες που πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών θα πρέπει να συζητήσουν κάθε αλλαγή στη διατροφή τους με τον γυναικολόγο, τον ενδοκρινολόγο ή τον διαιτολόγο σας.
Photo by Brooke Lark on Unsplash
Πηγές:
https://academic.oup.com/jes/article/7/10/bvad112/7259972?login=false
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4642490/ (prevalence of PCOS)