Διαφορετικές προσεγγίσεις δοκιμάζουν οι Αμερικάνοι που υποφέρουν από χρόνιο πόνο στη μέση
Οι μισοί ενήλικες στις ΗΠΑ βιώνουν πόνο στην μέση και το 40% υποστηρίζει πως ο πόνος περιορίζει τις κοινωνικές τους δραστηριότητες, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση.
Η έρευνα σε 2.000 ενήλικες στις ΗΠΑ, που έγινε από την OnePoll για λογαριασμό της Chirp, μιας εταιρείας που κατασκευάζει συσκευές για την ανακούφιση από τον πόνο στην μέση, διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (49%) επηρεάζονται από τον πόνο στην εργασία και 2 στους 5 λένε ότι ο πόνος εμποδίζει την κοινωνική τους ζωή.
Η Francesca Kubian-Geidel, μια 80χρονη συνταξιούχος δασκάλα μουσικής στο Paterson, NJ, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: έχει πόνο στη μέση λόγω σπονδυλικής στένωσης και τοπικής νευρικής πίεσης. Η κατάσταση αυτή επηρεάζει τον ύπνο και την ποιότητα ζωής της και μερικές φορές την κάνει λιγότερο ικανή να συναναστρέφεται με φίλους – αν και, όπως λέει, «προσπαθώ να μην το αφήσω να με σταματήσει». Ένα εξωστρεφές άτομο με πολλά χόμπι και ενδιαφέροντα, η Kubian-Geidel δεν θέλει να αφήσει τον πόνο να την εμποδίσει να ζήσει τη ζωή στο έπακρο, γι’ αυτό χρησιμοποιεί μια σειρά από “εργαλεία στην εργαλειοθήκη της” για να ασχοληθεί με τον πόνο της.
Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι περιορίζονται από τον πόνο, σύμφωνα με την Tate Stock, Διευθύνων Σύμβουλο της Chirp, που κατασκευάζει τροχούς και κυλίνδρους θεραπείας για τη θεραπεία του πόνου στην μέση. Η εταιρεία υποστήριξε την έρευνα. «Εκτός από την περιορισμένη σωματική δραστηριότητα, ο πόνος μπορεί να προκαλέσει ψυχολογικές επιπτώσεις, όπως αισθήματα απομόνωσης και κόπωσης, εύκολης απόσπασης προσοχής ή κακής εικόνας του εαυτού», λέει η Stock. ¨Έτσι, είναι σημαντικό να χρησιμοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες προσεγγίσεις, τόσο για την πρόληψη όσο και για τη διαχείριση του πόνου».
«Λαμβάνω σοβαρά υπ’όψιν τις πληροφορίες που αποκτήθηκαν σε αυτή τη μελέτη», λέει ο Brian A. Cole, MD, ορθοπεδικός χειρουργός και ιδρυτής της Englewood Spine Associates στο Englewood, NJ.
«Η μελέτη επικυρώνει μερικά από τα πράγματα που λέμε στους ασθενείς εδώ και χρόνια. Όλοι μας βιώνουμε κάποια μορφή δυσφορίας από καιρό σε καιρό. Το ερώτημα είναι αν μπορούμε ή όχι να ζήσουμε με αυτό και να το διαχειριστούμε αποτελεσματικά. Η πληροφόρηση είναι δύναμη», δήλωσε o Cole. «Και όταν ξέρουμε ότι αντιμετωπίζουμε ένα κοινό πρόβλημα και υπάρχουν λύσεις, αφαιρείται μέρος του φόβου» πρόσθεσε.
Η φαρμακευτική αγωγή βοηθά αλλά δεν είναι πανάκεια
Η έρευνα διαπίστωσε ότι, έως και το ένα τρίτο των ερωτηθέντων, παίρνει παυσίπονα χωρίς συνταγή γιατρού κάθε μέρα, με το 20% από αυτούς να λαμβάνει παυσίπονα μία φορά την ημέρα, και περισσότερο από το 10% «λίγες φορές την ημέρα».
Στην πραγματικότητα, η μη συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή ήταν το πιο συνηθισμένο πράγμα που χρησιμοποιούσαν οι ερωτηθέντες για την πρόληψη του πόνου, αν και δεν ήταν η πιο δημοφιλής λύση στην οποία στρέφονταν: το 42% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι αντιδρούσε θετικά στον πόνο με την ανάπαυση, ενώ μόνο το 34% είπε ότι χρησιμοποιούσε φάρμακα που αγοράζονται χωρίς συνταγογράφηση. Το 37% είπε ότι χρησιμοποιεί συνταγογραφούμενα παυσίπονα.
Ο Cole λέει ότι θα προτιμούσε να δει τους ασθενείς να παίρνουν παυσίπονα χωρίς συνταγογράφηση παρά «οποιοδήποτε φάρμακο που επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου». Αν και «όλα τα φάρμακα έχουν κάποιας μορφής παρενέργειες, εφόσον μπορούμε να ποσοτικοποιήσουμε τι είναι ασφαλές, αυτά τα φάρμακα μπορούν να είναι αρκετά αποτελεσματικά για την επίτευξη ανακούφισης από τον πόνο, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη βελτίωση της ψυχικής υγείας».
Η Kubian-Geidel χρησιμοποιεί συνταγογραφούμενα και μη παυσίπονα. Ο γιατρός της συνταγογράφησε γκαμπαπεντίνη –που συνήθως χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των επιληπτικών κρίσεων– και χρησιμοποιεί επίσης ακεταμινοφαίνη και ιβουπροφαίνη όταν είναι απαραίτητο – για παράδειγμα, εάν ο πόνος γίνεται πολύ έντονος και παρεμποδίζει τον ύπνο της.
«Τα φάρμακα δεν είναι πανάκεια και δεν θα κάνουν όλο τον πόνο να φύγει. Έτσι πρέπει να χρησιμοποιήσω και άλλες προσεγγίσεις»», λέει.
Μη φαρμακευτικές προσεγγίσεις στη θεραπεία του πόνου
«Χαίρομαι που βλέπω ότι η μελέτη δείχνει ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν άλλες μεθοδολογίες εκτός από τη λήψη φαρμάκων, όπως μασάζ, εργαλεία θεραπείας ή διατάσεις θα βοηθήσουν, λέει ο Cole.
Μερικά από τα πιο δημοφιλή πράγματα που οι ερωτηθέντες στην έρευνα προσπαθούν να αποτρέψουν τον πόνο ήταν η φυσικοθεραπεία (32%), οι τακτικές διατάσεις (34%) και το μασάζ ή/και ο βελονισμός (36%). Και πάνω από το ένα τρίτο ανέφερε ότι αντιδρούσε στον πόνο χρησιμοποιώντας ζεστές ή/και κρύες θεραπείες.
Η Kubian-Geidel ξεκουράζεται όταν νιώθει πόνο, ειδικά όταν περιμένει να αρχίσουν να δρουν τα φάρμακα. «Περιμένω να αφήσω τα φάρμακα να μπουν στο σύστημά μου. Ξαπλώνω ή κάθομαι, διαβάζω κάτι και προσπαθώ να μην συγκεντρωθώ στον πόνο.”
Πήγε επίσης για φυσικοθεραπεία για 10 εβδομάδες και τώρα συνεχίζει να κάνει τις ασκήσεις που έμαθε καθώς και ήπιες διατάσεις. Προσπαθεί επίσης να κάνει βόλτες και να είναι όσο πιο δραστήρια μπορεί. “Αυτή τη στιγμή, μπορώ να περπατήσω χωρίς περιπατητή αλλά στο μέλλον, μπορώ να πάρω έναν περιπατητή με ενσωματωμένη καρέκλα, αν χρειαστεί. Με αυτόν τον τρόπο, μπορώ να ακουμπήσω στον περιπατητή και, αν νιώσω πόνο, μπορώ να κάνω ένα διάλειμμα από το περπάτημα και να καθίσω».
Περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων είπε ότι η καθημερινή άσκηση βοηθά στον πόνο, ενώ το 35% είπε ότι η καθιστική ζωή συμβάλλει στον πόνο. Μια άλλη δημοφιλής τεχνική, που αναφέρθηκε από σχεδόν το 40% των ερωτηθέντων, τόσο για την πρόληψη όσο και για τη διαχείριση του πόνου στην πλάτη, ήταν η χρήση εργαλείων μυοπεριτονιακής απελευθέρωσης, όπως τροχός μέσης ή κύλινδρος αφρού.
Η Kubian-Geidel λέει ότι δεν έχει δοκιμάσει ποτέ ένα εργαλείο απελευθέρωσης μυών-περιτονιών αλλά είναι ανοιχτή να το κάνει. «Είμαι περισσότερο από πρόθυμη να δοκιμάσω κάτι νέο που ίσως βοηθήσει».
Τελικά, «η ανταπόκριση στη θεραπεία είναι μεταβλητή μεταξύ των ασθενών και δεν υπάρχει τρόπος να προβλεφθεί τι λειτουργεί καλύτερα για κάθε ασθενή, εκτός από τη δοκιμή και το λάθος», λέει ο Cole. Άρα «το θέμα είναι να επιλέξετε τη μέθοδο που σας ταιριάζει καλύτερα» από όλες τις διαθέσιμες προσεγγίσεις.
Και εδώ είναι μια δραστηριότητα που επικυρώθηκε από τους περισσότερους ερωτηθέντες: Σχεδόν τα τρία τέταρτα (73%) είπαν ότι το να περνούν χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα τους κάνει να νιώθουν υγιείς. Δεν είναι τόσο μια «προσέγγιση» ή «τεχνική» που έχει σχεδιαστεί για την ανακούφιση από τον πόνο, αλλά μάλλον μέρος ενός τρόπου ζωής. Η Kubian-Geidel συμφωνεί. «Το να είσαι με την οικογένεια και τους φίλους είναι υπέροχα θεραπευτικό σε όλα τα επίπεδα, σχολιάζει σχετικά.
Πηγές
Francesca Kubian-Geidel, Paterson, NJ.
Tate Stock, CEO, Chirp.
Brian A. Cole, MD, orthopedic surgeon; founder, Englewood Spine Associates, Englewood, NJ.
Chirp.