Βιοψία Λεμφαδένα Φρουρού (SLNB) σε καρκίνο Μαστού με παραμαγνητική ουσία

Κακοήθεις παθήσεις μαστού Facebooktwitterpinterest

Στις 22/7/2021 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο ΙΑΣΩ σε γυναίκα 60 ετών με καρκίνο μαστού μια πρωτοποριακή μέθοδος ανίχνευσης λεμφαδένα φρουρού με παραμαγνητικό ιχνηλάτη (Magtrace).

Η τεχνική αυτή έχει εφαρμοστεί με επιτυχία  σε πάνω από 65.000 ασθενείς, σε 600 νοσοκομεία της Ευρώπης και Αμερικής χωρίς αναφερόμενες παρενέργειες.

Οι καθιερωμένες συμβατικές μέθοδοι ανίχνευσης λεμφαδένα φρουρού περιλαμβάνουν τη χρήση μπλε χρωστικής ή ραδιενεργού ιχνηλάτη και την εντόπιση του με γ-κάμερα.

Η χρήση παραμαγνητικής ουσίας προσφέρει την δυνατότητα σταδιοποίησης του καρκίνου του μαστού με ακρίβεια, χωρίς την ανάγκη ραδιενεργού ιχνηλάτη.

Η παραμαγνητική ουσία Magtrace κινείται ταχύτατα στο λεμφικό σύστημα. Τα σωματίδια των 60 νανομέτρων ακολουθούν το ίδιο μονοπάτι που θα ακολουθούσε ένα καρκινικό κύττταρο

Το πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι ότι η παραμαγνητική ουσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από 20 λεπτά πριν την επέμβαση ως και 4 εβδομάδες πριν, το οποίο προσφέρει απαράμιλλη ευελιξία σε ασθενείς και ιατρούς, καθώς η ένεση της παραμαγνητικής ουσίας μπορεί να προγραμματιστεί ευκολότερα.

Επίσης πέρα από τη μαγνητική σήμανση παρέχεται και η δυνατότητα οπτικής επιβεβαίωσης του λεμφαδένα αφού το Magtrace προκαλεί έναν αποχρωματισμό του λεμφαδένα στόχου βάφοντάς τον καφέ.

Η ουσία Magtrace έχει ακρίβεια ανίχνευσης 99,3%, και ανιχνεύει κατά μέσο όρο 2,4 λεμφαδένες φρουρούς, όσους και η χρήση ραδιοϊσότοπου και μπλε χρωστικής.

Η επέμβαση (ογκεκτομή και βιοψία φρουρού λεμφαδένα) πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία από  τους Μιλτιάδη Αγγελόπουλο, Γυναικολόγο-Χειρουργό Μαστού, Διπλωματούχο Ευρωπαϊκής Σχολής Ογκολογίας, Επιμελητή Α΄ Κλινικής Μαστού Ιασώ ,

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.