Πότε πέφτει ο ομφάλιος λώρος του νεογέννητου;

Πότε πέφτει ο ομφάλιος λώρος του νεογέννητου; Facebooktwitterpinterest

Μια από τις συχνότερες ερωτήσεις που δεχόμαστε είναι το πότε πέφτει ο ομφάλιος λώρος του νεογέννητου μωρού σας.

Κι αν δεν πέσει τι πρέπει να κάνετε;

Το μωρό μέσα στη μήτρα για 40 εβδομάδες τρέφεται από τον πλακούντα, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με το μωρό με τον ομφάλιο λώρο. Όταν το μωρό γεννιέται, ο ομφάλιος λώρος απολινώνεται (συλλαμβάνεται με λαβίδες) και κόβεται κοντά στο σώμα του μωρού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ένα τμήμα του ομφαλίου λώρου να είναι συνδεδεμένο με τον ομφαλό του μωρού σας.

Πώς πρέπει λοιπόν να το περιποιηθείτε;

Όταν βγείτε από το μαιευτήριο το κομμάτι του ομφάλιου λώρου, στο σημείο όπου έχει δεθεί, δεν έχει αποκοπεί ακόμα και είναι πιασμένο με ένα πλαστικό κλιπ. Θα μείνει εκεί μέχρι να ξεραθεί αρκετά ώστε να πέσει.

Στην πλειοψηφία των βρεφών, πέφτει μέσα σε διάστημα από 10 ημέρες έως 3 εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Μέχρι τότε το μόνο που έχετε να κάνετε εσείς είναι να καθαρίζετε απαλά τον ομφαλό του σε κάθε αλλαγή πάνας. Απλά βρέχετε ένα κομμάτι αποστειρωμένης γάζας με οινόπνευμα ή νερό, ανασηκώνετε ελαφρά τον ομφαλό και καθαρίζετε τη βάση του. Όταν βάζετε την πάνα, διπλώστε την κάτω από τον ομφαλό, για να τον προστατεύσετε από τα ούρα και να αφήνετε τον αέρα να μπαίνει ελεύθερα.

Να τονίσουμε πως με βάση τις τελευταίες οδηγίες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα οινόπνευμα καθώς ίσως καθυστερεί την επούλωση και την πτώση του. Χρησιμοποιήστε απλά νερό για τον καθαρισμό του.

Μην ανησυχείτε ότι μπορεί να πονέσετε το μωρό, γιατί δεν νιώθει τίποτα στο συγκεκριμένο σημείο καθώς ο ομφάλιος λώρος δεν είναι τίποτα περισσότερο από έναν νεκρό ιστό. Κατά την πτώση του λώρου ενδέχεται να παρατηρηθεί μια μικρή αιμορραγία, αλλά διακόπτεται με την ήπια πίεση στο σημείο. Όταν η αιμορραγία δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα (πρήξιμο, κοκκίνισμα, δυσοσμία κλπ.) δεν είναι ανησυχητική.

Κι αν δεν πέσει;

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην πέσει. Απλά θέλει το χρόνο του. Όσο κι αν σας προκαλεί να το “τραβήξετε” γιατί μπορεί να κρέμεται από μια κλωστή, δεν πρέπει να το κάνετε.

Πότε να ανησυχήσετε:

Ενημερώστε τον παιδίατρο σε περίπτωση που η αιμορραγία δε σταματά ή η περιοχή μυρίζει άσχημα ή εκκρίνεται ένα κιτρινωπό υγρό από αυτή.

Μην ξεχνάτε να πλένετε καλά τα χέρια σας πριν και μετά την περιποίηση του ομφαλού και την αλλαγή της πάνας.

Ιωάννης Αλιακιόζογλου, μαιευτήρας - γυναικολόγος

Ιωάννης Αλιακιόζογλου,
μαιευτήρας – γυναικολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.