Η αρτηριακή υπέρταση
Η αρτηριακή υπέρταση είναι μία χρόνια νόσος κατά την οποία η πίεση στο εσωτερικό του τοιχώματος των αρτηριων είναι σταθερά αυξημένη. Την διακρίνουμε σε συστολική και Διαστολική Υπέρταση.
Οι φυσιολογικές τιμές για την συστολική αρτηριακή πίεση σε κατάσταση ηρεμίας είναι 110-140 mmHg και για την διαστολική αρτηριακή πίεση είναι 60 – 90mmHg.
Ένας στους τρεις ενήλικες παγκοσμίως εμφανίζει υπέρταση και ειδικότερα στην χώρα μας το ποσοστό του πληθυσμού που πασχει από υπέρταση είναι κατά μέσο όρο 20 %.
Η Υπέρταση είναι μία πάθηση η οποία ευθύνεται για περισσότερο από 50% του συνόλου των θανάτων από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιοπάθειες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, την καρδιακή ανεπάρκεια, τα ανευρύσματα των αρτηριών, την περιφερική αρτηριακή νόσο και την χρονία νεφρική ανεπάρκεια. Ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών είναι γενικά μεγαλύτερος οταν συνυπάρχουν και αλλά νοσήματα ή καταστάσεις που προσβάλλουν τα αγγεια όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη και το κάπνισμα.
Στο 95% των περιπτώσεων η αρτηριακή υπέρταση οφείλεται σε ιδιοπαθή αιτία . Τα αιτια αυτά δεν είναι γνωστά παρότι αναφέρονται περιβαλλοντικοι και γενετικοί παράγοντες οπως το κάπνισμα , το αυξημένο σωματικό βάρος , η έλλειψη άσκησης , η υπερβολική κατανάλωση άλατος , η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και διάφοροι κληρονομικοι παράγοντες.
Στο 5% των περιπτώσεων η αρτηριακή υπέρταση οφείλεται στην δευτεροπαθή αίτια όπως η χρόνια νεφρική νόσος, παθήσεις των ενδοκρινών αδένων, στένωση της νεφρικής αρτηρίας, υπνική άπνοια, Εγκυμοσύνη , στένωση του Ισθμόυ της αορτής , η κατανάλωση φαρμάκων και παράνομων ναρκωτικών ουσιών κα
Η Υπέρταση διαγιγνώσκεται όταν ο ασθενής έχει επίμονα υψηλή πίεση αίματος. Η αρχική εκτίμηση των υπερτασικών ασθενών περιλαμβάνει ένα πλήρες ιστορικό και σωματική εξέταση.
Στην διάγνωση της υπέρτασης σημαντικό ρόλο παίζει η κατ οίκον μέτρηση των τιμών της αρτηριακής πίεσης σε κατάσταση ηρεμίας δύο φορές ημερησίως για μία συνεχόμενη εβδομάδα με τη βοήθεια ενός κλασικού η ηλεκτρονικού πιεσόμετρου.
Επίσης η εικοσιτετράωρη περιπατητική καταγραφή της αρτηριακής πίεσης (holter πιεσεως ) παιζει πολύ σημαντικό ρόλο στην διάγνωση της υπέρτασης αλλά και στην ανίχνευση των φαινομένων «υπέρταση της λευκής μπλούζας» και «συγκεκαλυμμένης υπέρτασης».
Το ηλεκτροκαρδιογράφημα, η ακτινογραφία θώρακος και το τριπλεξ καρδιάς ειναι εξετάσεις που πρέπει να διενεργούνται σε όλους τους υπερτασικούς ασθενείς για την ανίχνευση ενδεχομένων καρδιαγγειακών επιπλοκών.
Η Δοκιμασία κοπώσεως επίσης ειναι καλο να διενεργείται σε όλους τους ασθενείς που εμφανίζουν οριακές τιμές στην αρτηριακή πίεση προκειμένου να αξιολογείται η ικανότητα των ασθενών αυτών για άσκηση, η ανταποκριση της αρτηριακής πίεσης την άσκηση, η πιθανότητα συνύπαρξης Στεφανίαιας νόσου και η ανοχή στην κόπωση.
Τέλος πολυ σημαντικός στην διαγνωση και στην διερεύνηση της αρτηριακής υπέρτασης ειναι και ο πλήρης ( κοινός αλλά και εξειδικευμένος ) αιματολογικός έλεγχος κυριως για την ανίχνευση ενδεχόμενων δευτεροπαθών αιτιών της υπέρτασης .
Η αντιμετώπιση της υπέρτασης περιλαμβάνει μία πληθώρα αντιυπερτασικών φαρμάκων που μας βοηθάνε καταλυτικά να πετύχουμε το στόχο μας. Πάνω απ’ όλα όμως περιλαμβάνει την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου Διατροφής, Την σημαντική ελάττωση κατανάλωσης αλατιος , την σωματική άσκηση, την διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους, την Διακοπή καπνίσματος κτλ
Η συστηματική παρακολούθηση των υπερτασικών ασθενών τουλάχιστον δύο φορές ετησίως κατά την χειμερινή και την θερινή περίοδο Για ενδεχόμενη τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής καθώς και η τήρηση των υγιεινόδιαιτητικών Μέτρων από την πλευρά του ασθενή μας , θετούν τη βάση για απόλυτο έλεγχο και επιτυχία στην αντιμετώπιση της νόσου της υπέρτασης χωρίς την εμφάνιση δευτεροπαθών επιπλοκών .