Η καινοτομία κλειδί για ένα πιο υγιεινό και εύρωστο μέλλον
Δελφοί, 12 Απριλίου 2024 – Το κομβικό θέμα του κόστους των υπηρεσιών υγείας και της φαρμακευτικής δαπάνης σε μία εποχή ραγδαίας επιστημονικής καινοτομίας αλλά και γήρανσης του πληθυσμού, τέθηκε στο επίκεντρο σε μία συζήτηση με τη συμμετοχή ανθρώπων της πολιτείας, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της αγοράς.
Συγκεκριμένα, η συζήτηση είχε θέμα “From Budgets to Breakthroughs: Crafting a Healthier Economic Future” και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς, 10 – 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Σε ερώτηση του συντονιστή της συζήτησης, δημοσιογράφου και παρουσιαστή ειδήσεων του Star Channel Γιώργου Ευγενίδη, η Γενική Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Παυλίνα Καρασιώτου τόνισε πως «Λαμβάνουμε μέτρα για μία λελογισμένη σταδιακή αύξηση στην φαρμακευτική δαπάνη. Αλλά ό κύριος στόχος πρέπει να είναι ο εξορθολογισμός της δαπάνης ώστε να εξασφαλιστούν πόροι για τομείς όπως η καινοτομία». Πρόσθεσε επίσης, πως είναι σημαντικό να βρεθούν καινούργια εργαλεία και τρόποι για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας των δαπανών. «Στην ανάλυση για ένα φάρμακο, σωστό είναι να λαμβάνονται υπόψιν και άλλοι τομείς πέρα από τη την τιμή του, όπως τα γενικότερα οφέλη που προκύπτουν για τον ασθενή αλλά και την οικονομία», σχολίασε κλείνοντας.
Η Διοικήτρια και Πρόεδρος Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Θεανώ Καρποδίνη, επισήμανε πως η ψηφιακή τεχνολογία βοηθά στην καλύτερη διαχείριση της φαρμακευτικής δαπάνης. «Προχωράμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Δίνουμε σημασία στην καταγραφή της θεραπευτικής δαπάνης. Αν είχαμε τη δυνατότητα να μετρήσουμε το συγκεκριμένο όφελος του ασθενούς από το φάρμακο, θα μπορούσαμε αυτή την υπεραξία να την μεταφέρουμε σε χρήματα για καινοτόμες θεραπείες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής, Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών ΙΟΒΕ. Καθηγητής, ΟΠΑ, Νίκος Βέττας, τόνισε πως «Οι δαπάνες υγείας θα γίνονται όλο και μεγαλύτερο κομμάτι των δαπανών παγκοσμίως, το ίδιο συμβαίνει και για την παραγωγή υπηρεσιών Υγείας. Άρα θα είναι αδύνατο για την Ελλάδα να έχει μακροχρόνια δημοσιονομικά καλά αποτελέσματα αν δεν πετυχαίνει να έχει και καλές και οικονομικά επιτυχημένες υπηρεσίες Υγείας». Παράλληλα, σχολίασε πως στην Ελλάδα θα χρειαστούμε «ένα δεύτερο ασφαλιστικό» για τη δημιουργία ενός οργανωμένου συστήματος φροντίδας των ηλικιωμένων οι οποίοι θα αποτελούν όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού.
H κα. Έλενα Χουλιάρα Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδας και Κύπρου, στην τοποθέτησή της σημείωσε ότι «Σε ένα χώρο με πεπερασμένους πόρους, αυτή πρέπει να είναι μία από τις προτεραιότητές μας: Η εξοικονόμηση και στη συνέχεια η αποδοτικότερη αξιοποίησή τους. Πρότασή μας λοιπόν, μία από τις αποδοτικότερες μεθόδους επανεπένδυσης αυτών των, δύσκολα εξοικονομούμενων μέσω σημαντικών μεταρρυθμίσεων, πόρων, είναι η φαρμακευτική καινοτομία».