O ψευδάργυρος συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ημικρανίας
Τα άτομα με υψηλότερη διατροφική πρόσληψη ψευδαργύρου έχουν σχεδόν 30% χαμηλότερο κίνδυνο ημικρανίας από εκείνους που παίρνουν λίγο ψευδάργυρο στη διατροφή τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας συγχρονικής μελέτης περισσότερων από 11.000 Αμερικανών ενηλίκων.
Για την έρευνά τους, που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο στο Headache, ο Huanxian Liu, MD και οι συνεργάτες του στο Κινεζικό Γενικό Νοσοκομείο PLA στο Πεκίνο, ανέλυσαν τα δημόσια διαθέσιμα δεδομένα από τις ΗΠΑ από την Εθνική έρευνα εξέτασης υγείας και διατροφής για να προσδιοριστεί εάν οι άνθρωποι που αναφέρουν ημικρανία ή σοβαρό πονοκέφαλο παρουσίαζαν χαμηλότερη πρόσληψη ψευδαργύρου, σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς ημικρανία [Huanxian Liu, MD, et al., Dietary Zinc Linked to Reduced Migraine Risk. Headache, 2022, 001-9].
Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν στην ανάλυση συλλέχθηκαν μεταξύ των ετών 1999 και 2004 και περιείχαν πληροφορίες για τρόφιμα και ποτά που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες σε καθημερινή βάση, μαζί με πρόσθετες πληροφορίες για την υγεία.
Μια αντίστροφη σχέση
Οι ερευνητές χώρισαν τους 11.088 συμμετέχοντες της μελέτης τους (μέση ηλικία, 46,5 έτη, 50% γυναίκες) σε πεμπτημόρια με βάση τη διατροφική κατανάλωση ψευδαργύρου, όπως συνάγεται από τα τρόφιμα που καταναλώνονταν.
Εξέτασαν επίσης τα συμπληρώματα ψευδαργύρου, για τα οποία υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία για 4.324 συμμετέχοντες, εκ των οποίων 2.607 ανέφεραν χρήση συμπληρωμάτων που περιέχουν ψευδάργυρο.
Περίπου το 20% της κοόρτης (n = 2.236) ανέφεραν ημικρανία ή σοβαρή κεφαλαλγία εντός των προηγούμενων 3 μηνών. Οι έγκυες γυναίκες αποκλείστηκαν από την ανάλυση και οι ερευνητές προσάρμοσαν μια σειρά συμμεταβλητών, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του φύλου, της εθνικότητας, του μορφωτικού επιπέδου, της σωματικής μάζας, του καπνίσματος, του διαβήτη, των καρδιαγγειακών παθήσεων και των διατροφικών παραγόντων.
Ο Δρ Liu και οι συνεργάτες του ανέφεραν μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της διατροφικής κατανάλωσης ψευδαργύρου και της ημικρανίας, με το πεμπτημόριο της κοόρτης με την υψηλότερη με χαμηλότερο κίνδυνο ημικρανίας migraine (odds ratio, 0.70; 95% confidence interval, 0.52-0.94; P = .029), σε σύγκριση με το πεμπτημόριο χαμηλής κατανάλωσης.
Μεταξύ των ατόμων που έλαβαν υψηλά επίπεδα ψευδαργύρου μέσω συμπληρωμάτων, ο κίνδυνος ημικρανίας ήταν ακόμα χαμηλότερος, μεταξύ or 0,62 (95% CI: 0,46–0,83, P = 0,019) και OR 0,67 (95% CI, 0,49–0,91; Ρ = .045).
Ενώ οι ερευνητές αναγνώρισαν τους περιορισμούς της μελέτης, συμπεριλαμβανομένου του συγχρονικού σχεδιασμού της και της χρήσης μιας ευρείας ερώτησης για να διακρίνουν τον επιπολασμό της ημικρανίας, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι «ο ψευδάργυρος είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που επηρεάζει την ημικρανία», έγραψαν, επικαλούμενοι στοιχεία για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.
Η σημασία των διατροφικών παραγόντων
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, η Deborah I. Friedman, MD, MPH, ειδικός κεφαλαλγίας στο Ντάλας, δήλωσε ότι τα ευρήματα του Δρ Liu και των συνεργατών του προστέθηκαν σε μια αυξανόμενη βάση πληροφοριών σχετικά με τους διατροφικούς παράγοντες και την ημικρανία [Maier, J. A., G. Pickering, E. Giacomoni, A. Cazzaniga and P. J. N. Pellegrino (2020). “Headaches and Magnesium: Mechanisms, Bioavailability, Therapeutic Efficacy and Potential Advantage of Magnesium Pidolate.” 12(9): 2660. Samira Khani, Seyed Amir Hejazi, Mehdi Yaghoubi, and Ehsan Sharifipour, Comparative study of magnesium, sodium valproate, and concurrent magnesium-sodium valproate therapy in the prevention of migraine headaches: a randomized controlled double-blind trial. J Headache Pain. 2021; 22(1): 21. doi: 10.1186/s10194-021-01234-6].
Για παράδειγμα, «τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου είναι κοινά σε άτομα με ημικρανία και τα συμπληρώματα μαγνησίου είναι μια συνιστώμενη προληπτική θεραπεία για την ημικρανία» [Izabela Domitrz and Joanna Cegielska, Magnesium as an Important Factor in the Pathogenesis and Treatment of Migraine—From Theory to Practice. Nutrients. 2022 Mar; 14(5): 1089. doi: 10.3390/nu14051089].
Ο Δρ Friedman ανέφερε μια πρόσφατη μελέτη που δείχνει ότι η βιταμίνη Β12 και τα συμπληρώματα μαγνησίου στις γυναίκες, σε συνδυασμό με τη διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης, «αποσιώπησαν» την οδό σηματοδότησης της φλεγμονής, βοήθησαν τον πόνο της ημικρανίας και μείωσαν τα επίπεδα πεπτιδίου που σχετίζεται με το γονίδιο της καλσιτονίνης [Hanie Matin, Farzaneh Taghian, Ahmad Chitsaz, Artificial intelligence analysis to explore synchronize exercise, cobalamin, and magnesium as new actors to therapeutic of migraine symptoms: a randomized, placebo-controlled trial. Neurol Sci. 2022 Jul;43(7):4413-4424. doi: 10.1007/s10072-021-05843-6. Epub 2022 Feb 3].
Μια τυχαιοποιημένη δοκιμή του 2022 διαπίστωσε ότι η χορήγηση του συμπληρώματος άλφα λιποϊκό οξύ μείωσε τη σοβαρότητα, τη συχνότητα και την συμπτωματολογία της ημικρανίας σε γυναίκες με επεισοδιακή ημικρανία [Mahnaz Rezaei Kelishadi, Amirmansour Alavi Naeini, Fariborz Khorvash, Gholamreza Askari, Zahra Heidari, The beneficial effect of Alpha-lipoic acid supplementation as a potential adjunct treatment in episodic migraines. Sci Rep. 2022 Jan 7;12(1):271. doi: 10.1038/s41598-021-04397-z].
Τα επίπεδα βιταμίνης D είναι επίσης χαμηλότερα σε άτομα με ημικρανία, σε σύγκριση με τους μάρτυρες, σημείωσε ο Δρ Friedman [I. Liampas, V. Siokas, A. Brotis and E. Dardiotis, Vitamin D serum levels in patients with migraine: A meta-analysis. Revue Neurologique, Volume 176, Issues 7–8, September 2020, Pages 560-570].
Μια τυχαιοποιημένη δοκιμή με την χορήγηση 2.000 IU βιταμίνης D3 καθημερινά μείωσε τις μηνιαίες ημέρες κεφαλαλγίας, τη διάρκεια της επίθεσης, τους σοβαρούς πονοκεφάλους και τη χρήση αναλγητικών, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο [Zeinab Ghorbani, Mansoureh Togha, Pegah Rafiee, Zeynab Sadat Ahmadi, Reyhaneh Rasekh Magham, Mahmoud Djalali, Sahar Shahemi, Fahimeh Martami, Mahnaz Zareei, Soodeh Razeghi Jahromi, Shadi Ariyanfar, Maryam Mahmoudi, Vitamin D3 might improve headache characteristics and protect against inflammation in migraine: a randomized clinical trial. Neurol Sci. 2020 May;41(5):1183-1192. doi: 10.1007/s10072-019-04220-8. Epub 2020 Jan 2].
Άλλα θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται στην ημικρανία περιλαμβάνουν συνένζυμο Q10, ασβέστιο, φολικό οξύ, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη Β1 [Kimberly D. Wiley and Mohit Gupta. Vitamin B1 Thiamine Deficiency. July 22, 2022].
«Τι πρέπει να κάνει ένας ασθενής με ημικρανία με όλες αυτές τις πληροφορίες; Πρώτον, να έχετε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή», δήλωσε ο Δρ Friedman. «Οι πηγές διαιτητικού ψευδαργύρου περιλαμβάνουν το κόκκινο κρέας, τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια, τα πουλερικά, τα οστρακοειδή (ειδικά τα στρείδια), τα δημητριακά ολικής αλέσεως, ορισμένα δημητριακά, ακόμη και η μαύρη σοκολάτα. Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν αρκετό ψευδάργυρο στη διατροφή τους; χορτοφάγοι, βίγκαν, έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες και ενήλικες άνω των 65 ετών μπορεί να χρειαστεί να λάβουν συμπλήρωμα ψευδάργυρου».