7+1 διατροφικά tips για το Πάσχα

7+1 διατροφικά tips για το Πάσχα Facebooktwitterpinterest

Οι μέρες του Πάσχα σχετίζονται με εδέσματα και τρόφιμα που έχουν την τιμητική τους το βράδυ της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το διατροφικό σας πλάνο αλλά και το σωματικό σας βάρος σταθερό.

  • Το Μεγάλο Σάββατο, προσπαθήστε κατά τη διάρκεια της ημέρας να φάτε ελαφριά, αφενός λόγω του ότι το μεταμεσονύκτιο τραπέζι θα σας προσφέρει πολλές θερμίδες, και αφετέρου εξαιτίας του κινδύνου που συνεπάγεται η απότομη και μεγάλη λήψη τροφής μετά από μία περίοδο νηστείας.
  • Ιδανικά μετά την Ανάσταση, καλύτερα να περιοριστείτε μόνο στην κατανάλωση αυγολέμονο σούπας, ώστε να γίνει ομαλά η μετάβαση από τη νηστεία σε μια πιο ποικίλη διατροφή. Αν πάλι προτιμάτε τη μαγειρίτσα, καλό είναι να την καταναλώσετε, χωρίς προσθήκη ρυζιού, αλλά με χορταρικά, εντόσθια και αυγολέμονο.
  • Την ημέρα του Πάσχα, είναι σημαντικό να μην αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, εννοώντας ότι το πρωινό δεν πρέπει να παραλείπεται. Μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε 1 φλιτζάνι γάλα φυτικό, χωρίς προσθήκη ζάχαρης με δημητριακά ολικής ή 1 αυγό με μια φέτα ψωμί πολύσπορο. Για ενδιάμεσο σνακ καταναλώνουμε ένα φρούτο, που θα μας περιορίσει το αίσθημα της πείνας, αφού είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.
  • Κυρίαρχη θέση στο Πασχαλινό τραπέζι έχει φυσικά το ψητό αρνί . Μπορείτε να φάτε ψητό αρνί, καθώς είναι ένα κρέας πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία). Συνοδεύστε το με μια μεγάλη ποσότητα σαλάτας, αντί για πατάτες, διότι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και θα επιφέρουν το αίσθημα του κορεσμού, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσουν ένα αλκαλικό περιβάλλον ως αντίδοτο στην οξείδωση που προκαλείται, εξαιτίας της κατανάλωσης κρεάτων.
  • Τσουγκρίστε κόκκινα αβγά, αλλά μην το παρακάνετε στην κατανάλωσή τους. Τα αβγά αποτελούν εξαιρετική πηγή αμινοξέων, αλλά και των πιο σημαντικών μας φωσφολιπιδίων.
  • Το αλκοόλ θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, προτιμήστε το κόκκινο κρασί, λόγω των αντιοξειδωτικών του και της περιεκτικότητάς του σε ρεσβερατρόλη, ουσίας πολύτιμης για την αντιγηραντική σας προστασία.
  • Τα γλυκά καλό θα είναι να καταναλώνονται με μέτρο ή και να τα παραλείψετε, λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και λίπος.
  • Μην παραλείψετε το νερό. Καταναλώστε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας για τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού σας.

 

Dr. Νικολέτα Κοΐνη M.D.Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής

Dr. Νικολέτα Κοΐνη M.D.
Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής
Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.