προεπιγονατιδική θυλακίτιδα
Οι θύλακες είναι μικροί σάκοι σαν ζελέ που βρίσκονται σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων γύρω από τον ώμο, τον αγκώνα, το ισχίο, το γόνατο και τη πτέρνα. Περιέχουν μικρή ποσότητα υγρού και τοποθετούνται μεταξύ των οστών και των μαλακών ιστών, λειτουργώντας ως μαξιλάρια για τη μείωση της τριβής.
Η προεπιγονατιδική θυλακίτιδα είναι μια φλεγμονή του θυλάκου στο μπροστινό μέρος της επιγονατίδας. Εμφανίζεται όταν ο θύλακας ερεθίζεται και παράγει πολύ υγρό, το οποίο προκαλεί πρήξιμο και πίεση στα γειτονικά μέρη του γόνατος.
Αιτία
Η προεπιγονατιδική θυλακίτιδα προκαλείται συχνά από πίεση από συνεχές γονάτισμα. Οι υδραυλικοί, οι κατασκευαστές στέγης, οι ανθρακωρύχοι και οι κηπουροί διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν την πάθηση.
Ένα άμεσο χτύπημα στο μπροστινό μέρος του γόνατος μπορεί επίσης να προκαλέσει προεπιγονατιδική θυλακίτιδα. Οι αθλητές που συμμετέχουν σε αθλήματα στα οποία είναι κοινά τα άμεσα χτυπήματα ή οι πτώσεις στο γόνατο, όπως το ποδόσφαιρο, η πάλη ή το μπάσκετ, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την πάθηση.
Άλλα άτομα που είναι πιο επιρρεπή στην πάθηση περιλαμβάνουν εκείνους με ρευματοειδή αρθρίτιδα ή ουρική αρθρίτιδα.
Η προεπιγονατιδική θυλακίτιδα μπορεί επίσης να προκληθεί από βακτηριακή λοίμωξη. Εάν ένας τραυματισμός στο γόνατο – όπως ένα τσίμπημα εντόμου, ξύσιμο ή τρύπημα – σπάσει το δέρμα, τα βακτήρια μπορεί να εισέλθουν στο εσωτερικό του θύλακα και να προκαλέσουν μόλυνση. Αυτό ονομάζεται λοιμώδης θυλακίτιδα. Η λοιμώδης θυλακίτιδα είναι λιγότερο συχνή, αλλά πιο σοβαρή και πρέπει να αντιμετωπίζεται επειγόντως, αν και όχι πάντα με χειρουργική επέμβαση.
Συμπτώματα
- Πόνος με δραστηριότητα, αλλά όχι συνήθως τη νύχτα
- Γρήγορο πρήξιμο στο μπροστινό μέρος της επιγονατίδας
- Ευαισθησία και θερμότητα στην αφή
- Η θυλακίτιδα που προκαλείται από μόλυνση μπορεί να προκαλέσει υγρό και
Εξέταση γιατρού
Ιατρικό Ιστορικό και Φυσική Εξέταση
Ο γιατρός σας θα μιλήσει μαζί σας για τα συμπτώματά σας, όπως τη σοβαρότητα του πόνου σας, πόσο καιρό είχατε συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη προεπιγονατιδικής θυλακίτιδας.
Ο γιατρός σας πιθανότατα θα κάνει ερωτήσεις σχετικά με τυχόν σημεία ή συμπτώματα μόλυνσης, όπως πυρετό ή ρίγη. Η προεπιγονατιδική θυλακίτιδα που προκαλείται από λοίμωξη απαιτεί διαφορετικό σχέδιο θεραπείας.
Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο γιατρός σας θα επιθεωρήσει το προσβεβλημένο γόνατό σας και θα το συγκρίνει με το υγιές σας γόνατο. Θα εξετάσει το γόνατό σας, θα ελέγξει για ευαισθησία και θα αξιολογήσει επίσης το εύρος κίνησης στο γόνατό σας και εάν ο πόνος σας εμποδίζει να το λυγίσετε.
Εξετάσεις
- Ακτινογραφίες. Οι ακτίνες Χ παρέχουν καθαρές εικόνες των οστών. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει για να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει κάταγμα ή άλλο οστικό πρόβλημα που προκαλεί τα συμπτώματά σας.
- Άλλες απεικονιστικές εξετάσεις. Η διάγνωση της θυλακίτιδας γίνεται συνήθως κατά τη φυσική εξέταση, αλλά η ηλεκτρονική τομογραφία (CT) και η μαγνητική τομογραφία (MRI) μπορεί να παραγγελθούν για τον έλεγχο άλλων τραυματισμών μαλακών ιστών.
- Καλλιέργειες. Εάν ο γιατρός σας ανησυχεί για την πιθανότητα μόλυνσης, μπορεί να αναρροφήσει (να αντλήσει υγρό με βελόνα) από τον θύλακο και να στείλει αυτό το δείγμα στο εργαστήριο για ανάλυση.
Θεραπεία
Η μη χειρουργική θεραπεία είναι συνήθως αποτελεσματική εφόσον ο θύλακας είναι απλώς φλεγμονώδης και δεν έχει μολυνθεί:
- Τροποποίηση δραστηριότητας. Αποφύγετε τις δραστηριότητες που επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Αντικαταστήστε με μια άλλη δραστηριότητα μέχρι να υποχωρήσει η θυλακίτιδα. Η άσκηση χαμηλής έντασης, όπως η ποδηλασία ή η χρήση του ελλειπτικού μηχανήματος, είναι μια καλή επιλογή.
- Πάγος. Εφαρμόστε πάγο σε τακτά χρονικά διαστήματα 3 ή 4 φορές την ημέρα για 20 λεπτά τη φορά. Κάθε συνεδρία θα πρέπει να μειώνει σημαντικά το πρήξιμο εάν το γόνατο ξεκουράζεται επίσης.
- Ανύψωση. Ανυψώστε το προσβεβλημένο πόδι εκτός από τις περιπτώσεις που είναι απαραίτητο να περπατήσετε.
- Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) . Φάρμακα όπως η ναπροξένη και η ιβουπροφαίνη μπορεί να ανακουφίσουν τον πόνο και να ελέγξουν τη φλεγμονή. Η ακεταμινοφαίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση εάν δεν μπορείτε να ανεχτείτε τα ΜΣΑΦ ή εάν είστε αλλεργικοί.
Εάν το πρήξιμο και ο πόνος δεν ανταποκρίνονται σε αυτά τα μέτρα, ο γιατρός σας μπορεί να αναρροφήσει τον θύλακα με μια βελόνα και, στη συνέχεια, να κάνει ένεση στον θύλακα με ένα κορτικοστεροειδές (ένεση κορτιζόνης). Το κορτικοστεροειδές είναι ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο που είναι ισχυρότερο από τα φάρμακα που μπορούν να ληφθούν από το στόμα.
Η λοιμώδης θυλακίτιδα αντιμετωπίζεται αρχικά με αντιβιοτικά. Απαιτείται χειρουργική παροχέτευση εάν η μόλυνση δεν ανταποκρίνεται μόνο στα αντιβιοτικά.
Η αποστράγγιση του θύλακα μπορεί επίσης να θεραπεύσει το χρόνιο οίδημα που προκαλεί αναπηρία, αλλά εάν το πρήξιμο συνεχιστεί, ο ορθοπαιδικός χειρουργός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική αφαίρεση του θύλακα. Μετά την επέμβαση, το γόνατο θα πρέπει να ανακτήσει την ευλυγισία του σε λίγες ημέρες και μπορείτε να συνεχίσετε τις κανονικές δραστηριότητες σε λίγες εβδομάδες.
Πρόληψη
Μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη της θυλακίτιδας ακολουθώντας αυτές τις απλές συστάσεις:
- Φοράτε επιγονατίδες εάν εργάζεστε στα γόνατά σας ή συμμετέχετε σε αθλήματα επαφής όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ ή πάλη.
- Ξεκουράζετε τα γόνατά σας τακτικά σταματώντας για να τεντώσετε τα πόδια σας. Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο αλλαγής δραστηριοτήτων σε τακτική βάση για να αποφύγετε την παρατεταμένη πίεση στα γόνατά σας.
- Εφαρμόστε πάγο και σηκώστε τα γόνατά σας μετά από μια προπόνηση.