Υπερλιπιδαιμία / Δυσλιπιδαιμία
“Κακή” και “καλή” χοληστερόλη ή χοληστερίνη όπως πιο συχνά αναφέρεται.
Έννοιες συχνά παρεξηγημένες και διφορούμενες.
Τα λιπίδια στο σύνολό τους, μέρος των οποίων αποτελούν και οι χοληστερόλη με τις παραμέτρους της και τα τριγλυκερίδια είναι μόρια τα οποία δε θα πρέπει να δαιμονοποιούνται στην αντίληψη του κόσμου, ακριβώς γιατί ο οργανισμός τα χρειάζεται για πλήθος λειτουργιών, βιοχημικών, ορμονικών και δομικών των κυττάρων.
Το πρόβλημα συνήθως προκύπτει όταν για λόγους είτε κληρονομικούς, είτε διατροφής, παθολογικών καταστάσεων ή λήψης φαρμάκων, οι τιμές των λιπιδίων αυξάνονται πέραν των φυσιολογικών με αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου να συσσωρεύονται σε διάφορα σημεία των αγγείων και να προδιαθέτουν σε θρομβογόνους νόσους όπως είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια κ.α.
Η σωστή προσέγγιση πέρα από τη πρόληψη, έγκειται σε μεγάλο βαθμό στο κομμάτι της σωστής διατροφής και ένταξης στην καθημερινότητα ενός σταθερού προγράμματος άσκησης και σε δεύτερο λόγο στη προσθήκη φαρμακευτικών ουσιών όταν και όπου χρειάζεται ανάλογα με τις ανάγκες.
Για άλλη μια φορά, είναι σημαντικό να χτιστεί μια γέφυρα επικοινωνίας με τον ασθενή και σύνδεσή του με έναν διατροφολόγο που θα του επιτρέψει να εφαρμόσει ένα εξατομικευμένο διατροφολόγιο ώστε να φτάσει στο στόχο του.