Πόνος στο αυτί και κοινό κρυολόγημα – που οφείλεται και πως αντιμετωπίζεται;

Πόνος στο αυτί και κοινό κρυολόγημα – που οφείλεται και πως αντιμετωπίζεται; Facebooktwitterpinterest

Το κοινό κρυολόγημα συμβαίνει όταν ένας ιός μολύνει τη μύτη και το λαιμό. Μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της ρινικής καταρροής, του βήχα, της συμφόρησης, ήπιους πόνους στο σώμα ή πονοκέφαλο.

Μερικές φορές όμως… ένα κρυολόγημα μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο μέσα ή γύρω από το αυτί! Ο πόνος στο αυτί μπορεί να συμβεί τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά από ένα κρυολόγημα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι δυνατόν να ανακουφίσετε τον πόνο και να αισθανθείτε καλύτερα.

Διαβάζοντας παρακάτω, μπορείτε να μάθετε γιατί ο πόνος στο αυτί εμφανίζεται κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος, ποιες θεραπείες πρέπει να δοκιμάσετε και πότε να δείτε έναν γιατρό.

Το κοινό κρυολόγημα μπορεί να προκαλέσει πόνο στο αυτί λόγω συμφόρησης ή επιπλοκής της λοίμωξης.

  • Συμφόρηση:Η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι ένας μικρός σωλήνας που ενώνει το αυτί με τη μύτη, ειδικότερα το μέσο αυτί με το ρινοφάρυγγα, και έχει ρόλο-κλειδί, καθώς επιτρέπει την ανανέωση του αέρα στο μέσο αυτί και την απομάκρυνση των υγρών προς τη στοματική κοιλότητα. Κανονικά, εμποδίζει τη συσσώρευση υπερβολικής πίεσης αέρα και υγρού στο αυτί σας. Ωστόσο, εάν έχετε κρυολόγημα, μπορεί να συσσωρευτεί βλέννα και υγρό από τη μύτη σας στην ευσταχιανή σας σάλπιγγα. Αυτό μπορεί να μπλοκάρει τον σωλήνα, προκαλώντας πόνο και δυσφορία στο αυτί. Το αυτί σας μπορεί επίσης να τοαισθάνεστε «βουλωμένο» ή γεμάτο.
  • Λοίμωξη και ωτίτιδα:Η ωτίτιδα, είναι μια κοινή επιπλοκή του κρυολογήματοςη οποία συνοδευέται από πόνο στο αυτί και φλεγμονή. Δημοσιευμένες μελέτες αναφέρουν ότι περισσότερο από το 50% των επεισοδίων κρυολογήματος συμπίπτουν με ένα επεισόδιο ωτίτιδας. Εμφανίζεται όταν οι ιοί στη μύτη και στο λαιμό σας εισέρχονται στο αυτί σας μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας.Οι ωτίτιδες εκδηλώνονται συνήθως μετά από ίωση, κρυολόγημα, γρίπη, ιγμορίτιδα, που οφείλονται κυρίως σε μικρόβια όπως ο σταφυλόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος. Τα συμπτώματα είναι έντονος πόνος στην περιοχή του αυτιού ενώ ο ασθενής «ανεβάζει» και πυρετό.
  • Ιγμορίτιδα: Ένα κρυολόγημα που δεν έχει αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε  ιγμορίτιδα, δηλαδή φλεγμονή στα ιγμόρειά σας, τα οποία περιλαμβάνουν τις περιοχές στη μύτη και το μέτωπό σας. Εάν έχετε ιγμορίτιδα, μπορεί να εμφανίσετε πίεση στο αυτί, το οποίο μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα πόνο στο αυτί σας.

Άλλα πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • κίτρινη ή πράσινηρινική έκκριση
  • συμφόρηση
  • πόνος ή πίεση στο πρόσωπο
  • βήχα
  • κακή αναπνοή
  • κακή αίσθηση της όσφρησης
  • κόπωση
  • πυρετό

Οι περισσότερες αιτίες του πόνου στο αυτί που προκαλείται από το κρυολόγημα, βελτιώνονται από μόνες τους. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε κάποιες μεθόδους αυτοθεραπείας για να διαχειριστείτε τον πόνο.

  1. Πάρτε αναλγητικά: Λήψη αναλγητικών, όπως ιβουπροφαίνη (Nurofen 400 mg μαλακή κάψουλα).Το Nurofen 400 mg μαλακή κάψουλα προσφέρει άμεση ανακούφιση του πόνου μέχρι και 8 ώρες  και συμβάλλει  στη μείωση της φλεγμονής.Περίπου το 50%-60% των λοιμώξεων του αυτιού προκαλούνται από ιογενείς παράγοντες και δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία με αντιβιοτικά. Οι περισσότερες μολύνσεις αυτιών που προκαλούνται από βακτήρια θα επιλυθούν χωρίς αντιβιοτική θεραπεία. Μόνο ένα μικρό ποσοστό λοιμώξεων του αυτιού θα απαιτήσει αντιβιοτική θεραπεία. Αυτός ο πόνος μπορεί να ανακουφιστεί με αναλγητικά όπως το Nurofen.Για τη θεραπεία ενός πόνου στο αυτί σε παιδιά μικρότερα των 6 μηνών, συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τον τύπο και τη δοσολογία του φαρμάκου.
  • Αποσυμφορητικά:Τα αποσυμφορητικά μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του οιδήματος στη μύτη και τα αυτιά. Τα αποσυμφορητικά είναι διαθέσιμα σε διάφορες μορφές, όπως σταγόνες μύτης,ρινικά σπρέι, από του στόματος κάψουλες ή υγρό
  • Σταγόνες για τα αυτιά:Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε σταγόνες αυτιών, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να ανακουφίζουν τον πόνο στο αυτί.
  • Αντιβιοτικά: Μόνος ο γιατρός μπορεί να τα συνταγογραφήσειεάνέχετε χρόνια ή σοβαρά συμπτώματα και υπάρχει ανησυχία ότι πρόκειται για βακτηριακή λοίμωξη.
  • Χρησιμοποιείστε ζεστή ή κρύα κομπρέσα:Για να ανακουφιστείτε από τον πόνο ή το πρήξιμο, τοποθετήστε μια θερμοφόρα ή μια παγοκύστη στο πληγωμένο αυτί σας. Πάντα τυλίγετε τη θερμοφόρα ή την παγοκύστη σε μια καθαρή πετσέτα. Αυτό θα προστατεύσει το δέρμα σας από τη θερμότητα ή τον πάγο.
  • Επιλέξτε την σωστή θέση ύπνου: Εάν έχει προσβληθεί μόνο το ένα αυτί, κοιμηθείτε στην πλευρά με το αυτί που δεν σας πονάει. Για παράδειγμα, εάν το δεξί σας αυτί πονάει, κοιμηθείτε στην αριστερή πλευρά. Αυτό θα μειώσει την πίεση στο δεξί σας αυτί.
  • Κάντε ρινικές πλύσεις : Εάν ο πόνος στο αυτί σας οφείλεται σε λοίμωξη των ιγμορείων, δοκιμάστε ένα ρινικό υγρό πλυσίματος. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποστραγγίσετε και να καθαρίσετε τα ιγμόρειά σας.
  • Ενυδατωθείτε:Πίνετε πολλά υγρά, ανεξάρτητα από το τι προκαλεί τον πόνο στο αυτί σας. Η ενυδάτωση θα χαλαρώσει τη βλέννα και θα επιταχύνει την ανάρρωση.
  • Ξεκουραστείτε:Η ανάπαυση θα υποστηρίξει την ικανότητα του σώματός σας να καταπολεμήσει ένα κρυολόγημα ή μια δευτερεύουσα λοίμωξη.

Είναι επίσης σημαντικό να έχετε υπόψη σας:

Ασπιρίνη. Αποφύγετε τη χορήγηση ασπιρίνης σε παιδιά και εφήβους. Η ασπιρίνη θεωρείται μη ασφαλής για αυτή την ηλικιακή ομάδα λόγω του κινδύνου εμφάνισης του συνδρόμου Reye.

Έλαια. Ορισμένοι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι το σκόρδο, το τεϊόδεντρο ή το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση μιας λοίμωξης του αυτιού. Δεν  υπάρχουν  όμως αρκετά επιστημονικά στοιχεία για να υποστηρίξουν αυτές τις θεραπείες, οπότε να είστε προσεκτικοί.

Μπατονέτες. Αποφύγετε να βάζετε μπατονέτες ή άλλα αντικείμενα μέσα στο αυτί σας.

Πότε να επισκεφθείτε γιατρό

Ο πόνος στο αυτί που προκαλείται από το κρύο, συχνά υποχωρεί μόνος του.

Αν όμως παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, επισκεφθείτε το γιατρό σας, καθώς μπορεί να υποδηλώνουν μια πιο σοβαρή κατάσταση:

  • συμπτώματα που επιμένουν για μερικές ημέρες
  • επιδείνωση των συμπτωμάτων
  • έντονο πόνο στο αυτί
  • πυρετό
  • απώλεια ακοής
  • αλλαγή της ακοής
  • πόνο και στα δύο αυτιά

Συμπερασματικά:

Είναι σύνηθες  να έχετε πόνο στο αυτί κατά τη διάρκεια ή μετά από ένα κρυολόγημα. Οι περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι σοβαρές και συνήθως υποχωρούν από μόνες τους. Η ξεκούραση, τα ΜΗΣΥΦΑ παυσίπονα  όπως το Nurofen 400 mgμαλακή κάψουλα και οι σπιτικές θεραπείες μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα.

Αποφύγετε την ταυτόχρονη λήψη κοινών φαρμάκων για το κρυολόγημα και παυσίπονων, καθώς μπορεί να αλληλεπιδράσουν και να προκαλέσουν προβλήματα.

Εάν ο πόνος στο αυτί σας είναι πολύ έντονος ή εάν διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, επισκεφθείτε έναν γιατρό.

 

 Coulter J, et al. (2022). Otalgia. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK549830/

Crumley N. (2020). Thermometers 101: How to check temperature during COVID-19 pandemic. https://publications.aap.org/aapnews/news/14385

Danishyar A, (2022). Acute otitis media. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470332/

Earache. (2023). https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/ears-nose-and-throat/earache

Murphy DR, et al. (2011). Manual therapy and ear pain: A report of four cases. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3044806/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.