Γιατί δεν μένω έγκυος;

«ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ», Facebooktwitterpinterest

Για να διαβάζεις αυτό το άρθρο συμβαίνουν δυο γεγονότα: Είτε έχεις επιχειρήσει για αρκετό χρονικό διάστημα, με σταθερή συχνότητα και πρόγραμμα, να μείνεις έγκυος και δεν έχεις συναντήσει ακόμα το αποτέλεσμα που επιθυμείς, είτε γιατί ανησυχείς μήπως αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα εσύ ή ο σύντροφός σου.

Αρχικά, θα ήθελα να σου πω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν ενέχει τη λύση του αλλά και ότι δεν είναι φρόνιμο, αλλά βιαστικό και λανθασμένο να βγάζεις οποιαδήποτε βιαστικά συμπεράσματα. Αν αγχώνεσαι ή προβληματίζεσαι, ακόμα κι αν φοβάσαι για κάποια δυσλειτουργία η επιστήμη θα είναι αρωγός σου, σύμμαχός σου. Αλλά το βασικότερο είναι να δούμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση κι αναλυτικά. Το ερώτημα γιατί δεν μένω έγκυος έχει πολλαπλές απαντήσεις και για να απαντηθεί θα πρέπει να εξεταστούν πολλά.

Η δυσκολία σύλληψης απασχολεί όλο και περισσότερα ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν. Η υπογονιμότητα, ο όρος που περιγράφει την αδυναμία σύλληψης μετά από 12 μήνες τακτικών σεξουαλικών επαφών χωρίς προφύλαξη, αγγίζει περίπου 1 στα 6 ζευγάρια στην Ελλάδα.  Όμως, ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι που συμβαίνει κάτι τέτοιο; Υπάρχει λύση; Ποια είναι; Ποια τα δεδομένα της επιστήμης; Τι μπορείς και πρέπει να κάνεις; Όλα αυτά θίγονται στο σημερινό άρθρο, για αυτό μείνε ως το τέλος.

Γιατί δεν μένω έγκυος; –  Υπάρχει ιδανική ηλικία; 

Είναι αλήθεια πως συγκεκριμένη απάντηση, δηλαδή με αριθμούς, δεν μπορεί να υπάρξει. Επομένως, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι βιολογική γονιμότητα της γυναίκας φθίνει με την πάροδο του χρόνου. Η πιθανότητα σύλληψης αγγίζει το πικ της γύρω στα 20 χρόνια, ενώ μετά τα 35, η γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται αισθητά. Ωστόσο, η ηλικία δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που επηρεάζει την ικανότητα σύλληψης. Η ποιότητα των ωαρίων και η υγεία του αναπαραγωγικού συστήματος παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο.
Γυναίκες άνω των 35 ετών που δεν έχουν καταφέρει να μείνουν έγκυες μετά από 6 μήνες προσπαθειών, καλό θα ήταν να συμβουλευτούν έναν εξειδικευμένο γιατρό. Αυτός θα εκτιμήσει την κατάσταση και πιθανόν θα παραπέμψει για κύκλο εξετάσεων ώστε να εξακριβωθεί το τι συμβαίνει.

Ποιο το χρονικό διάστημα να μείνω έγκυος μετά από συνεχείς προσπάθειες;

Σε ζευγάρια με φυσιολογική γονιμότητα, οι πιθανότητες σύλληψης ανά κύκλο κυμαίνονται από 20% έως 25%. Εάν δεν έχετε καταφέρει να μείνετε έγκυος μετά από 12 μήνες τακτικών σεξουαλικών επαφών χωρίς προφύλαξη, ίσως χρειαστεί να αναζητήσετε από κοινού ιατρική βοήθεια. Για γυναίκες άνω των 35 ετών, η χρονική περίοδος μειώνεται στους 6 μήνες.

Δρ Ελένη Κοντογιάννη, εμβρυολόγος-γενετίστρια,

Δρ Ελένη Κοντογιάννη,
εμβρυολόγος-γενετίστρια,

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.