Ο καφές, αγαπάει…την καρδιά μας!

Ο καφές, αγαπάει…την καρδιά μας! Facebooktwitterpinterest

Παρόλο που ο καφές είναι ένα από τα πιο καταναλωτικά ποτά στον κόσμο, λίγα είναι γνωστά για τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο της τακτικής του κατανάλωσης στην καρδιαγγειακή υγεία (CV).
Εκτός από την καφεΐνη, περιέχει πολλά βιοενεργά συστατικά, όπως μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές παίζει προληπτικό ρόλο κατά του καρκίνου, της παχυσαρκίας, του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, της νόσου του Πάρκινσον και της άνοιας.

Αν και οι περισσότερες μελέτες δεν έχουν βρει σχέση μεταξύ της τακτικής πρόσληψης καφέ και της θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα, ορισμένες έχουν αναφέρει μια μέτρια αντίστροφη συσχέτιση, ενώ άλλες έχουν βρει αυξημένο κίνδυνο.

Ο καφές καταναλώνεται κυρίως σε αλεσμένη ή στιγμιαία μορφή, που περιέχει διαφορετικές χημικές ενώσεις. Ο στιγμιαίος καφές αναφέρεται ότι περιέχει όχι μόνο περισσότερη καφεΐνη και αντιοξειδωτικά από τον αλεσμένο καφέ, αλλά έχει επίσης διπλάσιο ακρυλαμίδιο, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι είναι νευροτοξικό και καρκινογόνο.

Σε αυτή τη μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη 468.629 ατόμων χωρίς κλινική καρδιαγγειακή νόσο, η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε με μειωμένη θνησιμότητα από κάθε αιτία και καρδιαγγειακή νόσο και με περιστατικό εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σε σύγκριση με τη μηδενική πρόσληψη καφέ, η ελαφριά-μέτρια και η υψηλή κατανάλωση καφέ συσχετίστηκαν επίσης με ευνοϊκούς φαινοτύπους CV, τόσο όσον αφορά την καρδιακή όσο και την αρτηριακή υγεία.
Είναι σημαντικό ότι αυτές οι συσχετίσεις παρέμειναν ισχυρές στην προσαρμογή για καρδιομεταβολικές νοσηρότητες (υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη και διαβήτης).

Ο καφές είναι ένα από τα πιο ευρέως καταναλωτικά φαρμακολογικά ενεργά ποτά στον κόσμο. Στον πληθυσμό της μελέτης μας, το 77,9% κατανάλωνε καφέ καθημερινά.
Οι επιδράσεις της κατανάλωσης καφέ είναι ένας συνδυασμός ευνοϊκών και δυσμενών επιδράσεων της καφεΐνης και άλλων συστατικών του ποτού. Η καφεΐνη είναι μακράν η πιο μελετημένη ένωση του καφέ.

Ενώ η καφεΐνη έχει ινότροπο αποτέλεσμα στην καρδιά, προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης στις σκανδιναβικές χώρες αλλά όχι σε άλλους πληθυσμούς, η τακτική κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, χαμηλότερο σωματικό βάρος και μειωμένη συσσώρευση αιμοπεταλίων. αναστολή της φλεγμονής.

Ενώ η κατανάλωση καφέ έχει συσχετιστεί με οξεία αύξηση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα που δεν καταναλώνουν καφεΐνη, αυτή η επίδραση είναι αμελητέα στους συνήθεις πότες καφέ και πολλές περαιτέρω μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μακροχρόνια κατανάλωση καφέ δεν έχει κλινική σημασία σχετικά με τον κίνδυνο υπέρτασης.

Τα αντιοξειδωτικά στον καφέ έχουν αναφερθεί ότι βελτιώνουν το μεταβολισμό της γλυκόζης και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Στον πληθυσμό της μελέτης μας, ο επιπολασμός του σακχαρώδη διαβήτη ήταν σημαντικά χαμηλότερος σε άτομα που πίνουν ελαφρύ έως μέτριο καφέ σε σύγκριση με τη μηδενική πρόσληψη καφέ και παρόμοια στις κατηγορίες υψηλής και μηδενικής κατανάλωσης καφέ.

Αρκετές προηγούμενες μελέτες είχαν στόχο να διερευνήσουν την επίδραση της τακτικής κατανάλωσης καφέ στην υγεία της καρδιάς.

Σε μια προοπτική μελέτη δύο ισπανικών κοορτών, 1-7 φλιτζάνια καφέ με καφεΐνη την εβδομάδα συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.

Επιπλέον, σε μια γενική ανασκόπηση 201 μετα-αναλύσεων, η κατανάλωση καφέ συνδέθηκε συχνότερα με ευεργετική παρά επιβλαβή αποτελέσματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλότερης θνησιμότητας από κάθε αιτία και καρδιαγγειακής νόσου με τη μεγαλύτερη μείωση σχετικού κινδύνου για όσους καταναλώνουν 3-4 φλιτζάνια/ημέρα έναντι μηδέν.

Σε συμφωνία με αυτά τα ευρήματα, στη μελέτη, η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση καφέ ορίστηκε ως 0,5- 3 φλιτζάνια ημερησίως συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία και καρδιαγγειακή νόσο, σε σύγκριση με μηδέν που πίνουν καφέ.

 

Τα αποτελέσματα, υποδεικνύουν ότι η τακτική κατανάλωση καφέ είναι ασφαλής, καθώς ακόμη και η υψηλή ημερήσια πρόσληψη καφέ δεν συσχετίστηκε με αρνητικά αποτελέσματα καρδιαγγειακής νόσου και θνησιμότητα από κάθε αιτία μετά από μια παρακολούθηση 10-15 ετών.
Επιπλέον, 0,5-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα συσχετίστηκαν ανεξάρτητα με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και καρδιαγγειακά, και περιστατικό εγκεφαλικού.

* βρες την έρευνα εδω: Kriaras coffee study

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.