Χειρουργικές επιλογές για την αρθρίτιδα γόνατος

Χειρουργικές επιλογές για την αρθρίτιδα γόνατος Facebooktwitterpinterest

Η αρθρίτιδα του γόνατος είναι μια εκφυλιστική πάθηση που χαρακτηρίζεται από την προοδευτική διάσπαση του χόνδρου στην άρθρωση του γόνατος. Μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη ζωή και την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως καθώς προκαλεί σημαντικό πόνο, δυσκαμψία και μειωμένη κινητικότητα, μεταξύ άλλων.

Αίτια και συμπτώματα της αρθρίτιδας γόνατος

Η αρθρίτιδα γόνατος συνήθως εμφανίζεται λόγω φθοράς που σχετίζεται με την ηλικία, προηγούμενους τραυματισμούς, παχυσαρκία ή διάφορους γενετικούς παράγοντες. Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας του γόνατος περιλαμβάνουν:

  • πόνο στις αρθρώσεις,
  • πρήξιμο,
  • δυσκαμψία,
  • μειωμένο εύρος κίνησης και
  • δυσκολία στο περπάτημα ή στο ανέβασμα σκαλοπατιών.

 

αρθρίτιδα γόνατος 2

Διάγνωση και θεραπευτικές επιλογές

Η διάγνωση συνήθως περιλαμβάνει λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού, φυσική εξέταση, απεικονιστικές εξετάσεις όπως ακτινογραφίες ή μαγνητικές τομογραφίες και μερικές φορές ανάλυση αρθρικού υγρού για τον αποκλεισμό άλλων πιθανών αιτιών.

Οι θεραπευτικές επιλογές για την αρθρίτιδα γόνατος περιλαμβάνουν τόσο συντηρητικές όσο και χειρουργικές μεθόδους.

Συντηρητικές θεραπευτικές επιλογές για την αρθρίτιδα γόνατος

Οι μη χειρουργικές θεραπείες για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας γόνατος  περιλαμβάνουν:

  • Τροποποιήσεις του τρόπου ζωής: Διατήρηση υγιούς βάρους, τακτική άσκηση και αποφυγή δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν τα συμπτώματα.
  • Φυσικοθεραπεία: Στοχευμένες ασκήσεις για την ενδυνάμωση των μυών γύρω από το γόνατο, τη βελτίωση της ευελιξίας και την ενίσχυση της σταθερότητας της άρθρωσης.
  • Φαρμακευτική αγωγή: Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), ενέσεις κορτικοστεροειδών ή ενέσεις υαλουρονικού οξέος για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.
  • Χρήση νάρθηκα, μπαστουνιών ή περιπατητών για τη στήριξη της άρθρωσης του γόνατος και τη βελτίωση της κινητικότητας.
  • Εναλλακτικές θεραπείες: Τεχνικές όπως ο βελονισμός, το μασάζ ή η διαδερμική ηλεκτρική νευρική διέγερση (TENS) για την ανακούφιση από τον πόνο.

Χειρουργικές επιλογές για την αρθρίτιδα γόνατος

Όταν οι μη χειρουργικές θεραπείες αποτυγχάνουν να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα ή όταν η κατάσταση της πάθησης είναι σοβαρή ως λύση προτείνεται η χειρουργική επέμβαση. Οι συνηθέστερες χειρουργικές επιλογές για τη θεραπεία της αρθρίτιδας του γόνατος περιλαμβάνουν:

  • Αρθροσκόπηση: Μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία κατά την οποία μια μικροσκοπική κάμερα εισάγεται στην άρθρωση του γόνατος για να εκτιμηθεί η βλάβη και να επιδιορθωθούν ή να καθαριστούν οι επιφάνειες των αρθρώσεων.
  • Οστεοτομία: Περιλαμβάνει την ευθυγράμμιση των οστών της άρθρωσης του γόνατος για τη μετατόπιση του βάρους μακριά από την κατεστραμμένη περιοχή, ανακουφίζοντας τον πόνο και βελτιώνοντας τη λειτουργία.
  • Μερική αντικατάσταση γόνατος: Σε αυτή τη διαδικασία, μόνο το κατεστραμμένο τμήμα της άρθρωσης του γόνατος αντικαθίσταται με ένα τεχνητό εμφύτευμα, διατηρώντας τον υγιή ιστό.
  • Ολική αντικατάσταση γόνατος: Η πιο κοινή χειρουργική επιλογή, περιλαμβάνει την αφαίρεση των κατεστραμμένων επιφανειών της άρθρωσης του γόνατος και την αντικατάστασή τους με προσθετικά εξαρτήματα, παρέχοντας ανακούφιση από τον πόνο και βελτιωμένη λειτουργία.
  • Αναθεωρητική αντικατάσταση γόνατος: Μια επέμβαση που πραγματοποιείται όταν μια προηγούμενη αντικατάσταση γόνατος έχει φθαρεί ή αποτύχει, και περιλαμβάνει την αφαίρεση και αντικατάσταση του παλαιού εμφυτεύματος.

Η χειρουργική θεραπεία για την αρθρίτιδα του γόνατος αποσκοπεί στην ανακούφιση από τον πόνο, την αποκατάσταση της κινητικότητας και τη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής. Τα οφέλη αυτών των επεμβάσεων περιλαμβάνουν ανακούφιση από τον πόνο, βελτιωμένη λειτουργία των αρθρώσεων, αυξημένο εύρος κίνησης και αποτελέσματα μακροχρόνιας διάρκειας. Ωστόσο, κάθε χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει κινδύνους όπως λοιμώξεις, θρομβώσεις, βλάβη των νεύρων κ.α, γι΄ αυτό καλό είναι να επισκεφθείτε έναν ορθοπεδικό χειρουργό και να συζητήσετε μαζί του ότι αφορά την δική σας περίπτωση και ποια είναι η κατάλληλη θεραπευτική επιλογή για εσάς.

 

αρθρίτιδα γόνατος 3

Η αρθρίτιδα του γόνατος μπορεί να είναι μια εξουθενωτική κατάσταση, που επηρεάζει την ικανότητα του ατόμου να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες και να απολαμβάνει έναν ενεργό τρόπο ζωής. Ενώ οι μη χειρουργικές θεραπείες είναι συχνά αποτελεσματικές, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη σε σοβαρές περιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε τους ειδικούς!

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.