Οι κανόνες της Πολιτείας και η σεξουαλική συμπεριφορά

κανόνες της Πολιτείας και η σεξουαλική συμπεριφορά Facebooktwitterpinterest

Τι ρόλο μπορεί να παίξει η νομοθεσία στη σεξουαλική συμπεριφορά των ανθρώπων;

Στις σύγχρονες κοινωνίες, η νομοθεσία σχετικά με τη σεξουαλική συμπεριφορά χρησιμοποιείται για να προστατεύσει τους ανθρώπους μιας κοινωνίας από παρενόχληση, βία και εκμετάλλευση (π.χ. σεξουαλική βία, σεξουαλική παρενόχληση, παιδεραστία), καθώς και για να αποφευχθεί η κοινωνική διάσπαση (π.χ. στην περίπτωση της αιμομιξίας ή της σεξουαλικής δραστηριότητας σε δημόσιους χώρους).

Τα πολιτικά καθεστώτα, όμως, ανέκαθεν ήθελαν να ελέγχουν τις σεξουαλικές συμπεριφορές και χαρακτήριζαν ως ανεπιθύμητες ή ανήθικες συγκεκριμένες από αυτές.

Για παράδειγμα, στην Ελλάδα η σεξουαλική απιστία (μοιχεία) ήταν πράξη που έως το 1982 η αποκάλυψή της συνοδευόταν από ενέργειες διαπόμπευσης. Επίσης, ενώ η ομοφυλοφιλία έγινε νόμιμη το 1951, την «ασέλγεια παρά φύσιν» (μεταξύ αρρένων) τιμωρεί ακόμη το άρθρο 347 του Ποινικού Κώδικα.

Ποια είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα σχετικά με τη σεξουαλικότητα;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει διατυπώσει τα ανθρώπινα δικαιώματα σχετικά με τη σεξουαλικότητα. Αυτά είναι:

  1. Το καλύτερο δυνατό επίπεδο υγείας όσον αφορά τη σεξουαλικότητα, καθώς επίσης και την πρόσβαση των ανθρώπων σε υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας.
  2. Το δικαίωμα στην αναζήτηση και λήψη πληροφόρησης σε θέματα σεξουαλικής υγείας.
  3. Το δικαίωμα στη σεξουαλική εκπαίδευση.
  4. Το δικαίωμα στην επιλογή συντρόφου, στη σεξουαλική δραστηριότητα ή αποχή.
  5. Το δικαίωμα στην ασφαλή και ευχάριστη σεξουαλική ζωή.

Η Πολιτεία μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα αυτά μέσα από τη δημιουργία υπηρεσιών σεξουαλικής υγείας για την παροχή υπηρεσιών πρόληψης και θεραπείας σεξουαλικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών, την εφαρμογή προγραμμάτων ενημέρωσης και εκπαίδευσης σε θέματα σεξουαλικότητας των νέων, την ενθάρρυνση της επιστημονικής έρευνας, την κατάρτιση ειδικών σε θέματα σεξουαλικής υγείας και τη δημιουργία προγραμμάτων ευαισθητοποίησης για την αναγνώριση του δικαιώματος όλων στη σεξουαλική υγεία.

Αν και τα σεξουαλικά προβλήματα έχουν αναγνωριστεί ως προβλήματα υγείας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δυστυχώς σήμερα αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία ως θέματα lifestyle!
Main Image by freepik

Εύη Κυράνα, Ψυχολόγος

Εύη Κυράνα,
Ψυχολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.