Κατανοώντας την «πέμπτη» νόσο και τον παρβοϊό Β19

Facebooktwitterpinterest

Ένα πρόσφατο περιστατικό που ανησύχησε αρκετούς γονείς σχετίζεται με την εμφάνιση του παρβοϊού Β19 και τη λοίμωξη που εκδηλώθηκε σε παιδί μικρής ηλικίας. Η λοίμωξη αυτή είναι γνωστή με τον όρο «πέμπτη» νόσος και οφείλεται σε έναν παθογόνο μικροοργανισμό τον παρβοϊό Β19 (Parvovirus B19). Με το παρόν άρθρο γίνεται μία προσπάθεια παρουσίασης όλων των πληροφοριών που μπορούν να φανούν χρήσιμες στους γονείς, σχετικά με την κατανόηση της φύσης αυτής της λοίμωξης, των συμπτωμάτων της και των τρόπων αντιμετώπισής της.

Ιστορικά, η λοίμωξη που οφείλεται στον παρβοϊό Β19 αναφέρεται ως «πέμπτη» νόσος γιατί ήταν η πέμπτη κατά σειρά παιδική νόσος που καταγράφηκε με χαρακτηριστικό εξάνθημα, όπως για παράδειγμα η ερυθρά και η ιλαρά. Η μόλυνση από τον παρβοϊό Β19 είναι στην πλειοψηφία των περιστατικών ήπια, καθώς δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη θεραπεία.

Στην περίπτωση που εκδηλωθούν συμπτώματα, καθότι υπάρχει ενδεχόμενο κάποιοι άνθρωποι να μην εκδηλώσουν συμπτώματα από τον παρβοϊό Β19, αυτά περιλαμβάνουν ήπια εικόνα όπως το κοινό κρυολόγημα με βήχα, πονόλαιμο, πονοκέφαλο ή πυρετό. Ωστόσο, το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της λοίμωξης που οφείλεται στον παρβοϊό Β19 είναι το χαρακτηριστικό ανοιχτόχρωμο εξάνθημα στο πρόσωπο, «τα κόκκινα μάγουλα», το οποίο προχωρά σταδιακά στα χέρια, στον κορμό και στο υπόλοιπο σώμα. Το εξάνθημα αυτό συχνά μπορεί να συνοδεύεται με αίσθημα κνησμού, ιδιαίτερα στην περιοχή των ποδιών, να διαφοροποιείται σε ένταση, ενώ συνήθως υποχωρεί εντός 10 ημερών, με το CDC ωστόσο να αναφέρει πως μπορεί να διαρκέσει ακόμη και μερικές εβδομάδες.  Το εξάνθημα που σχετίζεται με τον παρβοϊό Β19 μπορεί να επιβαρυνθεί, στις περιπτώσεις που το παιδί εκτεθεί στον ήλιο ή κάνει μπάνιο με ζεστό νερό. Επιπρόσθετα, η μόλυνση με τον παρβοϊό Β19 στους ενήλικες, μπορεί να σχετίζεται με πόνο ή την εμφάνιση οιδήματος στις αρθρώσεις, με διάρκεια από 1 έως και 3 εβδομάδες συνήθως.

Η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού, αλλά και μέσω του αίματος. Στο σημείο αυτό ωστόσο αξίζει να επισημανθεί πως η μετάδοση αφορά κυρίως τα πρώτα στάδια της μόλυνσης, κατά την 7η έως την 11η ημέρα από την μόλυνση με τον παρβοϊό Β19, όταν είναι εμφανή τα αρχικά συμπτώματα όπως ο πυρετός, ενώ ο κίνδυνος μόλυνσης περιορίζεται σημαντικά όταν εμφανιστεί το εξάνθημα ή ο πόνος στις αρθρώσεις. Έτσι το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο του και στις δραστηριότητές του. Όπως ήδη αναφέρθηκε, η μόλυνση από τον παρβοϊό Β19 είναι στην πλειοψηφία των περιστατικών ήπια, ωστόσο άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες, όπως οι εγκυμονούσες ή άτομα με αναιμία, είναι πιο επιρρεπή σε σοβαρότερες επιπλοκές.

Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν πως δεν υπάρχει εμβόλιο για τον παρβοϊό Β19 και για το λόγο αυτό θα πρέπει να υιοθετούν βασικά μέτρα πρόληψης. Έτσι, καλό είναι όλη η οικογένεια να εκπαιδευτεί στην τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών και η παραμονή στο σπίτι εάν κάποιο άτομο νοσεί.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.