Η σεξουαλική βία στα τουριστικά θέρετρα της Νότιας Ευρώπης

Η σεξουαλική βία στα τουριστικά θέρετρα της Νότιας Ευρώπης Facebooktwitterpinterest

Τι γνωρίζουμε για τη σεξουαλική βία ανάμεσα σε νέους τουρίστες;

Οι τουριστικοί προορισμοί της Νότιας Ευρώπης είναι θελκτικοί για τους νέους κυρίως λόγω του καλού κλίματος και της έντονης νυχτερινής ζωής που προσφέρουν.

Σύμφωνα με δεδομένα από περίπου περίπου 6.834 ερωτηθέντες, βρετανοί και γερμανοί τουρίστες που επισκέπτονταν πόλεις της Πορτογαλίας (Φάρο), της Ισπανίας (Πάλμα ντε Μαγιόρκα), της Ιταλίας (Βενετία), της Ελλάδας (Ηράκλειο Κρήτης) και της Κύπρου (Λάρνακα) επέλεξαν τους προορισμούς τους για δύο βασικούς λόγους: 59% για το καλό κλίμα και 52% για τη νυχτερινή ζωή.

Ωστόσο, η ίδια μελέτη έδειξε πως η νυχτερινή ζωή συνδέεται όχι μόνο με την κατάχρηση ουσιών από νέους που βρίσκονται σε διακοπές, αλλά με την πιθανότητα να υποστεί κάποιος σεξουαλική παρενόχληση ή μη συναινετική σεξουαλική επαφή.

Συγκεκριμένα, το 9% των ερωτηθέντων δήλωσε σεξουαλική παρενόχληση στη διάρκεια των διακοπών (7% άνδρες, 10% γυναίκες), ενώ στην Κρήτη και τη Μαγιόρκα το ποσοστό ήταν περίπου 15%. Επίσης, το 1,5% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι συμμετείχε σε μη συναινετικό σεξ.

Οι παράγοντες που αύξαναν την πιθανότητα να έχει κάποιος υποστεί παρενόχληση ήταν το να είναι γυναίκα, να είναι ομοφυλόφιλος ή αμφιφυλόφιλος, το να είναι τακτικά μεθυσμένος/η, να είναι χρήστης κοκαΐνης και να προτιμάει τα νυχτερινά μαγαζιά στα οποία ο κόσμος μεθάει ή στα οποία υπάρχουν ευκαιρίες για σεξ.

Τι δημιουργεί αυτά τα προβλήματα;

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν είναι η νυχτερινή ζωή που δημιουργεί προβλήματα, αλλά οι περιπτώσεις κακής διαχείρισης της νυχτερινής ζωής, κυρίως η μαζική προσφορά φτηνού αλκοόλ και η εικόνα της ανοχής απέναντι στις ακραίες συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένων και των σεξουαλικών.

Μια εικόνα του τουριστικού προορισμού μέσα από την οποία δημιουργείται στον επισκέπτη η εντύπωση ότι «εδώ επιτρέπονται τα πάντα», χωρίς συνέπειες για την ενδεχομένως επικίνδυνη ή ανάρμοστη συμπεριφορά στη διάρκεια των διακοπών, ενθαρρύνει τη σεξουαλική βία.

Πρέπει να αναπτυχθούν και να υλοποιηθούν νομοθετικές και συντονιστικές πολιτικές που καθιερώνουν πρότυπα υγείας και ασφάλειας. Επιπλέον, όλοι εμείς που αποτελούμε τον τοπικό πληθυσμό πρέπει να κάνουμε σαφές ότι οι ανάρμοστες συμπεριφορές, όπως η σεξουαλική βία, δεν είναι επιθυμητές και ανεκτές.

Calafat A, Hughes K, Blay N et al. (2013) Sexual harassment among young tourists visiting Mediterranean resorts. Arch Sex Behav 42:603-613.

Εύη Κυράνα,Δρ. Ψυχολογίας, Ειδικευμένη σε Θέματα
Σχέσεων & Σεξουαλικών Προβλημάτων

Εύη Κυράνα,
Δρ. Ψυχολογίας, Ειδικευμένη σε Θέματα
Σχέσεων & Σεξουαλικών Προβλημάτων

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.