Μάθε να αναγνωρίζεις τα λιγότερο γνωστά σημάδια της κατάθλιψης

Facebooktwitterpinterest

Τα γνωστά συμπτώματα της κατάθλιψης, όπως η θλίψη ή η απελπισία μπορεί να είναι εύκολο να αναγνωριστούν, ενώ κάποια άλλα σημάδια κατάθλιψης μπορεί να είναι λιγότερο εμφανή.
Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη και δεν το ξέρουν.

Ας δούμε τα κρυμμένα σημάδια της κατάθλιψης.

Αυξημένη ευερεθιστότητα

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη μπορεί να γίνουν αισθητά πιο ευερέθιστα και να απογοητεύονται εύκολα, ακόμη και για μικρά ζητήματα. Μερικές φορές, αυτή η ευερεθιστότητα αποδίδεται λανθασμένα σε μια κακή μέρα ή μια προσωρινή αλλαγή διάθεσης, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να πηγαίνει πολύ βαθύτερα από μία επιφανειακή και παροδική δυσκολία και να είναι σύμπτωμα κατάθλιψης.

Διακυμάνσεις της όρεξης

Οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες μπορεί να είναι ένδειξη κατάθλιψης. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χάσουν την όρεξή τους και να χάσουν βάρος, ενώ άλλοι μπορεί να αρχίσουν να τρώνε περισσότερο και να παχύνουν. Αυτές οι διακυμάνσεις μπορεί να αντανακλούν αλλαγές στη διάθεση που σχετίζονται με την κατάθλιψη.

Προβλήματα ύπνου

Υπάρχει στενός σύνδεσμος ανάμεσα στη διάθεση και τον ύπνο. Η κακή διάθεση και η έλλειψη ύπνου, ή ο υπερβολικός ύπνος, συχνά είναι ένδειξη κατάθλιψης.
Είτε δυσκολεύεσαι να αποκοιμηθείς, είτε ξυπνάς συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας είτε ξυπνάς αχάραγα, πολύ νωρίς το πρωί, οι διαταραχές ύπνου είναι συχνές μεταξύ των ατόμων με κατάθλιψη.

Απώλεια ενδιαφέροντος ή απόλαυσης

Ένας από τους βασικούς δείκτες της κατάθλιψης είναι η απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες ή χόμπι που συνήθιζαν να φέρνουν χαρά. Παρά το γεγονός ότι είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της κατάθλιψης, αυτό το σύμπτωμα μπορεί να είναι διακριτικό επειδή τείνει να εμφανίζεται σταδιακά.

Μειωμένη λίμπιντο

Για πολλούς ανθρώπους η μειωμένη ερωτική και σεξουαλική επιθυμία είναι ένα «κακό» που θεωρούν ότι συνδέεται αποκλειστικά με το στρες και το άγχος ή κάποιο πρόβλημα στη σχέση. Στην πραγματικότητα όμως, η ανικανότητα του ατόμου να αισθανθεί ερωτικά, να θελήσει να βρεθεί με τον/τη σύντροφό του στο κρεβάτι, μπορεί να είναι σύμπτωμα κατάθλιψης και όχι πρόβλημα σχέσης.

Απόσυρση

Η κατάθλιψη συχνά οδηγεί σε απόσυρση από τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Οι άνθρωποι ενδέχεται να αρνούνται με διάφορες δικαιολογίες τις προσκλήσεις συγγενών και φίλων ή να σταματήσουν να επικοινωνούν μαζί τους.

Δυσκολία συγκέντρωσης

Η έλλειψη εστίασης και οι δυσκολίες στη λήψη αποφάσεων μπορεί επίσης να είναι σημάδια κατάθλιψης. Τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν σε εργασίες στη δουλειά ή στο σχολείο.

Σημάδια Κατάθλιψης

Σωματικά παράπονα

Ανεξήγητα σωματικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι ή στομαχόπονοι μπορεί να συνδέονται με την κατάθλιψη, ειδικά όταν δεν υπάρχει σαφής ιατρική αιτία. Η συνεχιζόμενη σωματική δυσφορία, όπως ο χρόνιος πόνος στην πλάτη ή ο πόνος στις αρθρώσεις, μπορεί επίσης να γίνει πιο έντονη όταν κάποιος αντιμετωπίζει κατάθλιψη.

Κούραση και χαμηλή ενέργεια

Το να αισθάνεσαι διαρκώς κουρασμένη/ος ή χωρίς ενέργεια μπορεί να είναι ένα άλλο διακριτό σημάδι κατάθλιψης που συχνά θεωρείται φυσιολογική κόπωση, ενώ δεν είναι.

Αρνητικός εσωτερικός μονόλογος

Οι συνεχείς αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σου, τις ικανότητές σου ή το μέλλον μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι μπορεί να έχεις κατάθλιψη. Αυτές οι σκέψεις είναι συχνά εσωτερικές και δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές στους άλλους.

Βλέπεις τα αρνητικά σε κάθε κατάσταση

Όχι μόνο εντοπίζεις το στραβό και το ανάποδο σε κάθε κατάσταση, αλλά επίσης μεγεθύνεις το αρνητικό και ταυτόχρονα μειώνεις το οποιοδήποτε θετικό. Μία τέτοια θεώρηση της ζωής είναι πολύ περιορισμένη και περιοριστική, αφού δε σου επιτρέπει να «πιαστείς» από τίποτα καλό.

Έλλειψη αισιοδοξίας

Ο αρνητικός τρόπος σκέψης δεν επιτρέπει στο άτομο να δει τη ζωή και το μέλλον αισιόδοξα. Έτσι, «κλειδώνει» σε μία απαισιόδοξη στάση ζωής, που το παραλύει συναισθηματικά ακόμα περισσότερο.

ΕΡΕΥΝΑ- οι άνθρωποι με κατάθλιψη στο πειραματικό εργαστήριο παρατηρούν περισσότερη ώρα εικόνες με πρόσωπα που ΔΕΝ χαμογελούν, ενώ οι άνθρωποι χωρίς κατάθλιψη τείνουν να βλέπουν για περισσότερη ώρα τα χαμογελαστά πρόσωπα.

Έντονη ευαισθησία

Οι άνθρωποι με κατάθλιψη τείνουν να είναι υπερβολικά ευαίσθητοι, να παρεξηγούνται και να θίγονται με το παραμικρό. Μπορεί να είναι ευσυγκίνητοι και να δακρύζουν εύκολα για μικροπράγματα.

Υπερβολική χρήση αλκοόλ

Η έντονη χρήση αλκοόλ γίνεται κυρίως για να διαχειριστεί το άτομο τα δυσάρεστα συναισθήματά του.

Προσποιητή ή βεβιασμένη ευτυχία

Κάποιοι άνθρωποι πιέζονται να δείχνουν ευτυχισμένοι, προσποιούνται, έχουν ένα ψεύτικο χαμόγελο, αλλά από μέσα τους πονάνε και υποφέρουν.

Ενοχές

Έχουν ενοχές για ασήμαντα ή ανύπαρκτα πράγματα, πχ βλέπει μόνο λάθη στο παρελθόν ή ελαττώματα στον εαυτό και τα αναμασάει.

Τελειομανία

Ένα άλλο κρυμμένο χαρακτηριστικό της κατάθλιψης είναι η τελειομανία, που εκδηλώνεται με υπερβολικά υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό, με μη ρεαλιστικές προσδοκίες από τον εαυτό και τους άλλους, με σκέψη τύπου όλα ή τίποτα. Οι σκέψεις σχετικά με την τελειότητ είναι απόλυτες σκέψεις, πχ., «Πρέπει να είμαι τέλειος για να είμαι αποδεκτός», που οδηγούν σε αυξημένο άγχος και στη συνέχεια παγιώνονται σε καταθλιπτικές σκέψεις.

Τρομερά ξεσπάσματα θυμού

Ο εκνευρισμός και ο θυμός που είναι κομμάτια της κατάθλιψης, γίνονται έντονα και καταλήγουν σε εκρήξεις. Επίσης υπάρχει έντονη ευαισθησία στον φόβο απόρριψης από τους άλλους.

Μετατόπιση

Όταν γίνεται κάτι ευχάριστο, ο καταθλιπτικός νιώθει χαρά για λίγο και μετά επιστρέφει στην καταθλιπτική του κατάσταση. Είναι σαν να έχει μία πρόσκαιρη, σύντομη ανακούφιση από την κατάθλιψη, η οποία όμως επιστρέφει σύντομα.

Δρ. Λίζα Βάρβογλη, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Δρ. Λίζα Βάρβογλη,
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.