Ascus στο τεστ Παπ: τι σημαίνει;

Facebooktwitterpinterest

Η πλειοψηφία των αποτελεσμάτων του τεστ Παπανικολάου είναι φυσιολογικά.

Η δεύτερη πιο συχνή διάγνωση σε τεστ Παπ όμως είναι το ASCUS. Και είναι ένα αποτέλεσμα που προκαλεί άγχος και αγωνία στις γυναίκες.

Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε με απλά λόγια.

Για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων ενός τεστ Παπανικολάου θεσπίστηκε η ταξινόμηση κατά Bethesda για να συνεννοούμαστε για τη σοβαρότητα της βλάβης.

Η ταξινόμηση κατά Bethesda στην τελευταία της έκδοση διακρίνει τα παθολογικά κύτταρα σε δύο κυρίες κατηγορίες: α) κύτταρα χαμηλού βαθμού για ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις (LGSIL) και β) κύτταρα υψηλού βαθμού για ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις (HGSIL).

Πριν όμως από αυτό περιλαμβάνει στην ταξινόμηση το ASCUS.

Τι σημαίνει όμως ASCUS;

ASCUS είναι μια υποκατηγορία κυττάρων που συνολικά αναφέρονται ως ASC (Atypical squamous cells) και περιλαμβάνει το ASCUS (Atypical squamous cells of undetermined significance) που σημαίνει άτυπα πλακώδη επιθηλιακά κύτταρα απροσδιορίστου σημασίας και το ASC-H που περιλαμβάνει περιπτώσεις αλλοιώσεων που δεν μπορούν να αποκλείσουν την ύπαρξη υψηλόβαθμης πλακώδους ενδοεπιθηλιακής βλάβης (HGSIL).

Άρα το ASCUS σημαίνει αλλαγές στη μορφολογία σε κάποια κύτταρα του τραχήλου της μήτρας που δεν γνωρίζουμε που οφείλονται (όσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτό).

Κινδυνεύω αν έχω ASCUS στο τεστ Παπ;

Σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι το ASCUS δεν σημαίνει κίνδυνος για την υγεία της γυναίκας, αλλά ότι περαιτέρω διερεύνηση είναι απαραίτητη για τη αποσαφήνιση της κατάστασης.

Που οφείλεται το ASCUS;

Οι βασικές αιτίες για το ASCUS είναι: κολπίτιδα από κάποιο μικρόβιο, λοίμωξη από σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και λοίμωξη από τον ιό HPV.

Ποια τα επόμενα βήματα μετά τη διάγνωση με ASCUS;

Τα βασικά βήματα είναι τρία:

  • επανάληψη του τεστ Παπ μετά από λίγους μήνες (εξάλλου η συντριπτική πλειοψηφία των αλλοιώσεων ASCUS υποχωρούν από μόνες τους, ενώ μικρό ποσοστό μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρότερες αλλοιώσεις)
  • ανίχνευση του ιού HPV με HPV DNA test
  • κολποσκόπηση

Πρέπει να ανησυχώ;

Όχι φυσικά. Σίγουρα οποιοδήποτε αποτέλεσμα πλην του φυσιολογικού αποτελεί αίτιο άγχους και ανησυχίας όμως δεν υπάρχει λόγος που να το δικαιολογεί.

Η πρόληψη και η προστασία από τον ιό HPV είναι σημαντικές. Ελάτε να συζητήσουμε για το εμβόλιο κατά του HPV και τη χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή για την πρόληψη του.

Ιωάννης Αλιακιόζογλου,Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος

Ιωάννης Αλιακιόζογλου,
Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.