Πως να βελτιώσετε την αυτοεκτίμησή σας
Πίσω από ένα άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση κρύβεται συχνά ένας απορριπτικός, βίαιος, αδιάφορος ή υπερπροστατευτικός γονιός που δεν επιβράβευσε την προσωπικότητα του παιδιού.
Η αυτοεκτίμηση είναι οι σκέψεις, οι στάσεις, οι αντιλήψεις, οι προσδοκίες και τα συναισθήματα που έχουμε για τον εαυτό μας, αλλά και της εικόνας που νομίζουμε ότι έχουν οι άλλοι για εμάς.
Είναι σύνηθες να νιώθει κάποιος ικανός στον επαγγελματικό ρόλο και ευάλωτος ή αδύναμος στις σχέσεις του με το άλλο φύλο. Αυτό μπορεί μάλιστα να τον κάνει να επενδύει μεγάλο κομμάτι του εαυτού του στη δουλειά, προκειμένου να αντλεί την αυτοεκτίμηση πουτου λείπει από τις διαπροσωπικές δεξιότητες.
Η χαμηλή αυτοεκτίμηση συνδέεται με αισθήματα μειονεξίας, μη διεκδικητική συμπεριφορά, κοινωνική απομόνωση, αυτομομφή, άγχος, μελαγχολία, αναποφασιστικότητα, επιλογή επαγγελμάτων χαμηλότερων από τις πραγματικές ικανότητες αλλά και συντρόφων με τους οποίους νιώθει αδύναμος και απορριπτέος.
Πίσω από ένα άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση κρύβεται συχνά ένας απορριπτικός, βίαιος, αδιάφορος ή υπερπροστατευτικός γονιός που δεν επιβράβευσε την προσωπικότητα του παιδιού.
Για όσους νιώθουν «λίγοι» όταν κοιτάζονται στον καθρέφτη, προτείνω να:
- Γράψετε αμέσως τι σκέφτεστε για τον εαυτό σας και τί συναίσθηματα βιώσατε. Είναι πιθανόν να παρατηρήσετε ότι είστε απόλυτοι με τον εαυτό σας, γενικεύετε τις αδυναμίες σας, βάζετε αρνητικές ταμπέλες στον εαυτό σας και εστιάζεστε μόνο στα αρνητικά σας σημεία, παραβλέποντας τα θετικά.
- Σκεφτείτε τι θα λέγατε σε έναν φίλο σας που νιώθει άσχημα με τον εαυτό του. Είναι πιθανόν να καταλάβετε ότι έχετε διπλά μέτρα και σταθμά. Ίσως είστε επικριτικοί με τον εαυτό σας και αντικειμενικοί για τα προτερήματα των τρίτων.
- Περιορίστε την τάση σας να τα βλέπετε όλα άσπρα ή μαύρα, διότι σας εμποδίζει να δείτε τον εαυτό σας φασματικά.
- Αποφύγετε την σκέψη «για να νιώθω έτσι, έτσι είμαι». Το συναίσθημα δεν είναι πάντα λογικό αλλά συνήθως προϊόν αρνητικών και διαστρεβλωμένων σκέψεων για τον εαυτό.
- Να θυμάστε ότι η ευτυχία δεν είναι δεδομένη αλλά κτίζεται μέσα από αυτά που εμείς επιλέγουμε να δούμε και να σκεφτούμε για εμάς.