Πόνος Στη Μέση: Ποιες Ασκήσεις Πρέπει Να Αποφύγουμε

Πόνος Στη Μέση: Ποιες Ασκήσεις Πρέπει Να Αποφύγουμε Facebooktwitterpinterest

Εάν υποφέρετε από πόνους στη μέση που σας κρατούν μακριά από τη δουλειά σας ή δεν σας επιτρέπουν να απολαύσετε τις διακοπές σας, η λύση δεν είναι να μείνετε καθηλωμένοι στο κρεβάτι ή να περιορίσετε τις κινήσεις σας. Αντίθετα, η σύγχρονη ιατρική υποστηρίζει ότι τις περισσότερες φορές ακόμη και ο έντονος πόνος στη μέση μπορεί να αντιμετωπιστεί με την υιοθέτηση ενός θεραπευτικού προγράμματος στο σπίτι για λίγες εβδομάδες.

Η άσκηση είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε τους πόνους στη μέση και να αποτρέψετε την επανεμφάνισή τους, είτε αυτοί προέρχονται από τραυματισμό είτε σε έδαφος εκφυλιστικής σπονδυλαρθρίτιδας.

Όμως, το πρόγραμμα άσκησης που θα εφαρμόσετε θα πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένο και να εκτελείται τακτικά. Υπάρχουν ασκήσεις που ωφελούν, όπως  συγκεκριμένες ασκήσεις διατάσεων και ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης του κορμού που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη και το βάρος του σώματος. Συγχρόνως, όμως, πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν και ασκήσεις, όπως αυτές που περιγράφονται παρακάτω, οι οποίες μπορούν να επιδεινώσουν την κατάστασή σας και γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγονται.

Ποιες ασκήσεις πρέπει να αποφεύγετε

Οι ασκήσεις που πρέπει να αποφύγετε εάν βιώνετε πόνο στη μέση είναι οι εξής:

  • Άρση βαρών 

Οι ασκήσεις με βάρη , ειδικά όταν τα σηκώνετε πάνω από τους ώμους και το κεφάλι, απαγορεύονται εντελώς όταν υπάρχει πρόβλημα στη μέση. Η άρση βαρών κατ΄ αυτόν τον τρόπο ασκεί υπερβολική πίεση αξονικά στη σπονδυλική στήλη και στους μυς της πλάτης και αυξάνει τον κίνδυνο επιδείνωσης των προβλημάτων στην σπονδυλική στήλη.

  • Άγγιγμα των δακτύλων των ποδιών από όρθια θέση

Το άτομο στέκεται όρθιο και κάμπτει τον κορμό του προς τα εμπρός προσπαθώντας να φτάσει τα δάκτυλά των ποδιών. Ενώ αυτή η άσκηση είναι πολύ συνηθισμένη όταν θέλουμε να κάνουμε διατάσεις, προκαλεί μεγάλη διάταση του νευρικού ιστού και αντενδείκνυται σε ασθενείς με οξεία ριζίτιδα, δηλαδή σε εκείνους που μία κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου ασκεί πιεστικά φαινόμενα επί των εξερχομένων νωτιαίων ριζών.

  • Ανύψωση των ποδιών από ύπτια θέση

Το άτομο είναι ξαπλωμένο με την πλάτη να ακουμπάει το έδαφος και ανυψώνει και τα δύο πόδια συγχρόνως. Για να εκτελεστεί αυτή η άσκηση απαιτείται να ασκηθεί μεγάλη δύναμη στο κέντρο του σώματος, πράγμα που αυξάνει υπερβολικά την πίεση στην μέση ενώ συγχρόνως προκαλεί μεγάλη διάταση του νευρικού ιστού.

  • Καθίσματα

Στα καθίσματα (sit-ups) το άτομο χρησιμοποιεί τους μηρούς για να σηκώσει το βάρος του σώματός του. Ενώ αυτή η άσκηση ενδυναμώνει το κέντρο του σώματος, συγχρόνως προκαλεί αυξημένη ένταση στη σπονδυλική στήλη και επιδεινώνει τον πόνο.

  • Ασκήσεις κοιλιακών με διπλώσεις

Το άτομο είναι ξαπλωμένο στο έδαφος σε ύπτια θέση και σηκώνει τα γόνατα σε ορθή γωνία. Κατόπιν σηκώνει τον κορμό και προσπαθεί να τον φέρει όσο το δυνατόν πιο κοντά στα γόνατα.  Αυτό προκαλεί έντονη πίεση στη σπονδυλική στήλη και είναι επιζήμια. Είναι προτιμότερο οι κοιλιακοί να εκτελούνται με την τεχνική των ροκανισμάτων (crunches), δηλαδή χωρίς αναδίπλωση του κορμού.

  • Έκταση της πλάτης σε στυλ «Superman» 

Το άτομο ξαπλώνει μπρούμυτα στο έδαφος και μετά σηκώνει συγχρόνως τα χέρια και τα πόδια και προσπαθεί να διατηρηθεί σε αυτή τη θέση. Αυτή η άσκηση είναι εξαιρετική για ενδυνάμωση του κορμού και σε πολλές περιπτώσεις συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα ενδυνάμωσης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης αλλά επί συμπτωμάτων πρέπει να αποφεύγεται διότι η πίεση στη μέση αυξάνεται στον μέγιστο βαθμό ενώ συγχρόνως προκαλείται μεγάλη διάταση του νευρικού ιστού.

Τέλος, ό,τι πρόγραμμα κι αν ακολουθείτε, φροντίστε να κάνετε πάντα προθέρμανση πριν ξεκινήσετε την άσκηση. Οι ασκήσεις προθέρμανσης προετοιμάζουν τους μυς της μέσης για το κυρίως πρόγραμμα γυμναστικής που θα ακολουθήσει, ενώ η παράλειψή τους αυξάνει τον κίνδυνο να επέλθει ξαφνικός τραυματισμός στους μυς και στους συνδέσμους του σώματος.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.