5 Συμβουλές Για Την Πρόληψη Αθλητικών Τραυματισμών

5 Συμβουλές Για Την Πρόληψη Αθλητικών Τραυματισμών Facebooktwitterpinterest

Οι αθλητικοί τραυματισμοί αποτελούν μια συχνή κατάσταση τόσο στη ζωή των επαγγελματιών αθλητών όσο και στους καθημερινούς ανθρώπους που ασκούνται τακτικά. Το υπόβαθρο ενός αθλητικού τραυματισμού μπορεί να είναι είτε κάποιο ξαφνικό ατυχές γεγονός (όπως ανώμαλη προσγείωση, πρόσκρουση κλπ.) είτε η υπερβολική μυοσκελετική χρήση.

Παρόλο που οι αθλητικοί τραυματισμοί εξαιτίας κάποιου ατυχήματος κατά την άθληση δίνουν την εντύπωση ότι είναι συχνότεροι, στην πραγματικότητα οι τραυματισμοί λόγω υπερβολικής χρήσης επηρεάζουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό αθλητών.

Οι τραυματισμοί από υπερβολική χρήση συμβαίνουν συχνά όταν το σώμα πιέζεται πέρα από τα φυσικά του όρια ή το επίπεδο προετοιμασίας του. Σε αυτό μπορεί να συμβάλλει επίσης η κακή τεχνική, η ελλιπής προπόνηση και η ανεπαρκής προθέρμανση.

Για να εξασφαλίσετε, λοιπόν, μια ομαλή διαδικασία άθλησης, χωρίς να καταπονείτε το σώμα σας, οδηγώντας σε χρόνιες βλάβες και τραυματισμούς, ακολουθείστε τις 5 παρακάτω συμβουλές πρόληψης αθλητικών τραυματισμών:

1.    Θέστε ρεαλιστικούς στόχους

Το να θέτουμε στόχους και να δουλεύουμε σκληρά για να τους επιτύχουμε μας εξελίσσει σε πολλά επίπεδα, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Εντούτοις, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη σημασία των ρεαλιστικών στόχων. Εάν στόχος σας είναι να κολυμπήσετε περισσότερους γύρους, να σηκώσετε ένα συγκεκριμένο βάρος ή να τρέξετε μια συγκεκριμένη απόσταση, φροντίστε ο στόχος σας να είναι πάντα επιτεύξιμος και βιώσιμος και εργαστείτε σταδιακά και με ασφάλεια για τον ολοκληρώσετε.

2.   Φτιάξε το προπονητικό σας πρόγραμμα και προετοιμαστείτε κατάλληλα

Εάν σκοπεύετε να ξεκινήσετε τακτική σωματική άσκηση στο γυμναστήριο ή κάποιο νέο άθλημα, καλό είναι να συμβουλευθείτε τον Ορθοπαιδικό και να συζητήσετε τις επιλογές σας. Αφιερώστε τον απαραίτητο χρόνο για να μάθετε τις κατάλληλες τεχνικές που απαιτούνται για τη συγκεκριμένη σωματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τα δικά σας μοναδικά χαρακτηριστικά. Με αυτόν τον τρόπο, θα είστε σωστά προετοιμασμένοι για να προλάβετε τυχόν τραυματισμούς και να μπορείτε να απολαύσετε αυτήν την πολύ σημαντική για εσάς διαδικασία.

3.   Μην παραλείπετε την προθέρμανση

Η προθέρμανση πριν από τη σωματική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Πληθώρα ερευνών έχει δείξει ότι ένας ‘ζεστός’ μυς είναι λιγότερο πιθανό να καταπονηθεί και να οδηγηθεί σε τραυματισμό. Για να το πετύχετε αυτό, μπορείτε να κάνετε ήπιο περπάτημα ή τρέξιμο πριν ξεκινήσετε την άσκησή σας. Επίσης σημαντικό είναι να επιτρέψετε στους μυς σας να ‘κρυώσουν’ σωστά, ελαττώνοντας σταδιακά την ένταση της άσκησης καθώς βρίσκεστε στα τελευταία λεπτά της προπόνησης. Ένας άλλος σημαντικός τρόπος αποφυγής τραυματισμών είναι να αυξήσετε την ευελιξία σας. Αυτό επιτυγχάνεται με διατάσεις πριν ή κατά τη διάρκεια της προπόνησης, όσο το σώμα είναι ακόμα ζεστό.

4.   Δώστε τον απαραίτητο χρόνο στον εαυτό σας

Μην πιέζετε τον εαυτό σας πολύ για να καταφέρει πράγματα πιο γρήγορα από όσο αντέχει. Η φυσική κατάσταση απαιτεί χρόνο. Τα επίπεδα της προπόνησης πρέπει να αυξάνονται σταδιακά, ώστε το σώμα να πάρει τον απαραίτητο χρόνο να προσαρμοστεί στις πιέσεις που ασκούνται στα οστά, στις αρθρώσεις και στους μυς. Για παράδειγμα, όταν τρέχετε, αυξήστε σταδιακά τα χιλιόμετρα και δώστε στον εαυτό σας άφθονο χρόνο ηρεμίας μεταξύ των προπονήσεων.

5.    Ακούστε το σώμα σας

Εάν το σώμα σας εμφανίζει σημάδια υπερβολικής έντασης και καταπόνησης, τότε θα πρέπει να το ‘ακούσετε΄ και να προσαρμόσετε τη δραστηριότητά σας ανάλογα. Ενώ ένας ήπιος και βραχύβιος μυϊκός πόνος γενικά θεωρείται «καλός πόνος», ο πόνος στις αρθρώσεις δεν είναι φυσιολογικός και αποτελεί σημάδι ότι πρέπει να ελαττώσετε την ένταση ή να διακόψετε την προπόνηση.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.